Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes tojások kerülhetnek a magyar boltokba is

2018. június 21., 13:54

A Tojásszövetség figyelmeztet: kockázatot jelenthetnek az importból származó tojások. Vegyünk inkább magyart.

Az ellenőrzött termelésből származó, biztonságos magyar étkezési tojások fogyasztását részesítsék előnyben a hazai vásárlók – hívja fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, röviden a Tojásszövetség.

Több nemzetközi híradás is arról számolt be ugyanis az utóbbi időszakban, hogy az emberi egészségre is ártalmas szennyeződéseket mutattak ki étkezési tojásokban. Holland és német értesülések szerint egyes tojástételekben ismét fipronilos rovarirtószer-maradvány jelent meg (itt írtunk erről), a napokban pedig a lengyel állatorvosi szolgálat hívott vissza a piacról több mint 4 millió darab étkezési tojást, mert azokban a megengedettnél magasabb antibiotikum-tartalmat észleltek.

Hirdetés

A szövetség szerint kockázatos lehet az import tojás

Az újabb nemzetközi esetek is rávilágítanak arra, hogy a külföldi előállítású, importált tojások fogyasztása humánegészségügyi kockázatokat jelenthet – szögezi le a Tojásszövetség. A lengyelországi helyzet magyar szempontból is különösen fontos lehet, mert a külföldi étkezési tojások zöme Lengyelországból érkezik a magyar piacra. Ezért a szövetség felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az importált termékek helyett az ellenőrzött és nyomon követhető termelésből származó magyar étkezési tojások vásárlását részesítsék előnyben.

Ezek ugyanis kiváló minőségűek és biztonságosan fogyaszthatók - írják.

De honnan tudjuk biztosan, hogy magyar a tojás?

Az étkezési tojásokat és csomagolásukat uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. Ebből nem csak a tojás minősége és az állattartási technológia (pl. szabad vagy ketreces) derül ki, hanem az a termelő ország is:

A tojásokon található jelölés és annak jelentése. Forrás: NÉBIH
A tojásokon található jelölés és annak jelentése. Forrás: NÉBIH
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Bár az idei esküvői szezonnak már a vége felé járunk, a 2019-re tervezett lagzik szervezése már javában zajlik. Érdemes időben lefoglalni a legjobb helyeket, ugyanis egyre több pár áll mostanában az oltár elé. A növekvő tendenciát a KSH adatai is megerősítik: az első félévben közel négyszázzal több pár mondta ki a boldogító igent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?