2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahmed Attaf algériai külügyminiszter hat hónapos átmeneti időszak alatt oldaná meg a nigeri puccshelyzetet, ezalatt az országot egy közmegegyezéssel megválasztott személy által képviselt civil hatalom irányítaná.

Algéria féléves – civil hatalom ellenőrzése alatti – átmeneti időszakot javasol a nigeri válság rendezésére – közölte kedden Ahmed Attaf algériai külügyminiszter.

„Bemutattuk a nigeri politikai rendezést szolgáló kezdeményezésünket egy hat hónapos átmeneti időszak bevezetésével, ez idő alatt az ország civil hatalom ellenőrzése alatt állna egy közmegegyezéssel kiválasztott személyiséggel az élén”

– idézte a tárcavezetőt az al-Majádín hírtelevízió. Attaf kiemelte, hogy ezt az átmeneti időszakot politikai megállapodások kidolgozására szánják a nigeri konfliktus szereplőinek mindegyikével.

„Niger a politikai, intézményes és alkotmányos válság egy nagyon kényes, sorsdöntő pillanatához érkezett” – húzta alá – „Algéria az alkotmányos rend helyreállítására és a nigeri demokratikus intézmények tiszteletben tartására szólít fel, és megerősíti, hogy Mohamed Bazoumot tartja az ország törvényes elnökének” – fűzte hozzá Attaf.

Hangsúlyozta azt is, hogy egy esetleges katonai beavatkozás Nigerben nem csak az érintett országra, de az egész régióra nézve hátrányos következményekkel bírna.

„Elutasítjuk az erő alkalmazását a nigeri válság megoldása végett, és készek vagyunk saját részünkről hozzájárulni a politikai rendezéséhez” – idézte továbbá a minisztert az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

„Bármilyen katonai beavatkozás Nigerben komoly következménnyel fog bírni Niger, illetve az egész térség számára”

– tette hozzá Attaf.

Ahmed Attaf algériai külügyminiszter óva intett a katonai beavatkozástól. Fotó: Wikipedia
Ahmed Attaf algériai külügyminiszter óva intett a katonai beavatkozástól. Fotó: Wikipedia

Az algériai diplomácia vezetője, aki nemrég érkezett vissza nyugat-afrikai körutjáról, kijelentette, hogy az államok többsége ellenzi a katonai beavatkozást a nigeri krízis rendezésére.

Algéria szomszédos Nigerrel, a közös szárazföldi határuk több mint 950 kilométer hosszú.

Nigerben katonai junta ragadta meg a hatalmat július 26-án. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) súlyos szankciókat rendelt el az afrikai ország ellen az államcsíny után, és azzal fenyegette meg a juntát, hogy hadsereget vet be az alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG