Hirdetés
Hirdetés

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

2018. február 22., 20:10

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Miközben a kiskereskedelem egésze 2017-ben is „csak” hozzávetőleg 6 százalékkal bővült, addig az online piac csaknem 18 százalékkal tudta növelni bevételeit és ezzel már a teljes magyar kiskereskedelmi forgalom 4,3 százaléka származik internetes értékesítésből - közölte a napokban a GKI Gazdaságkutató. Az e-kereskedelem, az online vásárlás egyre inkább az életünk része, és ebben a körben már nem csak hazai, hanem külföldi webshopok kínálatából is egyre gyakrabban és bátrabban válogatunk.

Az online kereskedelem népszerűségének robbanásszerű növekedésére természetesen a csalók is rárepültek - a Shopalike nemzetközi csapata friss összeállításában abban segít, hogyan ismerhetjük fel a hamis weboldalakat, webshopokat, online reklámokat,  hogy ne csaljanak ki tőlünk felesleges pénzeket - és mit tegyünk a legrosszabb esetben, ha csalás áldozataivá válunk.

Hirdetés

Hamis e-kereskedelmi oldalak

Ha van egy dolog amiben a kiberbűnözők ügyesek, az a hamis biztonságérzet és bizalom keltése. A hamis e-kereskedelmi oldalak már ellepték az egész internett. Miután hasonlóak az igazi e-kereskedelmi oldalakhoz, fontos, hogy időben észrevegyük a fenyegető jeleket. Egy hamis weboldal soha nem fogja kiküldeni a rendelt terméket, csak az adataidat lopja el.

Miről ismerjük fel a hamis weboldalakat?- az URL helytelen vagy hiányos
- a képek és szövegek minősége gyenge
- az URL nem https:// -sel, csak sima http:// -vel kezdődik
- nincsenek jogi információk az üzletről
- nincsenek felhasználási feltételek és adatvédelmi tájékoztató
- csak egyféle fizetési mód létezik

Hamis reklámok - hamis termékek

Számos módja van annak, hogy ezek a webhelyek hogyan próbálják felkelteni a vásárlók figyelmét, beleértve a közösségi médián megjelenő hirdetéseket. Híres márkák kollekcióit kínálják hihetetlenül alacsony áron (és ez jórészt tényleg nagyon olcsó szokott lenni) a legnépszerűbb közösségi médián keresztül, viszont a termék maga még közel sem néz úgy ki, mint amit a reklámokban lehet látni.

Hogyan ismerjük fel a hamis reklámot? - olyan közösségimédia-oldalra kerül ki, ami túl gyakran frissül, és nincs túl sok interakció (like, komment)
- nincs túl sok visszajelzés
- az árak túl alacsonyak
- zavaró a hirdetési technika, ugyanaz a hivatkozás több alkalommal is megjelenik

A Shopalike összefoglalója szerint az online csalások leggyakrabban a közösségi média felületein történnek, ezek 70%-a arra kéri a felhasználókat, hogy osszák meg a bejegyzést, mely utána egy hamis oldalhoz vezet, ahol személyes adatokat kérnek majd a vásárlóktól.

Hamis mobilapplikációk

Figyelj arra, mit töltesz le a mobilodra vagy tabletedre. Az Android és az Iphone alkalmazásboltjaiban a szűrések ellenére számtalan illegális applikáció is található. A lehető legjobban hasonlítanak az eredetire, hasonló a felület, a dizájn és még védjeggyel is el vannak látva. Igazából ezek az appok hamis weboldalakra csalogatják a vásárlókat, ahol később személyes és pénzügyi információkat csalnak ki tőlük.

Hogyan ismerjük fel a hamis alkalmazásokat?- Ellenőrizzük a kiadó hitelességét!
- Ellenőrizzük, hányan töltötték le eddig az alkalmazást, milyen értékeléseket adtak rá!
- Ha kétségünk támad, ellenőrizzük a kiadó honlapját!

Mit tegyünk, ha átvertek?

Néha még a legnagyobb erőfeszítések ellenére is lehetünk átverés áldozatai. Az online csalások bárkit érinthetnek, életkortól és társadalmi háttértől függetlenül. Egy brit bűnügyi felmérés szerint minden 10. ember legalább egyszer már átverés áldozata lett. Minden országnak megvan a maga külön biztonsági hatósága, amely felügyeli a piacot és aki a csalásokkal foglalkozik, természetesen a helyi rendőrségen kívül. Különösen fontos, hogy a lehető leggyorsabban cselekedjen, ha személyazonosság-lopás áldozata lett. A Shopalike összeszedte, mi is a teendő ilyen helyzetben:

- azonnal tegyünk feljelentést a rendőrségen!
- jelentsük bankunknak is, ellenőrizzük bankszámlánkat. Hitelkártyás fizetés esetén van lehetőség a fizetés visszavonására is.
- ha személyes adatainkat, jelszavainkat eltulajdonították, azonnal változtassuk meg jelszavainkat kritikus fontosságú fiókjainkhoz, szükség esetén függesszük fel a fiókokat!
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?