<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Éveken keresztül halmozódott a düh az európai demokráciával szemben, 23-án a lakosság népszavazáson vett részt, ahol a választók mintegy 52 százaléka amellett szavazott, hogy fordítsanak hátat Brüsszelnek. Mi az? Nem, nem Nagy-Britannia, és ez még 34 évvel ezelőtt volt.
Naajaat, Grönland, fotó: Kim Hansen, Wikimedia Commons

Meglepő párhuzamot talált a német sajtó, a brit népszavazás kísértetiesen hasonlít egy korábbira. A világ legnagyobb szigetének lakói 34 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak az Európai Gazdasági Közösségnek (EGK vagy Közös Piac), az EU elődjének. Meg is történt a Gröxit, de fájdalmas volt és hosszú, ami most is intő példa lehet.

Grönland még 1973-ban nem önállóan lépett be az EGK-ba, hanem Dánia részeként. Akkoriban Dánia népszavazást tartott, ahol a dánok többsége csatlakozni kívánt az EGK-hoz, a grönlandiak többsége viszont nem. Így a grönlandiak eleve vonakodva csatlakoztak, amin tovább rontott, hogy halászterületeiket meg kellett osztaniuk más európai országokkal.

Alkudozni a sajátjukért

A grönlandiaknak Brüsszelben megalázó módon a saját halászterületük jogaiért kellett alkudozniuk. Márpedig a fő, szinte egyetlen bevételi forrásuk a halászat, no meg Dánia anyagi támogatása volt. Az óriási, de hideg ország főként eszkimó, kisebb részt dán lakossága a Wikipedia szerint egyébként mintegy 56 ezer fő, valamivel több, mint Egeré, de valamivel kevesebb, mint Zalaegerszegé.

Ilyen előzmények között került sor 1982. február 23-án a népszavazásra, ahol 52 százalék a kilépés mellett döntött. Ez azonban nem volt egyszerű, mintegy három évig tartott. Különösen Németország volt kemény tárgyalópartner, amelynek nagyon jól jött a halászterület – idéznek akkori tárgyaló politikust.

Időhúzás nem ér

Az európai partnerek húzták az időt, szerették volna megakadályozni a kiválást, mígnem a grönlandi parlament egyoldalú döntést hozott, megállapodás nélkül. Ez után azonban mégiscsak létrehoztak egy egyezséget, amely Grönlandnak előnyös volt, azóta is fizetnek az európaiak a halászat jogáért a szigetországnak.

A grönlandi polgárokat ezen kívül nagyvonalúan európai uniós állampolgárokként kezelik, és Grönland hozzáfér az európai közös piachoz – az azonban valószínűtlen, hogy Nagy-Britannia is hasonló bánásmódban részesüljön – írja az N24.de.

Az akkori tárgyalásokon részt vevő Lars Vesterbrink szerint egyébként, a korábbi tapasztalatokból is okulva, nemhogy két év, de hét év alatt sem fognak lezárulni Nagy-Britannia kilépési tárgyalásai.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Másfél éve nem nőtt ilyen keveset a kínai GDP
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 08:56
A vártnál ugyan jobban nőtt a negyedik negyedévben a bruttó hazai termék Kínában az egy évvel korábbihoz képest, de ezzel együtt is másfél éve a legkisebb lett a növekedés üteme.
Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló