Hirdetés
Hirdetés

Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között? Lehet, te is rosszul tudod

2018. augusztus 10., 12:48
Cimkék
fagylalt
, jégkrém
, Nébih

Miért nem fagyi a jégkrém, és a fagylalt miért nem lehet soha jégkrém?

A kérdésnek a Nébih legfrissebb cikke járt utána. Eszerint a fagylalt és jégkrém közti első, és nagyon markáns különbség, hogy a fagylalt vendéglátó-ipari termék, amely jellemzően a fogyasztás helyszínén készül. Cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet csak fagylaltnak nevezni.

Hirdetés

A fagyi lehet hagyományos, kézműves, amelyet cukrászmester készít, de lehet porfagylalt is. Készülhet hideg eljárással vagy pasztőrözéssel. A fagylalt hőmérséklete a fogyasztó részére történő átadásig nem emelkedhet -8 fok fölé.

A fagylalt fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejből vagy vízből, illetve engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokból (pl. habosítók, sűrítők), zamatosító anyagokból (a fagylalt ízét jellemzően meghatározó élelmiszer pl. gyümölcsök stb.) áll össze.

A jégkrém csomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább -18 fokon) tárolnak, szállítanak, és árusítanak.

Előállítása hőkezeléssel, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd ezután fagyasztással történik. Meghatározó összetevői elsősorban a tejből származó fehérje és zsiradék. Ízesítőanyagok (pl. kókuszreszelék, dió, mogyoró), engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, zselatin, illetve gyümölcslé, gyümölcsvelő, sűrítmény vagy egyéb feldolgozott gyümölcskészítmény adható hozzá.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Fagylalt vagy jégkrém választásakor érdemes figyelembe venni néhány szempontot - mondja a Nébih.

A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.

A jégkrém esetében az állaga (jégkristályosodása, deformálódása) különösen fontos szempont mert ennek alapján megállapítható, hogy előzőleg már felolvadt-e, és előfordulhatott-e az újrafagyasztása.

A hatóság nemrég letesztelt 18 dobozos, vaníliás jégkrémet is. Meglepő eredmény született >>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Középcsapattá züllesztette a világ legnagyobb fociklubját, őrült összegeket keresett közben

Középcsapattá züllesztette a világ legnagyobb fociklubját, őrült összegeket keresett közben

A kedden menesztett Manchester United-edző, Jose Mourinho szakmailag rég már csak árnyéka egykori, sikert sikerre halmozó önmagának, de ez az utolsó fizetésén egyáltalán nem látszott: jobban keresett, mint sztárjátékosai túlnyomó többsége. És az edzőktől szoktalan módon egy sor szponzorszerződés is tömi a zsebét.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?