4p
A főpróba nem sikerült: a rendőröknek kellett az éjjel intézkedniük a foci-ultrákkal szemben a Belvárosban. Ha attrocitás lesz a mai EB-sejeltezőn, hosszú időre zárt kapuk mögé kényszerülhet a válogatott.

Az éjszaka futball-huligánok garázdálkodtak a Belvárosban. Az Index tudósítása szerint a magyar ultrák a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre a fővárosba érkezett román szurkolókkal futhattak össze.

A Police.hu jelentése szerint éjfél körül a Dob utca irányából az Erzsébet tér felé tartva egy mintegy 100-120 főből álló csoport tagjai randalírozni kezdtek, hanggránátokkal zajt okoztak. A csoport tagjai közül többen a kiérkező rendőri egységek felé utcai szemetes edényeket, székeket, italos üvegeket dobáltak, több rendőrautóban anyagi kárt okoztak.

A garázdákat a rendőrök megfékezték. Tizenhat főt fogtak el és állítottak elő garázdaság bűntett elkövetése miatt és további két személyt, akik egy intézkedő rendőrt is fellöktek. A hivatalos személy ellen elkövetett erőszak bűntett ügyében keletkezett iratokat a rendőrség az illetékes ügyészség felé továbbítja.

Budapest rendőrfőkapitánya a garázdaság körülményeinek teljes körű tisztázása érdekében nyomozócsoport felállításáról döntött, amely megkezdte az összes rendelkezésre álló kamerafelvétel beszerzését, valamint azok elemzését, értékelését.

Az Index helyszíni tudósítása szerint komoly rendőri erő érkezett a randalírozók megfékezésére, akiket utána a Lánchídig kergettek.

Komoly szankciókat kockáztatunk

Az éjszaka tehát már forró volt a hangulat. A Nemzeti Sport mai számában a kulcsfontosságú, ráadásul politikai töltetű mérkőzés előtt, a korábbi válogatott játékos, ma UEFA-ellenőr, Esterházy Márton figyelmeztet arra, hogy a korábbi szurkolói viselkedés miatt Magyarország „próbaidőn van”, azaz, ha 5 éven belül újra valami történik a stadionon belül, vagy közvetlen környezetében, az európai szövetség újra bezárathatja a stadiont.

Emlékezetes, 2013. március 22-én zártkapus meccsen fogadtuk a román válogatottat világbajnoki selejtezőn. A mérkőzés döntetlen lett, holott győzelem esetén a magyar csapatnak jó esélye lett volna legalább a pótselejtezőt érő 2. hely megszerzésére a csoportban. A mérkőzés és a döntetlen az addig emelkedő formát mutató, Egervári Sándor által vezetett csapat morális széteséséhez vezetett, amely ősszel a bukaresti 0-3-mal csúcsosodott ki.

Az akkori stadionbezárás közvetlen oka a 2012. augusztus 15-i Magyarország-Izrael mérkőzés volt, ahol a magyar ultrák táborában izraeli zászlót égettek. Múlt év ősszel a magyar csapat Romániában 1-1-es döntetlentz ért el, s habár az ottani román szurkolók (és a mérkőzés előtt több sajtótermék) is meg nem engedhető, uszító rigmusokat, transzparenseket – egyebek mellett az Erdély Romániához csatlakozásáról (Magyarországtól való elszakadásról) döntő Gyulafehérvári román naggyűlésre emlékeztető 1918.12.01. dátumot tarttalmazó táblákat – mutattak fel, az európai szövetség a magyar szurkolókat is megbüntette.

Visszaesők” vagyunk

Mivel visszaesőnek minősülünk, most semmiféle agressziót, rasszista, kirekesztő megnyilvánulást nem tűr majd el az UEFA, amely kiemelt kockázatúnak minősítette a mai meccset. Esterházy Márton szerint nem érdemes az ellenőrök jóindulatában bízni, mert kötelességük, hogy mindenről feljegyzést készítsenek, így nem hunyhatnak szemet afelett sem, ha az óriási tömegben mondjuk csak 10-20 magáról megfeledkező „szurkoló” csinálja a fesztivált.

Aligha véletlen, hogy a mérkőzés előtt a magyar válogatott játékosai hirdetésekben kérték am szurkolókat, hogy sportszerűen biztassák őket a meccsen. A hírek szerint a stadionon kívül is többezren szurkolnak majd a Népligetben.

Címkék: Vásárló Foci Eb UEFA

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG