2p

Németország a nigeri katonai hatalomátvétel következtében hétfőn felfüggesztette a kétoldalú fejlesztési együttműködést a nyugat-afrikai országgal - közölte a német fejlesztési tárca szóvivője.

"Fejlesztési minisztériumként már a múlt héten leállítottunk minden kifizetést a nigeri kormánynak. Ma reggel ezen felül a kétoldalú fejlesztési együttműködés felfüggesztéséről született döntés" - ismertette a német tisztségviselő.

Puccsisták egy csoportja múlt héten őrizetbe vette és eltávolította a hatalomból Mohamed Bazoum nigeri elnököt. "A puccsistáknak vissza kell adniuk a hatalmat a demokratikusan megválasztott elnöknek" - hangsúlyozta a minisztériumi szóvivő. Hozzátette, hogy Németország partnereivel szorosan nyomon követi a helyzet alakulását Nigerben.

A puccs miatt. Fotó: Depositphotos
A puccs miatt. Fotó: Depositphotos

A német külügyminisztérium közölte, hogy Berlin felfüggesztett minden olyan közvetlen támogatást, amelyet a nigeri vezetésnek szántak. A diplomáciai tárca hozzáfűzte, hogy felülvizsgálják a bilaterális kapcsolatokat és a következő napok fejleményeinek tükrében további intézkedéseket hozhatnak.

Mindeközben a BBC honlapján arról számolt be, hogy Mohamed Bazoum első alakalommal jelent meg a nyilvánosság előtt a katonai hatalomátvétel óta. A megbuktatott nigeri államfő Mahamat Idriss Déby Itno csádi elnökkel találkozott a nigeri fővárosban, Niameyben.

A Nigeri Párt a Demokráciáért és Szocializmusért (PNDS) hétfőn tudatta, hogy vasárnap óta a megbuktatott elnök mögött álló politikai erő 130 tagját vették őrizetbe, köztük annak hat vezető egyéniségét is.

Déby, aki a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) közvetítői erőfeszítéseit vezeti, a junta vezetőivel is egyeztett a nap folyamán. A csádi vezető hangsúlyozta, hogy "békés megoldást szeretne elérni a Nigert megrázó válság rendezésére".

Az ECOWAS vasárnap szankciókat vezetett be Nigerrel szemben a puccs miatt, és egy hetet adott a puccsistáknak az alkotmányos rend és Bazoum hatalmának helyreállítására, máskülönben erő alkalmazását is kilátásba helyezte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG