4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Erdogan elnök tovább folytatja hadjáratát a kurdok pártja és a politikai ellenzéke ellen. A sorozatos letartóztatások és az illegális fegyverek nagy száma miatt valós opció lett a polgárháború kitörése. Az ország szellemi és pénzügyi elitjéből ezrek kezdtek el pakolni: ha tényleg kivándorolnak, akkor Törökország egy második Pakisztánná válhat.
Németországban élő kurdok tüntetnek a török ellenzéki politikusok letartóztatása miatt Kölnben 2016. november 5-én. (Kép forrása: MTI/EPA/Maja Hitij)

Vízágyút és könnygázt vetettek be szombaton a török hatóságok Isztambulban tüntetők ellen, hogy távol tartsák az aktivistákat a Cumhuriyet (Köztársaság) nevű ellenzéki lap székhelyétől. Az emberek mindössze órákkal azt követően vonultak utcára, hogy a török hatóságok elrendelték a kormánykritikus újság hét elején őrizetbe vett főszerkesztője és nyolc újságírója letartóztatását. Emellett a kurdokat támogató Népek Demokratikus Pártja (HDP) további kilenc tisztségviselőjét vették őrizetbe, miután a HDP két társelnökét már péntek reggel előzetes letartóztatásba helyezték.

Elborzasztó adatok

A júniusi (ön)puccs óta Erdogan kormányzata 37 ezer embert juttatott rács mögé, több mint 100 ezer kormánytisztviselőt rúgott ki és 170 nyomtatott vagy elektronikus sajtóterméket záratott be – beleértve egy női hírügynökséget.  105 újságíró már szintén rács mögött van.  A Bankfelügyelet 116 alkalmazottját és a pénzügyminisztérium 1 500 dolgozóját is őrizetbe vették. Mára a napnál világosabbá vált, hogy a rendkívüli állapot örve alatt végrehajtott letartóztatások akadémikusok, tanárok, egészségügyi dolgozók és újságírók ezrei ellen valójában Erdogan politikai ellenzékének ellehetetlenítését szolgálja. Sem a baloldali érzelmű akadémikusok, sem a Cumhuriyet, sem pedig a HDP párt nem vett részt ugyanis sem közvetlenül, sem közvetve az (ön)puccsban.

Káncz Csaba

A brüsszeli NATO főhadiszálláson szolgálatot teljesítő 50 török NATO-tiszt közül csak kilenc tarthatta meg az állását.  Az ország két óriási vállalatának, a Koza Ipek Holding bányakonglomerátumnak és a Boydak Holding – egy kémiai, acél és energetikai cégnek – vagyontárgyait a hatóságok mindenfajta jogi procedúra nélkül lefoglalták. Ankara emellett azzal vádolta Németországot, hogy kurd terroristákat bújtat (sic) és újonnan az EU menekült-paktum felmondásával fenyegetőzött.  Az ellenzéki képviselők letartóztatását elítélte az ENSZ és az EU. Felbolydult a német és az osztrák kormányzat is, Frank-Walter Steinmeier (SPD) német szövetségi külügyminiszter berendelte a török ügyvivőt.  A német Zöldek vezetője „második puccsról” beszél és szerinte Törökország egy nagy börtönné változott.  Nem meglepő módon a magyar kormányzat továbbra is mélyen hallgat.

Mi várható az elkövetkező hetekben?

Az elkövetkező napokban és hetekben az erőszak átterjedhet az ország nagyvárosaira, ahol kurdok milliói élnek.  A sorozatos letartóztatások, karöltve azzal a ténnyel, hogy sok embernek van illegálisan fegyvere, valós opcióvá tette a polgárháborút, amelynek lehetőségére mi már több mint egy éve figyelmeztettünk.  Szintén valós forgatókönyvvé vált a HDP párt betiltása, amelynek révén a mintegy 15 milliós kurd kisebbség elvesztheti politikai képviseletét. A rendkívüli állapotot szinte bizonyosan meghosszabbítják. Törökországi értesüléseink szerint a helyi értelmiségiek, ügyvédek és vállalkozók ezrei a napokban megkezdték felkészülésüket az ország elhagyására. A tőkemenekülés az országból már így is rekordméreteket öltött az elmúlt hónapokban. Ha még az ország szellemi és pénzügyi elitje is hátat fordít országának, akkor Törökország egy második Pakisztánná válhat.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG