Hirdetés
Hirdetés

Zöld utat kap Musk újabb őrült ötlete: jöhet az űrWifi?

2018. február 15., 12:59

A SpaceX újgenerációs műholdrendszert telepítene az űrbe, ezzel megalapozva a bolygóközi internet gondolatát.

A SpaceX sikereinek köszönhetően felgyorsultak Elon Musk hosszútávú tervei, az amerikai kommunikációs bizottság ugyanis zöld utat készül adni a műholdas internet program kiépítésére – írja a Reuters. A műhold alapú internet-szolgáltatás segíthet azoknak az amerikaiaknak, akik nehezen lefedhető területeken élnek és nem képes őket kiszolgálni a hagyományos vezetékes vagy a rádiótorony sugárzású internet – mondta Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának elnöke.

A Bizottság már engedélyezte is a SpaceX-nek, hogy felküldje az első tesztműholdakat a Falcon 9-es segítségével. A kilövésre a tervek szerint február 17-én kerül sor Kaliforniában. Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, Elon Musk cége február 6-án fellőtte minden idők legnagyobb rakétáját, a Falcon Heavy-t, amiben a szokásos egy tonnás betonkocka helyett egy tűzpiros Teslát helyeztek el utasával, Starman-nel együtt.

Hirdetés

Ennél őrültebb ötlet idén nem jöhet - betilthatják Musk legújabb találmányát

További részletek >>>

Úgy tűnik, a sikeres kísérletek meggyőzték az amerikai vezetést. A korábban nagy port kavaró internetes szabadságot fenyegető törvényért is felelős Kommunikációs Bizottság elnöke, Ajit Pai elmondta: ez lenne az első eset, hogy a kormány egy amerikai magáncégnek ad engedélyt egy új generációs, alacsony pályán keringő kommunikációs rendszer létrehozásához. A Bizottság hozzátette: a műholdas wifi technológiája rengeteg lehetőséget nyit meg a jövőben, így fontos hamar kialakítani azt a szabályrendszert, ami biztosítja a szolgáltatás zavartalan működését, miközben a biztonsági szempontoknak is eleget tesz.

Elon Musk még 2015-ben jelentette be tervét, amely finanszírozási szempontból ugródeszkája a jövőbeli Mars-citynek. Hozzátette: vállalata egy globális kommunikációs rendszert hozna létre, amely újraformálja a ma ismert internetet. Ez ráadásul sokkal jobb szolgáltatást biztosítana, mint minden eddig ismert rendszer.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet korábban már pályára állított egy tesztműholdat, amely az ígéretek szerint nagy teljesítményű, költséghatékony alternatívát kínál az internetet használók számára. Az első fázisban 120 ilyen műholdat küldenének fel 2021-ig. Az internet komoly téma az Egyesült Államokban, Európával szemben ugyanis ott még mindig nem terjedt el igazán a vezeték nélkül, szélessávú internet, így nagyjából 15-16 millió lakosnak még mindig nem áll rendelkezésre szélessávú kapcsolat.

Musk titkos rakománya: örökre megváltozik, ahogy az adatokról gondolkodunk?

Musk igazán magasra tette a lécet a Falcon Heavy kilövésével és annak különleges rakományával. A Tesla Roadster ugyanis nem csak egy új űrruhát viselő bábut vitt magával, hanem egy új adathordozót is, amely örökre megváltoztathatja azt, ahogy az adattárolásról gondolkodunk – mindezt egy tízforintos méretében. Fenomenális kozmikus erő egy icipici kis helyen: mutatjuk, mi tárolja majd az emberiség összes tudását. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

A hét egyik legizgalmasabb gazdasági eseménye az olajárfolyam elképesztő ugrálása volt, amelyhez hasonlóra évtizedek óta nem volt példa. Mi történt az olajjal, milyen következményei lehetnek a hét elején bekövetkezett eseményeknek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ videós elemzésünkben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41116.92+0.48%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?