5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Néhány fős egyetemi spinoff-cégként indult a MediMass, majd százmilliókat toltak bele a befektetők - az intelligens sebészkés hatalmas áttörést jelent majd az orvostudományban, ha elkészül. Az egyik alapító a Privátbankár.hu konferenciáján elmondta, hogyan jutottak el oda, hogy egy amerikai óriás felvásárolta a céget, és miért nem sikerült Magyarországon tartani a találmányt.

A MediMass Kft. 2008-ban a SOTE-vel együttműködésben alakult magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kkv, amely Takáts Zoltán kutató találmányára épül, akinek öt magyar magánszemély közeli munkatársa és partnere volt a kezdetektől fogva. A tulajdonosi csoport az elmúlt években többször bővült, a Euroventures IV. alap több magánbefektetővel együtt csatlakozott hozzá, 2011-ben 400 milliót fektetett a cégbe. 2014-ben aztán az amerikai Waters Corporation felvásárolta a céget. Tallós Ákos, a cég CEO-ja a Privátbankár.hu Cégértékesítés, tőkebevonás, akvizíció konferenciáján csütörtökön.

Intelligens sebészkés: ha elkészül, hatalmas áttörés lesz az orvostudományban

A MediMass fejlesztése, az onkokés vagy intelligens sebészkés olyan sebészi kés, amely az operáció közben azon nyomban információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. A műtét közben folyamatosan adott információ az operációt végző orvos felé az érintett szövet rákos vagy egészséges voltáról jelentősen felgyorsítja a biológiai szövetanalízist, és segítséget nyújt a műtétet végző orvosnak abban, hogy maradéktalanul eltávolíthasson minden rákos sejtet. Az intelligens kést nemcsak a daganatos betegségekkel kapcsolatos műtéteknél lehet majd felhasználni.

Olyasmibe vágtak bele, ami még nem volt

Egyetemi spinoffként, néhány fővel indult a cég; egy rendkívül komplex, sokféle problémát felvető technológia fejlesztésébe kezdtek egy olyan területen, amely a legszigorúbb szabályozási környezetben, az orvosi műszerek területén kerülhet alkalmazásra - mondta el Tallós Ákos. Emellett komoly technológiai korlátokba ütköztek, amelynek egy része abból fakadt, hogy nem volt példa még csak hasonló eszközre sem, ami korábban sikeresen bekerült volna a műtőkbe. A tagok emiatt hamar szembesültek azzal, hogy nem boldogulnak egyedül – és nem csak anyagi értelemben, hanem technológiai értelemben is.

Ahogy megismerte a világ, megjelentek a befektetők

A komplexitást látva rájöttek: a technológiát kell fejleszteniük, megvédeniük (szabadalmi oltalommal), miközben ismertté teszik azt, publicitást adnak neki. A finanszírozást is biztosítani kellett – ezt megnehezítette, hogy egy átlagos startupnál lényegesen tovább kell biztosítani egy ilyen, kutatás-fejlesztési vállalkozás számára a külső forrást, magyarán jóval később kezd profitot termelni.

Tallós Ákos a Privátbankár.hu konferenciáján

A projekthez rendkívül korán csatlakozott egy üzleti angyal, és az első hazai K+F támogatást is megkapta már a cég, mire az első működő prototípust legyártották. Az első állatmintákon és ex-vivo kísérleti humán vizsgálatok során elért eredmények után viszonylag hamar kiléptek a nemzetközi porondra egy kutatás-fejlesztési partnerségi programban. Rá egy évre sikeres tőkebevonás történt a Euroventures IV. kockázati tőke alap részéről, ezután újabb nemzetközi K+F-támogatási projektekbe jutottak be. Ezután a fejlesztés olyan fokra ért, hogy uniós támogatást is igénybe tudtak venni.

A BBC-től az Al Jazeeráig mindenki felkapta a fejét az intelligens sebészkésre

A projekt a sok együttműködőnek köszönhetően komoly nemzetközi visszhangot kapott - a BBC-től az Aljazeeráig számos szakmai és közéleti médium is beszámolt a fejlesztésről. Ennek köszönhetően 2014-ben a korábbi partner úgy döntött, hogy tulajdonosként is beszáll a cégbe – ebből lett a tranzakció.

Tallós Ákos ugyan többször is a szerencsét említette, mint a siker egyik fontos tényezőjét - ennél azért nyilván többről van szó. A szenzációs, világújdonságnak számító fejlesztés összetettsége, az úttörő szerepből fakadó technológiai kényszer olyan együttműködésekre „kényszerítette rá” a céget, ami végül nemzetközi sikerhez vezetett.

Nehéz elengedni a céget?

Amikor a Waters bejelentkezett a cégért, a döntésnél az játszott szerepet: inkább vigyék a gyereket, minthogy kettévágják - fogalmazott Tallós. Azt szerették volna, ha mindenképp megvalósul a projektjük (az álmuk), az pedig már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy ehhez szükségük van külső segítségre. Emiatt viszont nagyon fontos volt a vevő személye – elengedhetetlen volt, hogy erős legyen a szándék a projekt megvalósítására - válaszolta egy kérdésre a szakember.

Miért nem tudta megtartani Magyarország a találmányt?

Az ország technológiailag képtelen volt a megvalósításra - válaszolta Tallós Ákos arra a kérdésre, miért nem sikerült az országhatáron belül megvalósítani azt a találmányt, ami Semmelweis óta a legnagyobb magyar áttörést hozhatta volna az orvostudományban. Az még elképzelhető, hogy a finanszírozás megoldható lett volna itthon, a projektvezetés így talán itthon tartható lett volna - az új tulajdonos azonban más megvalósítás mellett döntött.

Jelenleg egy 150 fős, magasan képzett, sok éves szakmai múlttal rendelkező szakemberekből álló csapat dolgozik most azon, hogy az intelligens sebészkés működő és használható formában bekerülhessen a műtőkbe – ezt a csapatot itthon nem lehetett volna összeállítani, mondta Tallós.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG