1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyre növekvő munkaerőpiaci versenyben fontos a minél korábbi és minél sokrétűbb tapasztalatszerzés, amellyel talpraesettnek és önállónak tűnhetünk a munkáltatók szemében. Ha már az első "igazi" állás keresésénél tartunk, koncentráljunk az általunk kiszemelt szervezetekre és munkakörökre. Pályakezdőként érdemes tisztában lenni a munkáltatóknak járó kedvezményekkel, a várható bérekkel és a mobilitási lehetőségekkel is.

Sok a fiatal munkanélküli, miközben a hallgatók fele dolgozik

Magyarországot is érinti az Európai Unióra jellemző trend, a fiatal, 15-29 év közöttiek körében terjedő munkanélküliség: itthon mindössze a korosztály tagjainak 18,3 százaléka dolgozik - derül ki az EU szakosított szervezete, az Eurofound októberi elemzéséből. Emiatt szinte minden területen egyre nagyobb a verseny, ezért már érdemes az egyetemen vagy a szakképzés során elkezdeni a karrierépítést.

A statisztikák azt mutatják, hogy sok hallgató is így gondolkodik, vagy egyszerűen muszáj munkát vállalnia. (Az Eurofound értékébe ők nem számítanak bele, mivel az a sem nem dolgozó, sem nem tanuló fiatalok arányát mutatja.) A felvi.hu áprilisi Diplomás Pályakövetési Rendszer összegzése szerint a hallgatók 43 százaléka dolgozik az egyetem vagy főiskola mellett. Esti, levelező és távoktatásos munkarendben több, mint 80, a nappali tagozatosok körében pedig 25 százalék azoknak az aránya, akik egyszerre dolgoznak és tanulnak is. A kutatás 31 felsőoktatási intézményben, 46 ezer fő részvételével zajlott.

Már az iskolában érdemes figyelni a lehetőségeket

A szakmai tapasztalat megszerzésének egyik eszköze a sok szakon és képzésben – kommunikációs, gazdasági, tanári, fizikai munkák – kötelező gyakorlat. Minden egyetem, főiskola tart fenn kapcsolatot néhány céggel, szervezettel: az együttműködés a szakmai gyakorlaton túl kiterjedhet úgynevezett duális képzésre – amikor az oktatás nagy része a cégnél zajlik -, gyakornoki programokra, munkaerő-toborzásra is.

A vállalatok leginkább a műszaki, gazdasági, agrár- és informatikai képzésekben tanulók iránt érdeklődnek - derül ki a Studiorum Consulting Kft. 191 cég és 19 felsőoktatási intézmény megkérdezésével készült kutatásából. A legtöbben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (68), a Budapesti Corvinus Egyetemet (29) és a Budapesti Gazdasági Főiskolát említették. A cégek egyharmadának azonban egyáltalán nincs egyetemi vagy főiskola kapcsolata, és nem is tervez ilyet.

Az együttműködést ugyanakkor segítheti, hogy jövőre újra el lehet majd számolni a felsőoktatásból érkezők gyakorlati képzésére fordított összeget is a kötelezően fizetendő szakképzési hozzájárulás keretében (az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékalap 1,5 százaléka). A jelenlegi, 2011-ben elfogadott szakképzési hozzájárulási törvény ugyanis ezt nem teszi lehetővé.

A Profession.hu állásportál júniusi kutatása is a Studiorum Consulting felméréséhez hasonló eredményeket mutat: 2012 első félévében leginkább mérnököt, informatikai szakembert, könyvelőt kerestek a cégek, de ügyfélszolgálati és kereskedelmi területeken is könnyen el lehetett helyezkedni. A válság miatt egyre népszerűbb alacsonyabb bérigényű – legtöbbször pályakezdő - gyakornokokat foglalkoztatni.

Sokrétű tapaszatalat és célzott álláskeresés kell a sikerhez, meg egy nagy adag szerencse

Az elején nem éri meg válogatósnak lenni

„Szerencsére egyre több a gyakorlati feladat a felsőoktatási képzésben is, amely során a diákok megtapasztalhatják, hogy miben emelkednek ki, milyen szerepet tudnak a csapatmunkában betölteni. A reális énkép fontos kiindulópont az álláskereséshez” – mondta Viniczai Dóra, kommunikációs ügynökségi HR tanácsadó.

Ugyanakkor nem csak az iskolában vagy a kötelező szakmai gyakorlaton, hanem azon kívül is megéri munkatapasztalatot szerezni az egyetemi, főiskolai évek alatt - ha van a tanulónak kapacitása rá. „Minél közelebb áll a munka a diák szakmájához, annál jobb, de ha valaki közgazdásznak tanul, és közben boltban eladó, az is jobb, mint a semmi. Egyrészt lesz már munkatapasztalata, nem az első rendes munkahelyén kell szembesülnie azzal, hogy milyen, ha az embernek főnöke van, milyen a kötelezettség, felelősség. Másrészt pedig a munkaadók szemében ez bizonyítja a jelentkező önállóságát, talpraesettségét, tenni akarását – ezért a pályakezdőknek minden munkatapasztalatot érdemes beleírni az önéletrajzba” – sorolta a minél korábbi munkavállalás előnyeit Viniczai Dóra.

A szakember szerint a pályakezdőknek egyébként is érdemes minél sokrétűbb tapasztalatot szerezni, de fontos, hogy legyen egy közös vezérfonal, ami a későbbi álommunkához kapcsolódik. Ugyanakkor ezt a „több lábon állást” megnehezíti, hogy Magyarországon még mindig nem igazán elterjedtek a részmunkaidős és projekt alapú szerződések. „A teljes munkaidős, határozatlan idejű foglalkoztatás a jellemző – mondta. - Ezért, ha valaki megteheti, figyelje a cégek gyakornoki programjait is, amelyek során egy cégen belül több pozíciót is ki lehet próbálni, például féléves váltásban” – tette hozzá.

