<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Órák alatt dőlt meg a török kormány elleni katonai puccs Isztambulban. Erdogan utcára hívta támogatóit, akik hallgattak a mobilos videóüzenetre és lefegyverezték a katonákat. Még nem egyértelmű, hogy ki a felelős a kísérletért, de az elnök komoly büntetést helyezett kilátásba.

Nem tartott sokáig az a puccskísérlet Törökországban, amely során a hadsereg néhány egysége bejelentette: átveszik a hatalmat az országban a demokrácia értékeinek védelméért. Elszámították magukat, Recep Tayyip Erdogan elnök ugyanis gyors és határozott mozgósítással (az online videócsetelésre használt FaceTime segítségével) az utcára vezérelte nagyszámú híveit, akik leszerelték a katonákat. A rendőrség sem fordult szembe Erdogannal, így ők is a katonák ellen vonultak. Az éjszakai akcióról, a TV-székház elfoglalásáról és a nemzetközi visszhangról itt írtunk.

Hamvában holt kísérlet

A kormányhoz hű lakosság még úgy is szembeszállt a lázadó csapatokkal, hogy azok állig felfegyverkezve őrizték Isztambul stratégiailag fontos területeit. Volt, ahol tűzharc alakult ki: 60-an biztos életüket vesztették, a sérültek pedig több százan lehetnek. A katonaság helikoptereket, vadászgépeket és tankokat használt.

Erdogan az éjjeli órákban megérkezett Isztambulba, ahol bejelentette, a kormány a helyén van a puccs pedig kifulladt. A katonák reggelre megadták magukat, 1536 személyt vettek őrizetbe. A Reuters ugyanakkor arról ír egy katonai levelezésre hivatkozva, hogy egyes helyeken még harcolnak a katonák.

A török elnök azt ígérte, komoly retorziókra számíthatnak a puccsisták, ám magát az eseményt isteni ajándéknak titulálta, mivel így "megtisztíthatja" a hadsereget az árulóktól. Reggelre új vezérkari főnök került a hadsereg élére.

De miért lázadtak fel?

A török kormány Erdogan régi szövetségesből lett mumusát, Fethullah Gulen hitszónokot tartja a puccs mozgatórugójának. A régóta az Egyesült Államokban élő nemezis azonban közleményben jelentette be, hogy csak a demokratikusan megválasztott kormányt támogatják.

A hadsereg egyes részei már régóta mozgolódtak, ugyanis a 2003 óta hatalmon lévő Erdogan számukra is megfelelő volt a szekuláris politikájával, mára azonban a demokrácia értékeit sárba tipró vezér egy vallásosabb, sokkal konzervatívabb irányt vett fel politikájával, amelyek az elmúlt néhány évben komoly konfliktusokhoz vezettek és sok ellenséget jelentettek Erdogannak.

Leginkább az elnöki rendszer kiépítése miatt telhetett be a pohár többeknél is, hiszen Erdogan így szilárdítaná meg a hatalmát és gyakorlatilag bármit megtehetne az országban onnantól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Makro / Külgazdaság Szombaton engedik ki a kórházból Zemant, és vasárnap kinevezi az új kormányfőt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 12:17
Előzmények: csütörtök délelőtt kijött a kórházból, csütörtök délután visszavitték.
Makro / Külgazdaság A nap képe: csinos szőkének tapsol Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 11:06
Tegnap adták át az Aktív Magyarország pályázat díjait Siófokon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló