Hirdetés
Hirdetés

Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között? Lehet, te is rosszul tudod

2018. augusztus 10., 12:48
Cimkék
fagylalt
, jégkrém
, Nébih

Miért nem fagyi a jégkrém, és a fagylalt miért nem lehet soha jégkrém?

A kérdésnek a Nébih legfrissebb cikke járt utána. Eszerint a fagylalt és jégkrém közti első, és nagyon markáns különbség, hogy a fagylalt vendéglátó-ipari termék, amely jellemzően a fogyasztás helyszínén készül. Cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet csak fagylaltnak nevezni.

Hirdetés

A fagyi lehet hagyományos, kézműves, amelyet cukrászmester készít, de lehet porfagylalt is. Készülhet hideg eljárással vagy pasztőrözéssel. A fagylalt hőmérséklete a fogyasztó részére történő átadásig nem emelkedhet -8 fok fölé.

A fagylalt fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejből vagy vízből, illetve engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokból (pl. habosítók, sűrítők), zamatosító anyagokból (a fagylalt ízét jellemzően meghatározó élelmiszer pl. gyümölcsök stb.) áll össze.

A jégkrém csomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább -18 fokon) tárolnak, szállítanak, és árusítanak.

Előállítása hőkezeléssel, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd ezután fagyasztással történik. Meghatározó összetevői elsősorban a tejből származó fehérje és zsiradék. Ízesítőanyagok (pl. kókuszreszelék, dió, mogyoró), engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, zselatin, illetve gyümölcslé, gyümölcsvelő, sűrítmény vagy egyéb feldolgozott gyümölcskészítmény adható hozzá.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Fagylalt vagy jégkrém választásakor érdemes figyelembe venni néhány szempontot - mondja a Nébih.

A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.

A jégkrém esetében az állaga (jégkristályosodása, deformálódása) különösen fontos szempont mert ennek alapján megállapítható, hogy előzőleg már felolvadt-e, és előfordulhatott-e az újrafagyasztása.

A hatóság nemrég letesztelt 18 dobozos, vaníliás jégkrémet is. Meglepő eredmény született >>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Az MNB Monetáris Tanácsa döntést hozott, miszerint megtízszerezi az aranytartalékot. Korábbi aranytartalékaink már hazaérkeztek, ezek 3,1 tonnát tettek ki, ezt követően került sor a döntésre, amivel a tartalék 31 tonnára emelkedett. A megnövelt mennyiség is hazaért, biztonságos helyen tároják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?