Minden csatornát kutassunk fel, ami az álomálláshoz vezet

Bár ártani biztos nem árt, nem muszáj száz helyre elküldeni az önéletrajzot, ha igényes a jelentkezési anyag, és célzottan jelentkezünk az általunk leginkább preferált munkaadókhoz. Az állás megtalálását az is segítheti, ha megkeressük a szakterületnek megfelelő csatornákat, például az arra specializálódott munkaerő-közvetítő cégeket, blogokat, honlapokat, konferenciákat.

A szakember szerint, ha mindenképpen egy adott szervezetnél szeretnénk dolgozni, akkor is küldjük el a jelentkezésünket, ha éppen nincs álláshirdetés. „Mindig megnézem a korábban beérkezett anyagokat, mielőtt feladom a hirdetést. Sok cég honlapján van is olyan online adatbázis, ahová bármikor fel lehet tölteni a jelentkezési anyagokat” – mondta Viniczai Dóra.

A szakember szerint nem érdemes sablon önéletrajzot használni: a CV inkább illeszkedjen a megpályázott pozícióhoz, és koncentráljon a kiemelkedő kompetenciákra. „Minél átfogóbb, színesebb a kép, annál jobb: ha valaki blogot ír, fényképez, nyugodtan linkelje be az oldalát. A kreatív szakmákban elhelyezkedni kívánók készítsenek online portfóliót, akár az egyetemi projektfeladatokból is. A motivációs levél legyen tömör és frappáns, azokat a szempontokat emelje ki, amelyek miatt a munkáltatónak megéri a jelentkezőt alkalmazni” – ajánlja a HR tanácsadó.

Ilyen bérre számíthat egy pályakezdő

Magyarországon az általános minimálbér jelenleg bruttó 93 000, a középfokú végzettséggel rendelkezőké 108 000 forint. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012 első nyolc hónapjában az átlagkereset nemzetgazdasági szinten bruttó 220 505 forint, valamint nettó 142 492 forint volt. A versenyszférában 148 932, a költségvetésiben 128 678 – a közfoglalkoztatottak nélkül 137 562 -, a nonprofit szektorban pedig 130 726 forintot kerestek a munkavállalók. A fizikai foglalkozásúak nettó 99 400, a szellemi foglalkozásúak átlagosan 188 000 forintot kerestek. Pályakezdőként ezeknél alacsonyabb bérre kell számítanunk, de a keresetek nagyon változóak az egyes ágazatokban.

Frissdiplomás havi nettó átlagjövedelmek ágazatonként.Önbevallás alapján, 20 453, 2008-ban illetve 2010-ben végzett pályakezdő részvételével. Forrás: felvi.hu

A felvi.hu 2008-ban és 2010-ben végzett diplomások körében végzett, márciusban publikált felmérése szerint a legjobb fizetésre az informatikai és műszaki végzettségű fiatalok (nettó 219, illetve 200 ezer forint), a legalacsonyabbra pedig a pedagógusok számíthattak (nettó 110-130  ezer forint). Az átlagos havi nettó bér 148 710 forint volt, a 2008-ban végzettek, mivel már régebb óta voltak a munkaerőpiacon, 20 ezer forinttal többet kerestek a 2010-ben végzetteknél. A mesterképzést végzett válaszadóknak magasabb a fizetésük azoknál, akik csak alapképzésben szereztek diplomát.

Ha helyben nincs munka

Ha csak az állandó lakhelyünktől messze találunk munkát, igényelhetjük az október elsejétől elérhető lakástámogatást. Erre azok pályázhatnak, akiknek a munkahelye az állandó lakhelyüktől legalább 100 kilométerre van, vagy tömegközlekedéssel az ingázás ideje naponta több, mint hat órát vesz igénybe. A támogatás maximum 18 hónapig adható, összege fix, amely hathavonta változik:  az első hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint támogatás adható, amelyből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható, számlával igazolva. A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt heti közlése szerint a legtöbb kérelmet eddig budapesti, Pest megyei és Győr-Moson-Sopron megyei munkavállaláshoz adták be.

Munkáltatói kedvezmények, pályázatok

2013. január 1-jétől Start kártya nélkül is igénybe vehetők lesznek a pályakezdő munkavállalók utáni kedvezmények. A legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező, 25 év alatti pályakezdő esetén a munkáltató két évig teljes mentességet élvez a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alól – a versenyszférában. Korábban a pályakezdők minimálbérét tervezték csökkenteni, végül ez lekerült a napirendről. A Start kártya január 1-jén megszűnik, de az addig kiváltott kártyákkal érvényességük végéig a korábbi kedvezmények még igénybe vehetők lesznek.

Legkésőbb a jövő év elején kiírnak két uniós forrásból megvalósuló pályázatot is, amelyek a gyakornokok, illetve a nonprofit szektorban pályakezdők foglalkoztatását fogják támogatni - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára októberben.

A gyakornoki program keretében mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak kilenc hónapon keresztül teljes vagy részleges bér- és járuléktámogatást, ha gyakornokot vesznek fel. A keret 8,5 milliárd forint, ez a tervek szerint 4000 és 10 000 közötti fiatal elhelyezkedését segíti majd. Emellett 12 hónapon keresztül bértámogatást kapnak a fiatalokat, elsősorban pályakezdőket alkalmazó non-profit szervezetek. A tervezett 5 milliárd forintból 1600-2700 közötti fiatal munkába állása támogatható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG