5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.
A Dunakanyar

Rövidesen látványosan javulnak Budapest környékén, illetve a kiemelt térségek területén a bakancsos turizmus infrastrukturális feltételei. A Versenyképes közép-magyarországi operatív programban (VEKOP) 2, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (GINOP) sikeres 5 uniós pályázatot a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) koordinálja, amelyet mindenhol a területileg illetékes erdőgazdaságokkal konzorciumban hajtanak végre.

A Kéktúra útvonala mentén

A 7 nyertes pályázat összesen 354 projektelemet tartalmaz, 217 helyszínen az országon keresztül futó Kéktúra útvonalán. A beruházások a Pilisben és a Börzsöny területén, a Sopron–Fertő térségben, a Bakony és a Balaton területén egészen Somogyig, Galyatetőn, Lillafüreden, illetve a Zempléni-hegységben lesznek.

Németh Csaba, az MTSZ szakmai vezetője a turisztikai fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon 25 ezer kilométer hosszú turistaút található. Az erdei- és infrastrukturális fejlesztéseknek mindenki, a kikapcsolódni vágyók, a profi és amatőr természetjárók, az erdőgazdálkodók, a kerékpárosok, a vízitúrázók és a még a lovas sportok kedvelői is haszonélvezői lesznek. A cél a 365 napos erdőjárás feltételeinek megteremtése, hogy ne csak tavasztól őszig szóljon a természetjárás, további célkitűzés még a zöld szemlélet további erősítése – mondta Németh.

A Magyar Természetjáró Szövetség sajtótájékoztatója

A tervezés során külön figyeltek a környezettudatosságra, továbbá arra, hogy minden fejlesztés lehetőség szerint akadálymentes, gyermekbarát legyen, hogy minden korosztályt és célcsoportot kiszolgáljanak. Fontos szempont volt az egyes elemek hálózatba rendezése is, hiszen a projektek az egész országot átfogják.

A projektek részeként egyebek mellett négyévszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópálya, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek épülnek országszerte. Fejlesztik az erdei infrastruktúrát, új parkolók, kerékpártárolók, illemhelyek létesülnek, amelyek csökkentik a környezeti terhelést.

A fejlesztések fontosságát mutatja az az adat is, miszerint csak a Pilisi Parkerdő Zrt. területére évi 25 millióan lépnek be, ebből 15 millió a kiránduló – mondta Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója a tájékoztatón. A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapest és környékének 65 ezer hektárján folytat erdőgazdálkodási és turisztikai tevékenységet. A fővárosban és az agglomerációban élő több mint 3 millió embernek nyújtunk kikapcsolódási lehetőséget.

A Pilisi Parkerdő területén többek között:

  • felújítanak 16 forrást (például a Lajos-forrást, az Ördögárok-forrást),
  • új tűzrakó helyeket és pihenőhelyeket telepítenek,
  • felújítják a négyévszakos házakat,
  • biztonságosabbá teszik a Róka-hegyi bányát,
  • tematikus erdei tanösvényt és játszóteret alakítanak ki a Hármashatár-hegyen,
  • madárröpdével és fedett látogatói térrel bővítik az idén 40 éves Budakeszi Vadasparkot,
  • a Hűvösvölgyi Nagyréten futópálya, erdei kondipark, kőzettani bemutató és tematikus játszótér lesz,
  • a Dunakanyar fejlesztése keretében újabb pihenőhelyeket létesítnek, új tájékoztató táblákat helyeznek ki a turisták számára,
  • valamint új kilátók is épülnek (a szentendrei Bölcső-helyen, Szadán és Csolnokon).

Mészáros Péter elmondta azt is: új kilátók építésére komoly igény van, amit az is alátámaszt, hogy a 2 éve átadott Prédikálószéki-kilátót eddig 60 ezren látogatták. Legfontosabb céljuk a turisztikai terhelés elosztása, egyrészt a jelenleg látogatott területeken az infrastruktúra újabb helyszíneken történő fejlesztésével, újabb turisztikai célpontokkal, másrészt Budapest térségében az eddig turisztikai szempontból kevésbé felfedezett területek fejlesztésével.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a börzsönyi Királyrét központjában az egykori erdészlak felújított és kibővített épületében kapott helyet egy hely- és gazdálkodástörténeti bemutató, a projekt eleme még egy 20 méter magas Várhegyi kilátó a Királyrét felett, amelyet 2019 őszén adnak át.

A Várhegyi kilátó látványterve

Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgató a megvalósuló fejlesztések között említette a 34 méter magas egri Dobó István-kilátó megépítését, a 100 jármű befogadására alkalmas galyatetői busz- és autóparkolót, szintén itt egy tornapályát is létesítenek.

A Dobó István-kilátó látványterve

Az észak-magyarországi Északerdő Zrt. gazdálkodása alá tartozó erdőkben is fejlesztik a négyévszakos pihenőhelyeket, újjáépítik a lillafüredi Zsófia-kilátót. Somogyban a Fehérkő vár környezetenek felújítása, egy tanösvény és a vár körül egy fa szerkezetű sétány is szerepel a tervek között. A Somos-hegyen ugyancsak egy 15 méter magas kilátó épül, a Kaposvár melletti Deseda-tó környéként is fejlesztik, egy új hidat is kap a tó.

A lombkorona-tanösvény látványterve

Nyugat-Magyaroszágon, Sopron-Fertő térségben két projekt valósul meg: a Károly-kilátótól a Dalos-hegyig egy úgynevezett lombkorona-tanösvényt alakítanak ki 200 méter hosszan, részben akadálymentes, kapurendszerrel ellátott, végén egy 14 méter magas toronnyal, valamint felépül egy 900 négyzetméteres ökoturisztikai központ is.

A tényleges munkálatok a támogatási szerződések aláírása után a következő hetekben indulhatnak el országszerte. A fejlesztések 2020 szeptemberig tartanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG