<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Puccs
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság A hadsereg vagy a rák buktathatja meg Putyint
Wéber Balázs | 2022. május 29. 05:45
Nem reális, hogy Oroszországban népfelkelés tör ki Vlagyimir Putyin ellen a közeljövőben, véli Németország volt moszkvai nagykövete. Rüdiger von Fritsch szerint az orosz elnököt a hadsereg vezetői buktathatják meg, amennyiben úgy látják, hogy az ukrajnai háború túl nagy károkat okoz az országnak. Rácz András szakértő szerint ugyanakkor Oroszországban családostul bele lehet halni egy puccsba, ezért valószínűbb egy "menedzselt átmenet". De az is lehet, hogy Putyin egyszer csak eltűnik majd egy szanatóriumban.
Makro / Külgazdaság Kína láthatatlan keze a mianmari katonai hatalomátvételben
Káncz Csaba | 2021. február 2. 11:12
A délkelet-ázsiai geopolitikai forrongás közepette a mianmari puccs egyértelműen Kína érdekeit szolgálja. Nem véletlen, hogy Peking belügynek tekinti a fejleményt és elutasítja a külső beavatkozásokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Még mindig nem ért véget Erdogan bosszúhadjárata
Privátbankár.hu | 2017. november 29. 09:49
Elfogatóparancsot adtak ki 360 ember, köztük 333 katona ellen szerdán Isztambulban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tavaly nyári puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal.
Makro / Külgazdaság Átvette a hatalmat a katonaság, bukik a diktátor - puccs az egykor virágzó országban
Gáspár András | 2017. november 15. 09:02
Egykor Afrika éléskamrája és a kontinens legígéretesebb gazdasága volt, most viszont a hiperinfláció rémével fenyegetett, tönkre ment ország lett Zimbabwe - ahogy ez ilyenkor gyakran lenni szokott, a hadsereg elkezdett rendet tenni. Egyelőre csak reménykedni lehet benne, hogy békés lesz az átmenet - Mugabe elnök hatalma 37 év után érhet véget.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő indokkal tartóztattatott le valakit Erdogan
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 15. 13:57
Egyebek mellett azért lett gyanús egy török ellenzéki, mert lemondta a tévé előfizetését.
Makro / Külgazdaság Menekülnek az emberek Törökországból – küszöbön a polgárháború?
Káncz Csaba | 2016. november 7. 08:10
Erdogan elnök tovább folytatja hadjáratát a kurdok pártja és a politikai ellenzéke ellen. A sorozatos letartóztatások és az illegális fegyverek nagy száma miatt valós opció lett a polgárháború kitörése. Az ország szellemi és pénzügyi elitjéből ezrek kezdtek el pakolni: ha tényleg kivándorolnak, akkor Törökország egy második Pakisztánná válhat.
Makro / Külgazdaság Durvul a helyzet, éjjel eljött a fekete autó az elnök ellenségeiért
Privátbankár.hu | 2016. november 4. 14:53
Eddig is a végsőkig próbára tette nyugati szövetségeseit Erdogan török elnök, de most mintha megint átlépett volna egy határt, tucatnyi ellenzéki parlamenti képviselőért jött el mára virradó éjszaka a fekete autó. Tegnap megfenyegették az EU-t e menekült-megállapodás felmondásával, a bankokat pedig zsarolással vették rá egy kis kamatcsökkentésre.
Makro / Külgazdaság A török államcsíny folytatódik - tovább épül a szultáni rendszer
Káncz Csaba | 2016. július 18. 08:21
A pancser módon kivitelezett puccs ráirányította a figyelmet Erdogan óriásira duzzasztott állambiztonsági apparátusára. A Nyugat egyelőre tehetetlenül figyeli a szultáni rendszer kiépítését és a jogállam ledarálását, amely már jó ideje kimeríti az államcsíny fogalmát. Paradigmaváltásra lenne szüksége a világnak, ennek hiányában a globális biztonságpolitikai hőmérséklet további ütemes emelkedésére számíthatunk.
Makro / Külgazdaság Hogy lehetett ilyen amatőr módon puccsal próbálkozni?
Privátbankár.hu | 2016. július 17. 11:27
Nem lehet úgy puccsot végrehajtani, hogy az államfő közben szabad kézzel irányíthat. A tévé elfoglalásának pedig semmi értelme, ha egyszer ott az internet... Nem csoda, hogy sokan önpuccs-kísérletre gyanakszanak, szakértők azonban ennek egyelőre rendkívül kis esélyt adnak. Az biztos, hogy Erdogan hatalma ma sokkal erősebb, mint pár nappal ezelőtt volt.
Makro / Külgazdaság Egy sikertelen katonai puccs másnapja: lassan visszatér a normális élet Törökországban
Privátbankár.hu | 2016. július 16. 15:45
Szépen lassan visszatér a normális kerékvágásba az élet a katonai puccskísérlet után Törökországban
Részvény / Deviza / Áru A hatalmat nem veszik át, de a kereskedést tönkrevágják a török puccsisták
Privátbankár.hu | 2016. július 16. 11:00
Biztos, hogy rossz hatással lesz a péntek éjszakai puccskísérlet a nemzetközi piacokra. A hétfői kereskedés ugyanakkor normális mederbe terelődhet kis idő múltán.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megdönteni Erdogan hatalmát - véres retorzió vár a puccsistákra?
Privátbankár.hu | 2016. július 16. 09:44
Órák alatt dőlt meg a török kormány elleni katonai puccs Isztambulban. Erdogan utcára hívta támogatóit, akik hallgattak a mobilos videóüzenetre és lefegyverezték a katonákat. Még nem egyértelmű, hogy ki a felelős a kísérletért, de az elnök komoly büntetést helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Egyeduralom és katonai politika: ahol a kormányváltás erőszakkal megy
Privátbankár.hu | 2015. október 25. 14:15
Csak idén két puccskísérlet volt Afrika szubszaharai részén, az első még májusban Burundiban történt, és alig egy napig tartott. Burkina Fasoban pedig szeptemberben próbálták megdönteni az államhatalmat körülbelül egy hétig. Az afrikai kontinens sosem a politikai stabilitásáról volt híres, de a helyzet a hatvanas évek óta javulni kezdett, de Burkina Faso így is kivétel marad.
Makro / Külgazdaság Matolcsy: 4-6 hónap kell egy államcsődhöz
Privátbankár.hu | 2012. december 20. 10:23
Bankpánik, államcsőd - így akarták megpuccsolni a kormányt, egyszer majd Matolcsy megírja, hogyan védték ki ezt a támadást. Elég, ha most ők értik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG