1p
Az adóhatóság revizorai júliustól gyakorlatilag azonnal megkapják a vizsgált személy banki adatait, ami nagyban gyorsítja a vagyonosodási vizsgálatokat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly kétszer annyi vizsgálatot vitt végig, mint egy évvel korábban - írja az ado.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012-ben 2029 vagyongyarapodással összefüggő vizsgálatot végzett, közel kétszeresét az előző évinek (1082). A revíziók 78 százaléka (1578) zárult megállapítással. A vizsgálatok során 20,6 milliárd forint nettó adókülönbözet tártak fel, amely 89 százalékkal több az előző évinél, az átlagos nettó adókülönbözet 10,2 millió forint volt, lényegében megegyezik az előző évivel - ismerteti az Adó Online.

Sokszor a cégektől indul az adóhatóság

A NAV tájékoztatása szerint a vagyongyarapodási vizsgálatok általánosságban gazdasági társaságoknál végzett vizsgálatok során feltárt adatok, közérdekű bejelentések és társhatósági megkeresések alapján indultak.

Kocsis Zoltán, a Vilmányi és Társa Ügyvédi Iroda közgazdásza a portálnak elmondta, hogy a revizorok gyakran nem is a személyi jövedelemadót kezdik el firtatni, hanem csak egyes adókötelezettségre írnak ki vizsgálatot, és ha úgy látják, gond van, akkor utólag kezdik vizsgálni a bevallásokat. A másik gyakorlat, amikor először a vállalkozás kap adóellenőrzést, amelynek során az iratok között bekérik a tagi kölcsön nyilvántartást, és az alapján indul a vagyonosodási vizsgálat. Ezen túl, ha a revizorok látják, hogy egy adózó beírja tagi kölcsönét a rövid lejáratú kötelezettségek közé a bevallásba, vagy feltünteti beszámolójában, az is kiindulási pont.

A számlaadatokat azonnal elérik

A revizorok elsődlegesen az adóbevallást vizsgálják, de hozzáférnek az ingatlan-nyilvántartáshoz, gépjármű-nyilvántartáshoz, és ha esetleg ajándékozás történt, akkor a vagyonszerzési illetékek adatai is az adóhivatalhoz futnak be. Júliustól pedig az adóellenőrök szinte azonnal, elektronikusan is megkaphatják a banki adatokat, míg erre eddig akár fél évet is várniuk kellett.

A vagyonosodási vizsgálat a személyi jövedelemadó bevallás utólagos ellenőrzésére, így elsősorban a rejtett vagyonok láthatóvá tételére szolgál. Az adóhivatal ennek során napi szintre lebontva, vagyonmérleget felállítva veti össze az adózó bevallásait a kiadásaival. A forráshiányt leginkább ingatlanok, gépjárművek adásvétele idézi elő.

Az adózók a vizsgálat során gyakran hivatkoznak arra, hogy kölcsön kapták a pénzt, ilyenkor azonban a hatóság azt is megnézi, hogy a másik fél adhatott-e kölcsön. Ajándékra hivatkozni csak akkor lehet, ha ezt bejelentették, illetékmentesen pedig csak egyenes ági leszármazottak ajándékozhatnak. Továbbra is "népszerű" igazolási kísérlet a menyasszonytáncból szerzett bevétel.

Először a hatóságnak kell bizonyítania

A portál szerint a gazdasági társaságokból történő vagyonkimentéshez kapcsolódóan jellemző, hogy a tagok a cégben fennálló tulajdoni részesedésüket más, gyakran külföldi állampolgárságú személyekre ruházzák át, általában jelentős adó-, illetve egyéb köztartozást felhalmozva.

Az ügyvédi iroda közgazdásza felhívta a figyelmet arra, hogy a bizonyítási teher először az adóhivatalnál van. Ennek a közhiteles nyilvántartások és az adózó nyilatkozatai alapján felállított vagyonmérleggel tesznek eleget.

Ha a napi szintre lebontott mérlegben van olyan időszak, amikor a "zsebben" lévő pénz nem nyújt fedezetet a kiadásokra, akkor a bizonyítási teher a speciális becslési eljárás szerint megfordul, és az adózónak kell meggyőzően bemutatnia, hogy miből vásárolta az adott vagyontárgyakat, miből fizetett be a bankszámlájára, vagy miből adott kölcsönt cégének.

Az elévülésről érdemes tudni, hogy egy cselekmény a bevallás évének utolsó napjától számított öt év elteltével évül el, amely bizonyos esetben meghosszabbodhat, ami így a tényleges tevékenységhez képest plusz egy évet jelent (egy 2008. március 8-i ingatlanvásárlás 2014. december 31-én fog elévülni).

Bizonytalan helyzetben az önrevízió is megoldás lehet, ezt azonban a vagyonosodási vizsgálat megindulása után már nem lehet megtenni. Az adóhivatali levelek át nem vétele az adóellenőrzés megindulását és lefolytatását nem akadályozza - figyelmeztet a szakértő. Ha azonban valaki amiatt fél, hogy valamit korábban nem megfelelően vallott be, akkor érdemes egy adószakértővel megvizsgáltatni a helyzetet, és azután esetlegesen végrehajtani az önellenőrzést.

Az adóhivatalban a vizsgálat alá vont adózók lehetőleg jogi képviselőjükkel együtt jelenjenek meg - tanácsolja a szakértő. További részleteket az ado.hu oldalon olvashatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG