4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A nyár közeledtével, egyre több családnál előkerül a nyaralás gondolata. Mivel Balatont könnyen elérjük akár évente többször is, a legtöbb család Horvátországban nyaral. A Horvátországinfó utazási oldal adatai szerint, a következő kalkulációval lehet számolni idén nyáron.

Horvátország a legnépszerűbb külföldi úticél

Horvátország a Magyarországhoz legközelebb fekvő tengerparttal is rendelkező, mediterrán úticél. Nagyon szeretik a magyar utasok, hiszen a legközelebbi tengerpartot 5-6 órás vezetéssel könnyen el lehet érni. Ma már autópálya vezet a legtöbb nyaralóközpontba, így nem okoz különösebb problémát a Horvátországba lejutni.

A Magyarországhoz legközelebbi úticélok a legnépszerűbbek, így a Krk szigetre, Pulára és környékére, Crikvenicára illetve Zadarba járnak a leginkább a magyarok. Horvátországban fizető kapuk vannak az autópályákon, vagyis a pálya elején behajtunk egy sorompón, jegyet húzunk, majd a pályaszakasz végén, amikor lehagyjuk az autópályát, akkor kell kifizetni az autópályadíjat.

Sok kérdés merül fel autópályadíjakkal kapcsolatban, mivel Horvátországban van egy alap pályadíj és van egy nyári kalkuláció, mely körülbelül 5%-kal magasabb mint a normál pályadíj. Nagyságrendileg azt lehet mondani, a Magyarországhoz közeli úticélokat 150 – 180 kuna (6500-8000) közötti útdíjjal lehet elérni.

A szállásdíj a legnagyobb tétel

Akárhonnan is nézzük, a horvátországi szállásdíj, ami a legjobban meghatározza a nyaralásunk költségvetését. Ha egy nagyon forgalmas helyen, a városban, vagy rögtön a tengerparton, medencés vagy privát jakuzzis szállást bérlünk, annak csillagászati ára lesz. Azt lehet mondani, június utolsó hetében – amikor már teljesen nyárias idő van Horvátországban – egy 2 fős apartmant 100 ezer forint környékén tudunk bérelni egy hétre, egy 4 fős családi apartman 120-130 ezer forint körül van. Ahogy a főszezon felé haladunk, vagyis július második hetéhez, másfél, majdnem duplájára mennek fel a szállásbérlési díjak. Ennek megfelelően egy 2 fős apartman bérlési díja 150-160 ezer forintra megy fel, egy családi lakásé pedig 180-200 ezer forint.

Ha magasabb minőségű szálláshelyet keresünk, vagyis új építésű, új berendezéssel rendelkező lakást, ott egy családi apartman a főszezonban simán eléri az 100 eurót. A horvátok is alkalmazkodnak a magasabb minőségi követelményekhez, így saját privát jakuzzis szobát, apartmant, mini villát is bérelhetünk. Ezek olyan 100 ezer forintos napi bérleti díjjal rendelkeznek.

Érdemes a Horvátországinfó szállás oldalán is körbenézni, hiszen itt több kategóriában találunk szállásajánlatokat például: Magyarországhoz közeli- homokos tengerpari- közvetlen tengerparti- luxus szálláshelyek, illetve több népszerű szűrő segít kiválasztani a nyaralásunk helyszínét.

A nagyon olcsó már senkinek sem kell

Szintén nagy általánosságban elmondható, hogy az előző rendszerből megmaradt, fel nem újított, szocreál jellegű szállások – bármennyire is olcsóak – már nem annyira vonzók. A magyar utasok inkább az erős 3 csillagos, újszerű apartmanokat, szállodai szobákat keresik. Ha spórolni szeretnénk, a nyaralás hosszán kurtítunk, így az eddigi tipikus egy hetes nyaralásokból, 5-6 napos nyaralások lettek.

Éttermi költések & kirándulások

A horvátországi lenti költések összege nagyjából azonos. Egy szendvics 25-30 kuna, egy pizza 35-40 kuna, illetve egy tál főétel 60-80 kuna már évek óta. Rövid hajós kirándulások 100 kuna körül vannak, az egész naposakért 3-400 kunát kérnek el a horvátok. Azzal érdemes számolni, hogy 100 ezer forint költőpénz (élelmiszer vásárlásokkal együtt) 2 főre elegendő. Ha gyere(ke)kkel utazunk, minimum 150 ezer forint költőpénzt vigyünk magunkkal, plusz legyen feltöltve a bankkártyánk.

Összességében

Utazásra elköltünk 60 ezer forintot, szállást bérlünk 200 ezer forintért, majd lent elköltünk további 150 ezer forintot. Ha gyere(ke)kkel nyaralsz, olyan 4-500 ezer forint egy horvátországi nyaralás teljes költségvetése, mivel nem biztos, hogy találunk 200 ezer forintért hozzánk illő apartmant. Ha kettesben utazunk, 3-400 ezer forinttal érdemes számolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
Vásárló Hányszor kell mosni a paplant?
Buksza blog | 2024. március 15. 13:28
A matracokat kínáló cégek reklámszövege, hogy a termékeikben rejlik a zavaró álmok nélküli alvás titka. Kevesen tudják, hogy a jó matracnál egyszerűbben is tehetnek valamit a pihentetőbb alvásért.
Vásárló A „méret a lényeg” jegyében akar megújulni a Meki
Buksza blog | 2024. március 15. 10:21
Még az infláció megugrása előtt az embereknek több pénzük volt arra, hogy gyorséttermekben egyenek, és a McDonald’s azt vette a fejébe, hogy a jövőben visszatér ehhez.
Vásárló Teljes átalakulásról döntött a Decathlon, a magyar boltokat is érinti a lépés
Buksza blog | 2024. március 13. 12:39
Nagy lehetőségek nyíltak meg a francia Decathlon sportáruházlánc marketingesei előtt, a vállalat ugyanis a feje búbjától a talpáig átszabja imázsát azzal az ambícióval, hogy sportmárkává váljon.
Vásárló Az Aldi bátor lépésre készül, a jövőben összesen 800 üzletet nyitna az amerikai piacon
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 12. 16:29
A kiskereskedelem a fejlett országokban a legkeményebb versenypiacok közé tartozik, ám ezen belül vélhetően az Egyesült Államokban kell a legjobban megharcolni a vevőkért. Úgy tűnik, az Aldi nem riadt meg ettől.
Vásárló Környezetbarát megoldás a kellemetlen szagok megszüntetésére a lakásban
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 17:47
Az ózon kitűnően alkalmas a szagok semlegesítésére, ezért az ózongenerátorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Különösen olyan helyeken, ahol kiemelten fontos a kellemetlen szagok megszüntetése, a tiszta, friss környezet megteremtése.   
Vásárló Mosdószekrény-választás a praktikum és esztétikum jegyében
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 13:57
A fürdőszoba egyik legpraktikusabb és legdominánsabb eleme a mosdószekrény. Sokan úgy vélik, hogy egyszerű kiválasztani azt az egyet, ami a fürdőhelyiségbe kerül, ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen a széles körű választék könnyen bizonytalanná teheti a vásárlót.
Vásárló Megalapozottnak látszik a piros pont, amit a Tesco kapott
Buksza blog | 2024. március 11. 12:13
Növelni tudta piaci részesedését az Egyesült Királyságban a Tesco szakértők szerint annak köszönhetően, hogy tőzsdén jegyzett vállalatként jobb pénzügyi helyzetben van versenytársainál.
Vásárló Újabb forradalom indul az otthoni mosógépeknél, nyugdíjba mehetnek a kapszulák
Buksza blog | 2024. március 11. 10:33
Változást hoztak a mosásban a kapszulás mosószerek, amelyek célja a hagyományos mosószeres flakonok kiváltása volt kapszulákkal, ám úgy fest, egy évtizeddel megjelenésük után eljárt felettük az idő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG