Hirdetés
Hirdetés

Sokan megfagyhatnak télen: hiánycikk lett a tűzifa

2017. október 12., 09:53

Betett a tavalyi kemény tél, előre elhasználtuk az idei fát.

A Zalai Hírlap cikke szerint a tavalyi kemény és elhúzódó tél miatt sokan előrehozták az idei tűzifavásárlást, emiatt azonban nyárra elapadtak az erdőgazdálkodók eladható készletei. A fakitermelés még csak most indul a vegetációs időszak után – ekkor ugyanis csak korlátozott mértékben, vagy egyáltalán nem lehet fákat kivágni –, emiatt országszerte hiánycikké vált a fa, írja a lap a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatására hivatkozva.

A minisztérium azt is közölte, hogy az ellenőrzési rendszereknek köszönhetően jelentősen visszaszorult a tűzifa illegális kereskedelme és az import is. Saját elmondásuk szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szociális tűzifa mindenkihez időben eljusson majd. A lap felkereste a Zalaerdő Zrt. zalaegerszegi erdészetét, ott arról számoltak be, hogy ideiglenesen nem vesznek fel rendelést, idén a lakossági igény ugyanis már meghaladta az egész éves gazdálkodási tervüket. A hiány azonban szerintük is csak átmeneti.

Hirdetés

Ha van is, drága

A hiány áremelkedést is hoz, itt a keménylombos lakossági tűzifa árát 1500 forinttal, köbméterenként 15.500 forintra emelték. A legdrágább az ország keleti felében, ott 18.500-19.000 forint körül alakul a köbméterenkénti ár. A kályhakész fa még ennél is drágább, ez házhoz szállítva bruttó 30 ezer forint erdei köbméterenként, de az éves szerződött mennyiségnek így is csak a 10 százalékát tudta a Zalaerdő kiszállítani partnereinek, mert ennyit kapott meg a beszállítóktól.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?