5p
A pancser módon kivitelezett puccs ráirányította a figyelmet Erdogan óriásira duzzasztott állambiztonsági apparátusára. A Nyugat egyelőre tehetetlenül figyeli a szultáni rendszer kiépítését és a jogállam ledarálását, amely már jó ideje kimeríti az államcsíny fogalmát. Paradigmaváltásra lenne szüksége a világnak, ennek hiányában a globális biztonságpolitikai hőmérséklet további ütemes emelkedésére számíthatunk.
Recep Tayyip Erdogan elnök támogatóihoz beszél Isztambulban 2016. július 16-án. (MTI/EPA)

Törökország történetében első alkalommal bukott meg egy katonai puccs, miután a katonaság 1960 óta már négy demokratikusan megválasztott kormányt döntött meg – köztük 1997-ben azt az iszlamista Necmettin Erbakant, aki Erdogan jelenlegi elnök politikai mentorának számít. Erdogan és kormánya szerint a hadseregen belül kiépült „párhuzamos struktúrához" tartozó katonák felelősek a puccskísérletért. Ezzel az amerikai száműzetésben élő befolyásos hitszónok, Fethullah Gülen támogatóira céloznak.

Valóban, a kormány a puccs kitörésekor lezáratta a légteret az óriási Incirlik légibázis fölött, amelyen egyes becslések Washington 50 nukleáris töltetet tárol. Erdogan felszólította Washingtont, hogy adja ki a hitszónokot, de formális kiadatási kérelem még nem érkezett Amerikába. Ez valószinüleg nem is fog megérkezni, hiszen Erdogannak külföldi bűnbakra van szüksége ahhoz, hogy hazai despotikus politikai rendszerét konszolidálja. Gülen szombaton másodszor is közleményben ítélte el a lehető leghatározottabban a puccskísérletet, sőt egy vasárnapi interjúban Erdogant és körét vádolta meg azzal, hogy megszervezték ezt a pancser módon lebonyolított hatalomátvételi kísérletet.

Megrendezhette-e Erdogan titkosszolgálata a puccsot?

Az óriási apparátus mindenesetre Erdogan rendelkezésére áll, hiszen a török állambiztonság költségvetését Ankara az elmúlt évtizedben több mint négyszeresére növelte, ehhez jön még a 2016-os központi költségvetésben előirányzott csaknem 50 százalékos emelés. Az szembeszökő, hogy a puccs tekintetében széleskörű tapasztalatokkal rendelkező hadsereg felkelő része egy ilyen dilettáns mutatványt adjon elő. Szakértők szerint első lépésként a puccsistáknak foglyul kellett volna ejteniük, vagy ki kellett volna végezniük az elnököt. De az is kérdés, hogy miközben a parlamentet megtámadták, miért nem történt semmilyen behatolás minisztériumokba illetve kormányzati épületekbe? Az is a gyanút erősíti, hogy Erdogan eddig egyetlen titkosszolgálati vezetőt sem mozdított el a helyéről, holott éppen nekik kellett volna előrejelezni az összeesküvést.

Mindenesetre szombaton Erdogan kijelentette, hogy a puccs „Isten adománya” volt és azonnal megindította a széleskörű tisztogatásokat az igazságszolgáltatás már amúgy is megrendített szervezetében. 2745 bírót és ügyészt vettek őrizetbe a puccs leverése utáni órákban, köztük egy alkotmánybírót. A jogállam eltiprása tehát teljes sebessége kapcsolt.

A Nyugat tehetetlenül figyeli a szultáni rendszer kiépítését

Berlin és Brüsszel számára ez a politikai cirkusz újra rávilágít egy szinte feloldhatatlan dilemmára. Egyrészt a menekült-paktum értelmében az EU-nak szüksége van Ankarára, és a NATO tagjaként az európai biztonsági egyensúly egy horgonyaként is funkcionál. Másrészt az EU nem nézheti tétlenül, ahogy Erdogan saját magát mindenki szeme láttára egy kvázi-szultánná nevezi ki. Egy friss felmérés szerint a németek 77 százaléka keményebb fellépést akar a kormányától Erdogannal szemben, még ha ez a menekült-paktumot veszélyezteti is.

Erdogan pártjának (AKP) egyelőre nincsen elég parlamenti szavazata az alkotmány megváltoztatására és a putyini-típusú elnöki rendszer bevezetésére, ezért az utóbbi időben padlógázzal darálja le a saját kormányát és a jogállamot. Erdogan tevékenysége már jó ideje kimeríti az államcsíny fogalmát. A Pallas Nagylexikon szerint az államcsíny „az alkotmány kijátszása, az államhatalom birtokosának olyan aktusa, mely az uralmi formának jogtalan megváltoztatását célozza, illetőleg eredményezi”. Davutoglu miniszterelnököt - aki nem tűnt elég szolgalelkűnek - májusban eltávolította, ellenzéki képviselőktől vonta meg a parlamenti mentelmi jogukat, miközben a rendőrség száll meg ellenzéki újságok szerkesztőségeit. Jelenlegi miniszterelnöke, Binali Yildirim csupán egy erőtlen báb és a kormányüléseket is már a saját elnöki palotájába hívja össze.

Abba az 1100 szobás kastélyba, amelynek 2014-es építéséhez nem volt jóváhagyott költségvetési keret – végül majdnem 200 milliárd forintba került - és amelyet jogi felhatalmazás nélkül egy természetvédelmi területen építtetett föl. Sajtóértesülések szerint az elnöki palota alatt megépített bunkerban Erdogan kialakított egy elnöki parancsnoki és műveleti központot is, amelynek 143 monitorára a hadsereg, a hírszerzés és a katasztrófavédelem élőben tud bekapcsolódni Törökország mind a 81 tartományából.

A paradigmaváltás szükségessége

Káncz Csaba

Az újabb török politikai földrengés a világot rendkívül sérülékeny politikai helyzetben éri. Még csak napok teltek el a Brexit népszavazás óta, miközben forrong az USA is a rendőr-gyilkosságok és Donald Trump republikánus elnökjelöltsége miatt. Franciaországban a nizzai események után újonnan meghosszabbították a rendkívüli állapotot, a NATO csapatokat telepít az orosz határra, a Dél-kínai-tengeren pedig a hágai döntés borzolja a kedélyeket.

Egyre világosabbá válik, hogy az adóssághegyekre épült jóléti korszaknak vége a világban, még ha a főáramlatú politika ezzel nem is hajlandó szembesíteni a választókat. Gazdasági és társadalmi paradigmaváltás szükséges, ahol nem a gazdasági növekedés, a GDP hajszolása jelenti a társadalom számára a fő elérendő célt, hanem a helyi közösségek megerősödése és a szolidaritás eszméjének előtérbe helyezése. Mivel azonban a globális politikai vezetés képtelen a paradigma-váltást levezényelni, a biztonságpolitikai hőmérséklet további ütemes emelkedésére lehet számítani az elkövetkező időben.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG