Hirdetés
Hirdetés

Megvan, hogy melyik városból tiltják ki a dízeleket

2018. július 11., 20:20

Kitiltják a dízelautók egy részét Stuttgartból nitrogénoxid-kibocsátásuk miatt. A német környezetvédelmi miniszter szerint számos más városban is hasonló korlátozásokra lehet számítani. Tavaly hetven német településen lépte át a levegő nitrogénoxid szintje az uniós határértéket a dízelautók miatt.

Jövő januártól kitiltják Stuttgartból azokat a dízelmotoros autókat, amelyek károsanyag-kibocsátási besorolása Euro 4-es vagy annál rosszabb. Erről döntött a baden-württembergi tartomány kormánya szerdán, adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A tartományt a Zöldek és a szociáldemokraták alkotta koalíció irányítja.

Hirdetés

Az újabb, Euro 5-ös dízelautók száműzését azonban továbbra is el akarja kerülni a koalíció. Erről annak függvényében döntenek majd, hogy a mostani intézkedések nyomán elegendő mértékben javul-e a város levegője.

Engedélyezték a kitiltásokat

A szövetségi közigazgatási bíróság februárban általánosságban engedélyezte a dízelautók kitiltását, amennyiben az a levegő tisztán tartását szolgálja. Az ítélet óta nagy nyomás nehezedett Baden-Württemberg kormányára, valamint Winfried Kretschmann (Zöldek) kormányfőre, hogy lépjen az ügyben.

Hivatalos statisztikák szerint Stuttgartban és környékén több mint félmillió autó van forgalomban. Ezek 34 százaléka (180 ezer autó) Euro 5-ös, 35 százaléka (190 ezer autó) pedig Euro 1,2, 3 vagy 4-es besorolású.            

Hamburgban egyébként már korábban korlátozták a dízelautók forgalmát egyes szakaszokon, és hasonló lépések várhatók Északrajna-Vesztfáliában is. „Valószínűleg Aachenben, a Ruhr-vidéken, Kölnben és sok más helyen is korlátozások lesznek” – mondta Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter a közelmúltban.

Sőt, már a német főváros is szigorítást fontolgat. „Remélem, hogy nem kerül rá sor, de nem tudom kizárni” – mondta a kitiltásról Michael Müller, Berlin szociáldemokrata polgármestere. Ez attól függ, hogy az eddigi intézkedések meghozzák-e a kívánt hatást.

Hamburgban már büntettek

Az AutoBild szerint Hamburgban már meg is büntették azokat az autósokat, akik megszegték a tilalmat. Az ötven ellenőrzött járműből 25-nek nem lett volna szabad az utakon lennie, emiatt 75 eurós büntetést róttak ki a tulajdonosokra. Az észak-német városban és környékén 330 ezer dízelautó van, közülük több mint 200 ezer nem teljesíti a normákat. A korlátozás itt ugyanakkor csak egy félkilométeres útszakaszt érint.

A fokozódó szigornak a dízelautó-tulajdonosok már csak azért sem örülnek, mert ezáltal jelentősen csökken járműveik értéke.   

A szigorításra azért volt szükség, mert az utcai közlekedésben a dízelmotorok bocsátják ki a legtöbb nitrogénoxidot. Ez a károsanyag egy bizonyos koncentráció felett irritálhatja a légutakat és a szemet. Hivatalos közlések szerint tavaly mintegy hetven német településen lépte át a levegő nitrogénoxid szintje az uniós határértéket, amiért elsősorban a dízelautókat tették felelőssé.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadok merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank új ügyfél kedvezménnyel felvehető személyi kölcsönét havi 16 595 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhetjük, a THM 13,86 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne kicsivel marad el, itt 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM 13,69 százalék és csak pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?