4p
Egyre nagyobb területen termesztik a spárgát Magyarországon, ami a hazai fogyasztók körében is egyre kedveltebb annak ellenére, hogy a termés 90 százalékát exportálják. Sokan a fehérre esküsznek, mások a zöldet kedvelik jobban - az azonban biztos, hogy nagyon egészséges, rengeteg jó tulajdonsága van, ezért érdemes fogyasztani még akkor is, ha van egy kissé kellemetlen mellékhatása.
Spárga-ültetvény Jakabszálláson. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Míg 2012-ben 1449 hektáron, 2016-ban már 1648 hektáron termesztettek spárgát az országban, az utóbbi években nőtt a termés mennyisége is, tavaly már mintegy 6,3 ezer tonna spárga termett - írta a Magyar Hírlap a Magyar Agrárgazdasági Kamara közlése alapján.

Tisztességes jövedelmet hoz

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, a spárgát mindig el lehet adni, tisztességes jövedelmet hoz, ezért foglalkoznak vele egyre többen. A fehér spárga fő termőterületei Csongrád, Tolna és Bács-Kiskun megyében találhatóak; ez a változat nem kaphat fényt, ezért fekete fóliával takarják le. A zöld spárga a kötöttebb talajt kedveli és nem fényérzékeny, a Nébih adatai szerint az utóbbi időben főként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.

Németországban a magyar fehér és zöld spárga is kedvelt csemege, a termés csaknem 90 százalékát exportálják, a skandináv országokba is jut belőle.

Mi a különbség a zöld és a sárga között?

A két termék nem két faj, hanem ugyanaz a növény: a zöld a zsengébb, a fehér az érettebb spárga, amit nem ért napfény.

Fotó: Valkai Nikoletta / Privátbankár.hu

A Nébih összefoglalója szerint Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. Ennél a változatnál fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg. A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, sok esetben kissé kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt.

A zöld spárga íze nyersen fogyasztva kissé a zöldborsóra emlékeztet. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le.

Valamennyi típus legértékesebb része a csúcsa, a spárgafej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.

Egészséges

A Nébih összefoglalója szerint a tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emellett gazdag káliumforrás; foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.

Mennyibe kerül?

A magyar fehér spárga már április végétől kapható, jellemzően félkilós csomagokban árulják. Ára jelenleg kilónként 900 és 1600 forint között mozog:

Spárgafajták átlagára a budapesti piacokon (Ft/kg)
2016. 18. hét 2017. 18. hét Változás
Fehér 973 1049 +7,81%
Zöld 1267 1175 -7,28%
Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet / Privátbankár.hu

Amiről a spárga kapcsán beszélnünk kell: a vizelet

A spárga fogyasztásának vagy egy meghökkentő mellékhatása: fogyasztása után egy kénvegyület, a metil-merkaptán lebontása miatt lesz szagos a vizelet. Ennél már csak az meghökkentőbb, hogy  nem mindenkiben van meg a merkaptán lebontásához szükséges enzim génje - derül ki a webbeteg.hu összefoglalójából. Így nem mindenkinek lesz szagos a vizelete, és nem is mindenki érzi a szagát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem könnyű szerencsejáték-függővé válni, de érdemes vigyázni
Natív tartalom | 2024. október 17. 12:44
A következő tényezők nagyban befolyásolják, hogy kiből lesz szerencsejáték-függő: gyenge társas kapcsolatok, a család megtartó erejének hiánya, az alacsony önértékelés és a magány érzése mind közrejátszhatnak abban, ha valaki szerencsejáték-függővé válik – derül ki egy friss kutatásból.
Vásárló Dohányzás: itt az új trónkövetelő
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:55
Volt idő, amikor a dohányzás egyszerű dolog volt, ám az e-cigik megjelenésével ennek régen vége szakadt. A dohánygyártók mindig találnak új módokat.
Vásárló Holnaptól olcsóbb lesz az egyik üzemanyag, itt vannak a számok
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 10:03
Érdemes figyelni.
Vásárló Infláció? Az micsoda?
Kenessei András | 2024. október 14. 15:01
Folyamatos és állandó a pénzromlás. Nem csak nálunk. Az egész világon. Jegyzet.
Vásárló Hátborzongató hírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. október 14. 11:14
Jön a drágulás a benzinkutakon.
Vásárló Főszerepet kap a Temu: 393 billió forintos tételről van szó
Privátbankár.hu | 2024. október 13. 17:27
Két év csökkenése után várhatóan újra nőni fog az online kereskedelem értéke Európában, ám az infláció visszaesése mellett ez részben a kínai filléres platformok megjelenésének köszönhető.
Vásárló IKEA-s bevásárlást tervez? Újabb vevőcsalógató lépésekre számíthat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. október 13. 16:14
Az IKEA csökkentette árait az elmúlt időszakban, hogy lendületet adjon eladásainak, ám elmúlt üzleti éve ennek ellenére halványan alakult. A választ további vevőcsalogató lépésekben látják.
Vásárló Már sejthető, milyen újdonság várható a jövőben a Tescótól
Buksza blog | 2024. október 13. 12:29
Az Egyesült Királyságban a Bajnokok Ligájának döntője előtt adott ízelítőt a Tesco abból, mekkora reklámkampánnyal érheti el az áruházlánc vevőit egy cég, ha él az ezzel kapcsolatos új lehetőségekkel.
Vásárló Felújítás vagy újjáépítés: melyik éri meg jobban?
Márkázott tartalom | 2024. október 10. 10:22
Egy ház lebontása és újjáépítése enyhén szólva is ijesztő. De csak azért, mert nagyon nagy munkának tűnik, még nem biztos, hogy jobban megéri részleges felújításba kezdeni a teljes átépítés helyett. 
Vásárló Hogyan úszhatod meg az autómosást a legköltséghatékonyabban?
Márkázott tartalom | 2024. október 9. 11:23
Minden autótulajdonosnak nagy fejtörést okoz az autó mosása, vagyis inkább annak a hogyanja és legfőképpen a helyszíne. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG