4p
A héten a mediterrán piacon drágult a benzin, a gázolaj ára viszont csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt viszont gyengült a dollárhoz képest. Mit jelent ez a magyar autósokra nézve? Merre fognak tartani az üzemanyagárak? Megint jól fogunk járni vagy árat emel a Mol? Itt a GKI szokásos jövő heti üzemanyagár-becslése.
MTI Fotó: Illyés Tibor
A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

Stagnálás majd esés

A Brent spot kőolaj ára a héten 43-46 dollár között ingadozott, heti átlagban szinte nem változott az ár. A spot olajár a hét első négy napján 45,5 dolár/hordós ár körül ingadozott, majd péntekre több mint egy dollárral csökkent az ár. Az egész heti stagnálást és a pénteki kisebb árcsökkenést a magas készletszinttel magyarázzák, az USA-ban és Európában is növekedtek a kőolajkészletek és a benzinkészletek, míg a dízelkészletek kicsit csökkentek. Az előző hetek tapasztalata alapján most már az sem okozott meglepetést, hogy az amerikai benzinkészletek a nyári vezetési szezon ellenére emelkedtek tovább.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 0,6 dollárral, közel 1,3 százalékkal csökkent ezen a héten. A hosszabb határidőkre vonatkozó olajtőzsdei befektetések mennyisége (a csütörtöki statisztika szerint) nagyot csökkent. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten kicsit nőtt, mivel a WTI ár erőteljesebben csökkent. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 14 darabbal nőtt, az elemzők szerint ez is a kőolaj kínálat erősödését jelzi. Európában az üzemanyagok készletszintje amiatt (is) emelkedett, mivel az exportlehetőségek nagyon beszűkültek. Néhány szállítmány elindult Nigéria felé, de még kétséges, hogy mivel fizetnek a megrendelők. Egy mexikói nagy finomító leállítása miatt, Mexikó most import üzemanyagot vásárol.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a július 18 - július 22-e közötti időszakban 1,4 százalékkal nőtt, az észak-nyugat-európai piacon 1,5 százalékos volt az áremelkedés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 1,3 százalékkal növekedtek az árak. A motorikus gázolaj jegyzésára a mediterrán piacon 1,8 százalékkal mérséklődött, az észak-európai piacokon 1,8-1,3 százalékkal csökkentek az árak a megelőző hét átlagához képest.

Mit csinált ezalatt a forint?

A forint árfolyama a július 18 - július 22-i héten valamivel 285 Ft/dollár fölött ingadozott, másfél forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam a héten ingadozott, majd pénteken 0,8 forinttal gyengült. A forint-árfolyam ezen a héten az euróhoz viszonyítva is gyengült, a dollár tovább erősödött az euróval szemben. A forintárfolyam változása ezen a héten felerősítette a dollárban számolt benzinár emelkedését és mérséklete a dízel dollárban számított árcsökkenését.

Most akkor mi lesz az árral?

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében a heti változások a benzin esetében 2 forint körüli áremelkedést jeleztek, az árak a hét második felében az első három nap adataihoz viszonyítva csökkentek.

A gázolaj esetében 1-1,5 forintos árcsökkenés jelentkezett, a hét második felében felerősödött az árcsökkenés. Hétfőn, július 25-én, a piaci változásokat figyelembe véve nem vár a GKI semmilyen változtatást, az adatok legfeljebb két forintos benzin áremelés és 2 forintos dízel árcsökkentés lehetőségét tartalmazzák - olvasható az előrejelezésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG