Egy csehországi felmérés szerint drágábban juthatnak a nagy élelmiszergyártók gyakran silányabb minőségben forgalmazott termékeihez a régiós fogyasztók. A Magyar Idők cikke szerint Prágában ugyanazon termékek összértéke 14 százalékkal haladta meg a drezdai bevásárlás összegét - közölte a napilap.
Hasonló felmérés készül Magyarországon is, a mintegy száz terméket tartalmazó vizsgálat eredményei várhatóan a jövő héten látnak napvilágot.
Prága egyébként olcsóbb hely, mint Drezda: az élelmiszerek az expatistan.com adatai szerint 33 százalékkal kerülnek kevesebbe. Hasonló adatokat hoz a numbeo.com összehasonlítása is. |
A 2015-ös kutatás eredményeire a hét végén Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter hívta fel a figyelmet. A TASR hírügynökség szerint a tárcavezető vérlázítónak nevezte, hogy miközben a keleti tagországokban silányabb minőségű élelmiszert forgalmaznak, ugyanazért a termékért nagyobb összeget kérnek, mint a gazdagabb nyugat-európai fogyasztóktól. A szlovák miniszter elmondta azt is, hogy az országonként eltérő minőségű termékekre vonatkozó vizsgálatokra a visegrádi négyek munkacsoportot hoznak létre, amelynek része lesz egy weblap is. Ennek segítségével a fogyasztók mindent megtudhatnak arról, hogy mely termékek kerülnek silányabb minőségben a régió piacára.
Megtiltani biztosan nem tudják
Vera Jourová igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős uniós biztos pénteki pozsonyi látogatásakor elmondta, felkérte a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy térképezzék fel a helyzetet az egész unióban. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ha a multinacionális gyártók folytatják ezt a gyakorlatot, szankciókkal találhatják szemben magukat. A Pravda.sk szlovák hírportál tudósítása szerint ugyanakkor az uniós biztos elismerte azt is: elképzelhetetlennek tartja, hogy jogszabályalkotással tiltsák meg az országonként eltérő minőségű termékek forgalmazását. Szerinte az unióban ma is érvényben lévő, szigorú fogyasztóvédelmi szabályok betartásával kell felvenni a kesztyűt a tisztességtelen gyártókkal szemben - írja a Magyar Idők.
A gyártók cáfolnak, a hatóságok kóstolnak
Szlovákiában a közelmúltban hozták nyilvánosságra azoknak a laboratóriumi teszteknek az eredményeit, amelyekben a nemzetközi üzletláncok Szlovákiában, illetve Ausztriában forgalmazott azonos élelmiszertermékeiket elemezték és hasonlították össze. A több mint kéttucatnyi termék minősége Ausztriában magasabb és jobb volt mint Szlovákiában, ez elsősorban az üdítőkre, a hústermékekre, a teákra vagy a fűszerekre vonatkozik. Két nemzetközi cég tiltakozott a nyilvánosságra hozott adatok ellen, mert szerintük a tesztek módszertana hibás volt.
Hasonló összehasonlításokat végeztek korábban a csehek is, amelyekből az derült ki, hogy ugyanazon termékek minősége általában jobb Németországban és Ausztriában mint Csehországban. Magyarországon a Nébih felmérése is mutatott különbségeket a hazai és az osztrák termékek között.
A Nébih talált eltéréseket egyebek mellett nápolyinál, kólánál, kakaópornál, tonlhalkonzervnél, levespornál vagy épp a Nutella mogyorókrémnél. Az érintett gyártók folyamatosan cáfolják a Nébih vizsgálati eredményeit, sem összetevőkben, sem receptúrákban nincs érdemi különbség szerintük, legfeljebb ha hazai alapanyagokból dolgoznak, az okozhat némi eltérést. Azt mondják, a Nébih nagyrészt szubjektív alapon talált különbségeket, magyarán a kóstolásnál, ezek azonban akár az eltérő kiszerelésből vagy lejárati időből is adódhatnak. Olyan termékekben is talált különbséget a Nébih, amelyet Magyarországon gyártanak az osztrák piacra is - írta az egyik gyártó.