Hirdetés

Mennyibe kerül egy horvátországi nyaralás?

2019. május 11., 09:32

A nyár közeledtével, egyre több családnál előkerül a nyaralás gondolata. Mivel Balatont könnyen elérjük akár évente többször is, a legtöbb család Horvátországban nyaral. A Horvátországinfó utazási oldal adatai szerint, a következő kalkulációval lehet számolni idén nyáron.

Horvátország a legnépszerűbb külföldi úticél

Horvátország a Magyarországhoz legközelebb fekvő tengerparttal is rendelkező, mediterrán úticél. Nagyon szeretik a magyar utasok, hiszen a legközelebbi tengerpartot 5-6 órás vezetéssel könnyen el lehet érni. Ma már autópálya vezet a legtöbb nyaralóközpontba, így nem okoz különösebb problémát a Horvátországba lejutni.

A Magyarországhoz legközelebbi úticélok a legnépszerűbbek, így a Krk szigetre, Pulára és környékére, Crikvenicára illetve Zadarba járnak a leginkább a magyarok. Horvátországban fizető kapuk vannak az autópályákon, vagyis a pálya elején behajtunk egy sorompón, jegyet húzunk, majd a pályaszakasz végén, amikor lehagyjuk az autópályát, akkor kell kifizetni az autópályadíjat.

Hirdetés

Sok kérdés merül fel autópályadíjakkal kapcsolatban, mivel Horvátországban van egy alap pályadíj és van egy nyári kalkuláció, mely körülbelül 5%-kal magasabb mint a normál pályadíj. Nagyságrendileg azt lehet mondani, a Magyarországhoz közeli úticélokat 150 – 180 kuna (6500-8000) közötti útdíjjal lehet elérni.

A szállásdíj a legnagyobb tétel

Akárhonnan is nézzük, a horvátországi szállásdíj, ami a legjobban meghatározza a nyaralásunk költségvetését. Ha egy nagyon forgalmas helyen, a városban, vagy rögtön a tengerparton, medencés vagy privát jakuzzis szállást bérlünk, annak csillagászati ára lesz. Azt lehet mondani, június utolsó hetében – amikor már teljesen nyárias idő van Horvátországban – egy 2 fős apartmant 100 ezer forint környékén tudunk bérelni egy hétre, egy 4 fős családi apartman 120-130 ezer forint körül van. Ahogy a főszezon felé haladunk, vagyis július második hetéhez, másfél, majdnem duplájára mennek fel a szállásbérlési díjak. Ennek megfelelően egy 2 fős apartman bérlési díja 150-160 ezer forintra megy fel, egy családi lakásé pedig 180-200 ezer forint.

Ha magasabb minőségű szálláshelyet keresünk, vagyis új építésű, új berendezéssel rendelkező lakást, ott egy családi apartman a főszezonban simán eléri az 100 eurót. A horvátok is alkalmazkodnak a magasabb minőségi követelményekhez, így saját privát jakuzzis szobát, apartmant, mini villát is bérelhetünk. Ezek olyan 100 ezer forintos napi bérleti díjjal rendelkeznek.

Érdemes a Horvátországinfó szállás oldalán is körbenézni, hiszen itt több kategóriában találunk szállásajánlatokat például: Magyarországhoz közeli- homokos tengerpari- közvetlen tengerparti- luxus szálláshelyek, illetve több népszerű szűrő segít kiválasztani a nyaralásunk helyszínét.

A nagyon olcsó már senkinek sem kell

Szintén nagy általánosságban elmondható, hogy az előző rendszerből megmaradt, fel nem újított, szocreál jellegű szállások – bármennyire is olcsóak – már nem annyira vonzók. A magyar utasok inkább az erős 3 csillagos, újszerű apartmanokat, szállodai szobákat keresik. Ha spórolni szeretnénk, a nyaralás hosszán kurtítunk, így az eddigi tipikus egy hetes nyaralásokból, 5-6 napos nyaralások lettek.

Éttermi költések & kirándulások

A horvátországi lenti költések összege nagyjából azonos. Egy szendvics 25-30 kuna, egy pizza 35-40 kuna, illetve egy tál főétel 60-80 kuna már évek óta. Rövid hajós kirándulások 100 kuna körül vannak, az egész naposakért 3-400 kunát kérnek el a horvátok. Azzal érdemes számolni, hogy 100 ezer forint költőpénz (élelmiszer vásárlásokkal együtt) 2 főre elegendő. Ha gyere(ke)kkel utazunk, minimum 150 ezer forint költőpénzt vigyünk magunkkal, plusz legyen feltöltve a bankkártyánk.

Összességében

Utazásra elköltünk 60 ezer forintot, szállást bérlünk 200 ezer forintért, majd lent elköltünk további 150 ezer forintot. Ha gyere(ke)kkel nyaralsz, olyan 4-500 ezer forint egy horvátországi nyaralás teljes költségvetése, mivel nem biztos, hogy találunk 200 ezer forintért hozzánk illő apartmant. Ha kettesben utazunk, 3-400 ezer forinttal érdemes számolni.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 forint a törlesztőrészlete, a THM 13,41 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A CIB Bank személyi kölcsönének 18 392 Ft a törlesztőrészlete, a THM 21,05 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal, valamint a liberális párt is. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?