4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Most már szinte naponta dőlnek be a problémás brókercégek, és ez ilyenkor így is van rendjén. A láncreakció elindult, ahol csontváz van, most kidől a szekrényből. De vajon hol a folyamat vége, és hogy fog utána kinézni a megtisztult piac? Jönnek-e a biztonság és nyugalom évei?

Dőlnek a csontvázak

Felgyorsultak az események. Most már tudjuk, hogy néhány hazai brókercégnél gondok voltak, de eddig ezek nem robbantak ki. Január 15-én azonban Thomas Jordan svájci jegybankelnök egy elég durva mozdulattal felrúgta a bilit. A hirtelen keletkezett milliárdos lyuk megtette hatását: beborította az első áldozatot, a Buda-Casht. Ezután már a felügyelet is szaladt, elcsípte a Hungáriát, és végül összeomlott a Quaestor kötvény dolog, ami már eddig is egy csoda volt, hogy működött.

Ilyenkor természetes, hogy hamar kidől az összes csontváz. Az ügyfelek megijednek, pánikba esnek, és ha bizalmatlanok a cégükkel, azonnal utalnak, transzferálnak. Ahol valami zűr van, hamar el is jut a dolog oda, hogy az adott cég nem tud fizetni. Ez két esetben lehetséges: ha eleve hiányzik ügyfélvagyon, mint a Buda-Cashnél, vagy ha a cég olyan saját kötvényt bocsátott ki, amit ilyenkor az ügyfelek el akarnak adni, de nincs, aki megvegye.

Lassan lecseng

Elvileg lehet olyan gond is, hogy egy illikvidebb értékpapírt kell eladni, vagy alapok befektetési jegyeit visszaváltani, de ez a gyakorlatban nem jelent igazi akadályt, egyrészt mert mind a befektetési jegyek, mind a részvények transzferálhatók (tehát az ügyfél nem kell, hogy eladja őket, elég ha a biztonságosnak vált pénzügyi szolgáltatóhoz viszi), másrészt a legtöbb alap tart is készpénzt épp arra az esetre, ha sokan akarnák visszaváltani.

Mindenkiben óhatatlanul felmerül a kérdés, meddig dőlnek a dominók? Azt mondhatjuk, hogy a dolog felgyorsult mivolta miatt most már hamar végére érünk a dolognak. Ilyen körülmények között nem lehet már tovább hiányokat takargatni, vagy fedezetlen kötvényekkel üzemelni. Reméljük, hogy nincs is már gond több helyen.

Ártatlan áldozatok

Lesz viszont egy másodlagos hatás. A mostani ijedelem azokat a cégeket is igen rosszul érinti, melyek teljesen hibátlanul működnek. Tőlük is sokan utalnak és transzferálnak, hisz a befektető honnan tudhatná, hol van baj, és hol nincs? Érthetően megijed, és bemenekül egy biztonságosnak tartott intézménybe. A jól működő brókercégnek pedig lecsökken az ügyfélállománya, így az árbevétele, ezért kénytelen kiadásait is csökkenteni, munkatársai egy részét elbocsátani. Ha még így is túl kicsi az árbevétel, akkor pedig vagy be kell szüntetni vállalkozását, vagy eladni egy nagyobb, a válságot túlélő szereplőnek. Ebben az esetben az ügyfeleket nem éri semmilyen kár, az áldozat a jól működő brókercég.

Ez végül elvezet egy piaci koncentrációhoz, vagyis a hazai befektetési piacon sokkal kevesebb szolgáltató lesz, mint eddig volt. Azok, akik megmaradnak, megerősödve kerülnek ki a dologból, hisz ugyanazt a tortát kevesebb résztvevő fogja elosztani. Ilyen folyamat egyszer már zajlott a piacon, bár akkor nem botrányok miatt került rá sor, hanem a forgalom visszaesése miatt. A 2000. évi dot-com lufi pukkadása után a tőzsdék évekig estek, közben a hazai kamatok magasak voltak, az ügyfelek elhagyták a befektetési piacot. A kisebb cégek közül sokat ezért tulajdonosaik eladtak néhány nagyobbnak.

Biztonság lesz

Amellett, hogy kevesebb cég lesz, a biztonság is meg fog növekedni. Egyrészt aki ezt most túléli, az már feltehetően ezután is jól fog működni. Másrészt maga a felügyelet, a Nemzeti Bank is kénytelen lesz olyan szigorúbb szabályozási és ellenőrzési rendszert alkalmazni, ami kizárja a hasonló eseteket, vagy legalábbis nagymértékben lecsökkenti az esélyüket. Hírek szerint olyan elképzelés is van, miszerint a Keler közvetlenül kezelné az egyéni értékpapírszámlákat, vagyis a szolgáltató az ügyfél (és a Keler) jóváhagyása nélkül nem férhetne hozzá az ott tárolt vagyonhoz. Több országban működik is már ilyen rendszer.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG