5p
KKV
Évek óta attól hangos a hazai közvélemény, hogy hamarosan a régió startup nagyhatalma leszünk. Azt, hogy ebből mi valósult meg és mi nem, a saját szemünkkel is jól láthatjuk. Egyesek szerint még bőven van mit tanulni arról, hogyan is áll össze egy jó ökoszisztéma. Olyan, amiben megvannak az innovatív ötletek és a környezet is biztosított ahhoz, hogy a gondolatot tettre, azt pedig szolgáltatásra és termékre váltsuk.

Izraelt kevesen neveznénk olyan nemzetnek, amely számára adottak a fenti lehetőségek. Mégis, az ismétlődő háborúk, a kezdeti nyersanyag- és ipari hiányosságok ellenére mára a világ egyik legnagyobb sebességgel fejlődő technológiai hubja lett az elmúlt két évtized alatt.

Boldog-boldogtalan startupot indít

A Jordán folyó mentén igen impozáns techkultúra nőtt ki, így nem csoda, hogy Európa-szerte példaértékűnek találják és érdeklődnek az izraeli módszerek iránt. Az ország jelen pillanatban toronymagasan vezeti a kockázati tőkebefektetések számát összegző listát. Az Izraeli Fejlett Technológiájú Ágazatok Szövetsége 2014 végén adott ki átfogó jelentést, amelyből kiderül, hogy csak 2014-ben összesen 914 millió dollár értékben fektettek be a VC-k az induló vállalkozásokba. Ha ez nem lenne elég, Izraelben egymást követték az elmúlt két évben a sikeres exitek, olyannyira, hogy 2014 végére egy csinos, 6,94 milliárd dolláros összeget értek el, ami öt százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Forrásbevonásokban is rekordévet tudhatott maga mögött a Startup Nemzet: az Israel Venture Capital Research Center (IVC) becslése szerint a forrásbevonások elérték a 3,4 milliárd dollárt, amely 659 cég között oszlik el.

Tel Aviv kreatív startupperei, és befektetői most két napot töltöttek február elején Magyarországon abban a reményben, hogy egy lépéssel közelebb hozzák hazánkat a sokszor emlegetett “Startup Nemzet” címhez a FLY Budapest konferencián, amelyet immár sokadjára szervez meg más és más európai városokban a vezetőképzéssel foglalkozó Leadel.

“Ha vége az előadásnak, beszéljünk!”

Amikor egy globális konferenciasorozat budapesti állomásának az a célja, hogy “tető alá hozza a kreatív és üzleti világ vezetőit”, és megvizsgálják az innovációs siker titkát, akkor szinte biztos, hogy kapkodhatjuk a fejünket a jobbnál jobb előadások után.

Mi az a FLY Budapest?

 

A FLY konferenciák célja, hogy bemutassák az izraeli innováció példáját és hogy közelebb hozzák egymáshoz a befektetőket és vállalkozókat, miközben feltérképezik az innovatív fejlődés fontosabb pontjait. Tavaly októberben 250 startuppert vonzott a Berlinben megrendezett FLY, amelyet a páneurópai/izraeli Leadel szervezet rendez meg.

“Ha belegondolunk, az izraeli állam egy hatalmas startup-projekt” - mondta Ilan Mor, izraeli nagykövet nyitóbeszédében az állam alapítására reflektálva. Szerinte a magyar fiatalok ma éheznek az innovációra és ez teszi Magyarországot Izraelhez hasonlóvá. Záboji Péter, a hazai startup-pápa szerint őexcellenciája hidakat épít, ám a nagykövet szerint, ez mindkét nemzet egésszére igaz. “Azért vagyunk itt, hogy átjárót építsünk a társadalmak között, hogy egymást fejlesszük akkor is, amikor együtt ötletelünk, vagy kötünk üzletet.”

A két nap alatt nem volt megállás az Akváriumban: a résztvevők három vonalon szívhatták magukba a tudást: befektetők, kockázati tőkések vázolták fel az aktuális trendet az egyik teremben, máshol startupok mutatkoztak be, megint máshol pedig véleményvezérek adtak fontos háttér-információkat, a szünetekben pedig a szokásos networkingé volt a főszerep. Alapvetően két fontos témája volt a budapesti FLY-nak - a közösségi finanszírozás jelene és az izraeli fejlődés esettanulmánya.

Korányi László, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal korábbi elnöke szerint erre szükség is van: Európa rengeteg olyan problémával küzd, amelyeken változtatnia kell, ha élvonalbeli ökoszisztémát akar. Gond a kockázati tőkealapok alacsony aktivitása: nem mernek befektetni, ahogy a kezdő vállalkozások sem mernek bukni: valahogy kikezdhetetlen a kudarctól való európai félelmünk. Ilyen probléma még, hogy termék helyet pályázatokra utaznak a kezdő vállalkozások, de ez magában rejti a későbbi vereség biztosítékát: pályázatot tudnak írni, terméket fejleszteni nem.

Jellemezd egy szóval Budapestet egy turistának

Közösség, kormányzat, kockázati tőke. Ezekre volt Izraelnek szüksége, hogy sikeres techközpontot hozzon létre. Korányi szerint nem lehet az egész modellt lemásolni, minden nemzetnek a saját útját kell járnia. Azonban tanulni lehet a másiktól, így Magyarország is elleshet néhány fogást, például azt, miként támogathatja az állam a startupokat.  

Assaf Luxembourg üzletfejlesztési menedzser egész előadása alátámasztotta a Korányi László által elmondottakat. Luxembourg szerint Izrael nagyon szerencsés helyzetben van, hogy adott volt néhány évvel ezelőtt a recept összes hozzávalója. Szerinte Budapestben megvan a potenciál, hogy Közép-Európa startupvezére legyen, de ahhoz meg kell találnia a saját hangját. És bár Izraeltől rengeteget tanulhatunk, senki sem tudja megmutatni, hogy mi lesz az az út, amit Magyarországnak járnia kell.

A bőség zavara

Összesen tizenöt vállalkozó prezentálta az elképzeléseit a befolyásos befektetőkből álló közönségnek és az öttagú zsűrinek. A magyar startuopokat a Hand-In-Scan és az Apptalk.ninja képviselte, egyébként pedig az egészségügyi startupok vitték a prímet, akár beteg gyerekek megsegítéséről, akár melanóma kimutatásáról volt szó.

A FLY Budapest konferenciája és előadásai önmagukban persze nem képesek gyökeres átalakulást kitaposni az európai elvárásokhoz igazodó kockázati tőkésekben, sem a kormányzatban, de még a fiatal vállalkozókban sem. Mindenképp előrelépést jelent azonban, hogy a szereplők mélyebben betekinthettek abba, milyen alternatív utat járhat be az ország, ha valóban a régió startup központja szeretne lenni. Az biztos, hogy párbeszéd és szándék a tanulásra bőven van.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG