Hirdetés
Hirdetés

Feldobtak egy nagy halat a mérnökök: újabb gyanúsított a dízelbotrányban

2018. június 11., 13:08

Az Audi vezérét is utolérte az ügyészség nyomozása.

Rupert Stadler
Rupert Stadler

Gyanúsítottként hallgatta ki a müncheni ügyészség Rupert Stadlert, a Volkswagen-konszernhez tartozó Audi vezetőjét és egy másik, egyelőre meg nem nevezett igazgatósági tagot a dízelbotránnyal kapcsolatban Németországban. Mindkét vezetőnél házkutatást tartottak; a vád csalás és közokirathamisítás.

Stadlert több mérnök is felelősként nevezte meg a dízelbotrányban. A vizsgálat régóta tart az Audinál (is), épp egy hónapja tartották a cégnél a harmadik házkutatást. Két korábbi vezetőt is előzetes letartóztatásba helyeztek korábban; egyikük a Bloomberg beszámolója szerint az a Giovanni Pamio, aki vallott az Audinál történt csalásokról.

Hirdetés

Emlékeztetőül: az ügy még 2015-ben pattant ki, amikor az amerikai hatóságok bejelentették: a VW 11 millió dízelautónál olyan megoldásokat alkalmazott, amelyek a károsanyag-kibocsátási teszteken hamis adatokat adtak. Azóta számos autógyártó érintettsége felmerült; többféle módszert is alkalmaztak, ezek lényege nagyjából az, hogy az autók más (sokkal kedvezőbb) károsanyag-kibocsátási értékeket produkáltak a tesztpadokon, mint a valós forgalmi helyzetekben.

A VW szóvivője azt közölte: nem nyilatkoznak folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban. Az Audi szóvivője pedig azt, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal.

Az Audi részvényei 1 százalékot estek nap közben a bejelentés után.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje

Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje

Itt a nagy fellendülés a világban, dübörög a gazdaság, sok helyen történelmi mélyponton a munkanélküliség, de közben ingatlan-, és tőzsdebuborékok keletkeznek. Nem is lenne baj, ha ezek egyszer nem pukkadnának ki, kvázi deflációs hatásokat, így lassulást, sőt recessziót okozva.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?