5p
Az étel- és italautomaták megkönnyítik az életünket, például ha egy gyors ropogtatni valóra vagy egy üveg frissítőre van szükségünk. Megtaláljuk őket a pályaudvarokon, irodákban, várótermekben – de mi van akkor, ha egy egész ország életmódja épül rájuk? Japánban, az automaták Mekkájában az élet nem áll meg a ropinál és az ásványvíznél – összeszedtük azt a tíz legbizarrabb dolgot, amit megkaphatunk egy marék apróért.

Japánban az első cigaretta automatát 1888-ban helyezték üzembe, az italautomaták 50-es évekbeli megjelenésével pedig valóságos robbanást ért el a piac, és mára igazi automata-nagyhatalommá nőtte ki magát az ázsiai ország: jelenleg 5,5 millió gép üzemel Japánban, ezzel minden 23. emberre jut egy automata. A gépeket általában a gyártók maguk üzemeltetik, a bevételek után pedig adót fizetnek.

A gépek relatíve olcsó és kényelmes alternatívát nyújtanak a boltokkal szemben, mivel bárhová elhelyezhetők, és az üzletekkel és néhány kivételes esettel ellentétben a hét minden napján, 24 órában a rendelkezésünkre állnak. Van azonban néhány dolog, amiről el sem tudnánk képzelni, hogy automatából megkaphatja az ember – ezekből szemezgetett a Privátbankár.hu.

Forrás: Wikimedia Commons

10. Alkoholos italok

Kezdjük valami hétköznapival – bár Magyarországon nehezen találunk (noha nem lehetetlen) olyan automatát, ami alkoholos italokat árusít, Japánban rengeteg ilyen van forgalomban, amiből a népszerű Asahi sörtől kezdve sakéig bármit vásárolhatunk. Különlegessége, hogy a gépek képesek hideg és meleg italokat is árusítani, a hőmérsékletet központilag, egyetlen gombnyomással szabályozzák.

Forrás: Wikimedia Commons

9. Meleg étel

Valami gyors harapnivalóra vágysz, esetleg jól esne egy ebéd, de nincs kedved beülni valahová? Levestől kezdve akár a japán rántott hús megfelelőjéig bármit lehet kapni, ha az embernek egy könnyű ebédre szottyan kedve. Az ilyen jellegű automata-éttermek különösen népszerűek a városok szélén és a parkokban, ráadásul bármikor elérhetőek – akár egy kis éjféli nassolásra is.

Mindeközben itthon a kormány bekötné az étel- és italautomatákat a NAV-hoz, a pénztárgépekhez hasonlóan. Mivel nem volt egyeztetés, könnyen lehet, hogy sok automata eltűnik majd az utcákról, erről korábban itt írtunk bővebben. >>>

8. Élő rák

Az automata kakukktojás, ugyanis ezt nem Japánban, hanem Kínában üzemeltetik. A rákokat 5 Celsius fokon, mesterséges hibernációban tárolják egy speciális, „csípésbiztos” dobozban, így garantáltan friss rákhoz juthatnak az emberek, potom 20-60 jüanért (850-2500 Ft). A megjelenésük nagy port kavart, több petíció is indult, hogy tiltsák be az állatkínzónak ítélt automaták üzemeltetését.

Forrás: Wikimedia Commons

7. Konzerv kenyér

Az első igazán furcsa őrülete a japánoknak a konzerv kenyér, amit általában valamilyen rajzfilmfigura népszerűsít. Nem kell rögtön a tescós félbarnára gondolni – a csokis keksz ízesítésűtől a zöldfűszeresig gyakorlatilag bármilyen kenyeret megtalálunk a kínálatban.

Forrás: Wikimedia Commons

6. Friss zöldségek és gyümölcsök

Japánban különösen nagy hangsúlyt helyeznek a gusztusos tálalásra és a kis adagokra, ráadásul ők sokkal ritkábban rendeznek nagybevásárlást. Ha csak egy banán, egy alma, vagy épp egy fej friss saláta hiányzik az ebédünkből, úgy igen hamar találunk ehhez passzoló automatát, amiben hűtve, vákuumcsomagolva vár minket a friss zöldség vagy gyümölcs.

5. Virágcsokor

Randira vagy születésnapra sietsz, és nincs virágbolt a közelben? Egy marék apró és ez a hasznos kis automata megmenti az estét, ráadásul a forgó automatákból többféle friss csokorból is választhatunk.

Forrás: Wikimedia Commons

4. Esernyő

Ismerjük azt az érzést, amikor a szél kicsavarja az esernyőnket, és ott állunk megázva – vagy ha épp otthon felejtettük a sajátunkat. Japánban ez sem akadály, néhány jenért máris találunk egy jó minőségű esernyőt bármelyik metróállomáson.

Forrás: Wikimedia Commons

3. Friss tojás

Különösen a vidéki városokban, falvakban népszerű, ahol a termelők saját maguk helyezhetik el a kis fiókokban a friss tojást, és utána este begyűjthetik a bevételt. Ez segíti a helyi termelők megélhetését is, és garantáltan friss tojáshoz juthatunk a nap bármely időszakában.

Forrás: Wikimedia Commons

2. Ing, alsógatya, nyakkendő

Az már szinte köztudott, hogy a japánoknál különösen nagy tisztelete van a kemény munkának – olyannyira, hogy külön felnéznek azokra, akik elszundítanak a munkahelyükön, mivel ez azt mutatja, mennyire komolyan is dolgoznak. Nekik találták ki a ruhaautomatát, hogy egy-egy átdolgozott este után is friss ingben, alsóneműben és nyakkendőben ülhessenek be a tárgyalóba.

Forrás: Wikimedia Commons

1. Pornó és használt bugyik

Bizony, a szigetországban nagy divatja van a perverz kiegészítőknek, így a városokban könnyen ráakadhatunk egy-egy éjszakai séta alkalmával a különböző felnőtt automatákra. A pornográf tartalmakat és a fétistárgyakat árusító gépek nappal le vannak zárva, este tíz előtt nem is "nyitnak ki", sokat pedig még éjjel is egy kis függönnyel takarnak, ezzel garantálva a diszkréciót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG