<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Éveken keresztül halmozódott a düh az európai demokráciával szemben, 23-án a lakosság népszavazáson vett részt, ahol a választók mintegy 52 százaléka amellett szavazott, hogy fordítsanak hátat Brüsszelnek. Mi az? Nem, nem Nagy-Britannia, és ez még 34 évvel ezelőtt volt.
Naajaat, Grönland, fotó: Kim Hansen, Wikimedia Commons

Meglepő párhuzamot talált a német sajtó, a brit népszavazás kísértetiesen hasonlít egy korábbira. A világ legnagyobb szigetének lakói 34 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak az Európai Gazdasági Közösségnek (EGK vagy Közös Piac), az EU elődjének. Meg is történt a Gröxit, de fájdalmas volt és hosszú, ami most is intő példa lehet.

Grönland még 1973-ban nem önállóan lépett be az EGK-ba, hanem Dánia részeként. Akkoriban Dánia népszavazást tartott, ahol a dánok többsége csatlakozni kívánt az EGK-hoz, a grönlandiak többsége viszont nem. Így a grönlandiak eleve vonakodva csatlakoztak, amin tovább rontott, hogy halászterületeiket meg kellett osztaniuk más európai országokkal.

Alkudozni a sajátjukért

A grönlandiaknak Brüsszelben megalázó módon a saját halászterületük jogaiért kellett alkudozniuk. Márpedig a fő, szinte egyetlen bevételi forrásuk a halászat, no meg Dánia anyagi támogatása volt. Az óriási, de hideg ország főként eszkimó, kisebb részt dán lakossága a Wikipedia szerint egyébként mintegy 56 ezer fő, valamivel több, mint Egeré, de valamivel kevesebb, mint Zalaegerszegé.

Ilyen előzmények között került sor 1982. február 23-án a népszavazásra, ahol 52 százalék a kilépés mellett döntött. Ez azonban nem volt egyszerű, mintegy három évig tartott. Különösen Németország volt kemény tárgyalópartner, amelynek nagyon jól jött a halászterület – idéznek akkori tárgyaló politikust.

Időhúzás nem ér

Az európai partnerek húzták az időt, szerették volna megakadályozni a kiválást, mígnem a grönlandi parlament egyoldalú döntést hozott, megállapodás nélkül. Ez után azonban mégiscsak létrehoztak egy egyezséget, amely Grönlandnak előnyös volt, azóta is fizetnek az európaiak a halászat jogáért a szigetországnak.

A grönlandi polgárokat ezen kívül nagyvonalúan európai uniós állampolgárokként kezelik, és Grönland hozzáfér az európai közös piachoz – az azonban valószínűtlen, hogy Nagy-Britannia is hasonló bánásmódban részesüljön – írja az N24.de.

Az akkori tárgyalásokon részt vevő Lars Vesterbrink szerint egyébként, a korábbi tapasztalatokból is okulva, nemhogy két év, de hét év alatt sem fognak lezárulni Nagy-Britannia kilépési tárgyalásai.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Makro / Külgazdaság Mentőövet dobott a forintnak az MNB
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 18:58
Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG