1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Egyértelműen az energiaipari cégek a válság magyar nyertesei, de a TOP 500 magyar cég eredményei sem éppen válságról tanúskodnak. A számok azonban csalókák
Egyértelműen az energiaipari cégek a válság magyar nyertesei, de a TOP 500 magyar cég eredményei sem éppen válságról tanúskodnak. A számok azonban csalókák - derül ki a HVG által idén is elkészített, félezer legnagyobb céget, és azok eredményeit tartalmazó lajstromból. Csemegézzen velünk a listából.

A HVG gazdasági hetilap ismételten összeállította a TOP 500-as listáját a félezer, árbevétel szempontjából legnagyobb magyar cégről. Az adatsorból egyértelműen kitűnik, hogy az energetikai szektor szereplői voltak az elmúlt év legnagyobb nyertesei, a legnagyobb növekményt is ezek a cégek érték el. Értékelésében a lap rámutat: "mint akiknek meg se kottyant a világgazdasági válság kitörése: 2008-ban közel 13 százalékkal nőtt a félezer legnagyobb hazai vállalat összesített árbevétele" - ezen belül is toronymagasan vezet a Mol.

Az ötszáz legnagyobb hazai cég együttes árbevétele 2008-ban közel 13 százalékkal haladta meg az előző évit. Beszédes adat, hogy a "a félezer topcég összesen 4508 milliárd forintos árbevételi pluszának háromötöde a 64 energiavállalat nevéhez fűződik", csak a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. 941 milliárd forintos pluszt produkált, ami megfelel a rangsorban utána következő tucatnyi cég eredményének, és a teljes 500-as lista együttes forgalomnövekményének is több mint az ötödrészét adja - írja a gazdasági hetilap.

A három legerősebb szektor adatai elfedik a valóságot

Nézőpont kérdése
Nem igaz, hogy a kicsik húzzák az ország szekerét
Ha csak a forgalomnövekedés értékét nézzük a Mol után második a sorban az összesített lista 14. helyezettje, az E.On Energiakereskedő Kft a maga 318 milliárdos pluszával, míg a harmadik 313 milliárdos növekménnyel a szektortárs Panrusgáz Gázipari Zrt. (összesítésben a 4. helyezett). A meggyőző számok ellenére a HVG arra hívja fel a figyelmet, hogy a szektoron belüli aránytalanságok jelzik, a 2008/2009-es válság kitörésének évében korántsem volt minden rendben. Az energiaipar szereplő például úgy értek el ilyen eredményeket, hogy közben a egy év alatt a kőolaj ára 34%-ot drágult.

A top 500-ban szereplő cégek nem kevesebb mint 86 százalékkal részesedtek a 18 302 milliárd forintos teljes magyar exportból.
Hasonlóan csalókának látják a helyzetet a lista összeállítói a "másik két rekorder ágazattal szemben". Az 51 céget magába foglaló "szolgáltatók" csoportja (a távközlési cégeket nem számítva) például 342 milliárd forintos forgalomnövekményt produkált a válságos időkben is, de ennek közel felét három "nagy" cég hozta össze. Ráadásul ezek egyike, mint azt a HVG munkatársai kiemelik, az a Triton Hungary Kft., mely egy alföldi falu családi házába van bejegyezve, és tengeri olajfúrótornyok kölcsönzésével foglalkozik - valójában egy texasi cég offshore vállalkozása, a pénz csak átfolyik rajta. Hasonlóan nagy aránytalanságok tapasztalhatóak a fuvarozóknál is, melyek 20%-os eredménynövekedését a HVG szerint "nem szabad szó szerint venni", a látványos javulást főleg a MÁV-ból kivált MÁV-Trakció és a MÁV-Start körbefizetései duzzasztották fel ennyire.


MÁV: a leányoknak a szektor eredményeit is sikerült felhúzni

Top-ugró és top-bukó

Ha az összesített toplistát nézzük, a "nyertes" Molt a sorban az Audia Hungaria Motor Kft. követi, a harmadik pedig az energiaipari óriás leánycége, az E-On Földgáz Trade Zrt. Meglepetés, hogy az élbolyból kimaradt idén a Nokia, látványosan visszacsúszott a Phillips is.

A lap összesítéséből kiderül, az ötszázból 366 cégnek nőtt, 131-nek csökkent az árbevétele (három pedig csak 2008-ban kezdte meg önálló működését). A "top-ugró" vagyis a forgalmát egy év alatt a leglátványosabban felduzzasztó cég az Edysan 3 Kft. volt, mely egy Budapesten élő ukrán házaspár tulajdonában van (importhúst és -húskészítményt szállítanak hipermarketeknek, eredetileg vendéglátással foglalkoztak). A "top-bukó" pedig idén a Strabag Zrt., melynek árbevétele 141 milliárdról 18 milliárdra zuhant egy év leforgása alatt - ennek oka valójában az, hogy a cégből időközben 4 másik kivált - derül ki a gazdasági hetilap most publikált listájából.

Zsákutca: a pangás után újabb válság jön?
Új év, új remények: mit lép a következő kormány?
2010: már csak mi aggódunk a munkánk miatt? 
Versenyképes marad az MVM
Fél év múlva indulhat a magyar áramtőzsde

  HVG, Privátbankár
Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG