Hirdetés
Hirdetés

A Nagyi titkáért epednek a magyarok

2018. február 28., 14:54

Kéttucat búzalisztet vizsgált meg a Nébih, voltak problémásak is.

Újabb Szupermenta ellenőrzés zajlott, ezúttal a búzafinomliszteket vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szakemberek rengeteg laboratóriumi vizsgálatot végeztek, a minőségi paraméterek mellett mikotoxinokat és növényvédő szerek maradékait is keresték a termékekben, ezt közölte a Nébih a Privátbankár.hu-val.

Biztonsági gondot egyetlen terméknél sem találtak, a 24 lisztből azonban ötnél jelölésbeli probléma merült fel, emiatt eljárást is indítottak a szakemberek: nekik összesen 800 ezer forint bírságot kell fizetniük. Az egyik termék magát vitaminnal dúsítottként hirdette, ám az ellenőrzés során az írt folsav (B9-vitamin) szintje még a kimutatási értéket sem érte el. 3 termékben magasabb hamutartalmat mértek, kettőben pedig magasabb penészgomba-jelenlétet – ez azonban az egészségre ártalmatlan, ugyanis a lisztet – természeténél fogva – fogyasztás előtt mindig hőkezeljük.

Hirdetés

Más probléma nem volt

Jó hír ugyanakkor, hogy egyik liszt sem tartalmazott mikotoxinokat, valamint semennyit a vizsgált 380 különböző növényvédőszer-maradékból sem. A termékeket ezúttal nem rangsorolták, a magyar minőségi értékszám alapján ugyanis különböző sütőipari értékcsoportba sorolhatók a különböző búzafinomlisztek. A Magyar Élelmiszerkönyv egyik előírása, hogy csak az A1, A2 vagy B1, B2 csoportba sorolható termékek viselhetik a „búzafinomliszt” megnevezést. Ennek a feltételnek minden vizsgált liszt eleget tett. A legmagasabb pontszámot a Nagyi Titka kapta.

Az első négy, legmagasabb pontszámot elért liszt. Forrás: Nébih
Az első négy, legmagasabb pontszámot elért liszt. Forrás: Nébih

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 Ft a törlesztőrészlete, a THM 13,90 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az utolsó pillanatban ússzák meg a cégek a brutális bírságot

Az utolsó pillanatban ússzák meg a cégek a brutális bírságot

A minimálbér négyszeresénél indult volna a szankcionálás, de egy bizottsági módosító megsemmisíti Kásler Miklós javaslatát. Erőt mutat az ágazati lobbi.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?