4p
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Pénzkiadó automata az Erste bankfiókjában Újbudán (Fotó forrása: MTI Fotó, Máthé Zoltán)

Pénteken jár le a pénzügyi szolgáltatóknál - köztük a bankoknál, egészségpénztáraknál - vezetett számlák tulajdonosainak azonosítására megadott határidő: holnaptól nem rendelkezik az itt tartott pénze fele az, aki ezt a kötelezettséget elmulasztja. Sokkal többen fognak ezen meglepődni, mint gondolnánk.

Nem magyar specialitásról van szó, uniós előírásoknak kell megfelelnie a magyar bankrendszernek, amikor elvárja a számlatulajdonosoktól, hogy azonosítsák magukat. Azért van erre szükség, hogy ki lehessen szűrni a terrorizmust pénzelő hálózatokat, az eredeti cél legalábbis ez volt.

Ezért aztán minden olyan számla esetében, amelyet 2017 június 26-a előtt nyitottak, kötelezővé vált az azonosítás. Ennek első határideje idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-re teszi át a határidőt (ebben egyébként egy kis szerepe az Mfor-nak is volt).

Most viszont már nincs kegyelem, így aki nem jár el időben az ügyben, annak zárolják a számláját. Ami persze nem pontos megfogalmazás, inkább arról van szó, hogy elvész a rendelkezési jog a számla felett, eseti utalásokat nem lehet majd például kezdeményezni. A pénz azonban továbbra is megmarad a számlán, és az első adandó alkalommal, amikor a számlatulajdonos ügyfél betér a bankfiókba, és elvégzi az azonosítást, rögtön visszaszerzi a rendelkezést a számlája felett.

Az elmúlt hónapokban többféle becslésről is lehetett olvasni, hogy mennyi számla esetében nem történt még meg az egyeztetés. A Piac és Profit magazin októberben megjelent számában mind a Magyar Bankszövetség, mint az egyik legnagyobb bankhálózat, a Takarék Csoport illetékese nyilatkozott az ügyben. Utóbbi elnök-vezérigazgatója, Vida József azt nyilatkozta, hogy szeptember közepi állapot szerint még mintegy százezres ügyfélkörükre várt a feladat, hogy azonosítsák magukat. Ők főleg a vidéken élő nyugdíjasok közül kerülnek ki, akik ritkán járnak a bankba. Ezért nem is érdemes arra várni, hogy betérjenek a fiókokba, a Takarék Csoport munkatársai inkább a lakásukon keresik fel az ügyfeleket, hogy ne legyenek fennakadások november után.

A vállalkozóknál sem volt jobb a helyzet, ráadásul esetükben a számlához való hozzáférés kulcsfontosságú a bérek, beszállítók kifizetése szempontjából. Itt is mintegy százezer egyeztetésre váró számláról lehetett tudni szeptember végén.

Bár azóta eltelt egy hónap, valószínűleg még mindig tízezres nagyságrendben vannak olyan számlák, amelyeknél elmaradt az azonosítás. Ezek egy része úgynevezett alvó számla, amelyen évek óta nem volt érdemi pénzmozgás, vagyis valójában nem okoz nehézséget, ha egy időre felfüggesztik felette a rendelkezési jogot. De bizonyosan lesznek olyan számlák is, amelyeket használnak, és november első napjaiban derül majd ki a tulajdonos számára, hogy éppen nem tud fizetni. Nekik sürgősen fel kell keresniük a pénzügyi szolgáltatójukat.

Mint a Magyar Bankszövetségtől megtudtuk, friss adatokkal ugyan nem rendelkeznek az azonosítatlan vállalkozói számlákat illetően, de bizonyosan csökkent a számuk a szeptember végén jelzett mintegy 100 ezerről. A lakosság esetében megerősítették, hogy a digitális csatornákat kevésbé használó idősebb számlatulajdonosok esetében a szokásosnál gyakrabban fordulhat elő, hogy elfeledkeznek az azonosításról. Illetve azoknál fordulhat ez még elő, akik külföldön élnek, így az egyeztetésre csak a hazalátogatásukkor kerülhet sor. A bankszövetségnek operatív feladata nincs ebben az ügyben, a bankoknak kell eljárniuk, de lapunknak fontosnak tartották kiemelni, hogy a határidő után is teljesülnek az azonosítatlan számlákon a bejövő tételek - vagyis az utalásokat jóváírják a számlákon - valamint a csoportos beszedési megbízások is. Sőt, az esetleges inkasszó iránti rendelkezést - például a NAV esetében - is végre fogják hajtani. Talán még fontosabb, hogy a bankkártyás műveletekre - tehát a készpénzfelvételre és a bolti vásárlásokra - is érvényes a korlátozás.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
Befektetés 10 merész jóslat 2019-re: ha ezek bejönnek, leeshet az állunk
Privátbankár.hu | 2019. január 8. 20:20
A K&H befektetési szakembereinek összeállításából kiderül, melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése ugyan meglepetésként érné a piacokat, mégsem zárhatók ki teljesen. Ha pedig mégis megtörténnek, igen komoly hatásuk lehet, így érdemes a befektetőknek ezekről is tájékozódni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG