<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egykor Afrika éléskamrája és a kontinens legígéretesebb gazdasága volt, most viszont a hiperinfláció rémével fenyegetett, tönkre ment ország lett Zimbabwe - ahogy ez ilyenkor gyakran lenni szokott, a hadsereg elkezdett rendet tenni. Egyelőre csak reménykedni lehet benne, hogy békés lesz az átmenet - Mugabe elnök hatalma 37 év után érhet véget.
Katonák páncélos járművel zárják le a Robert Mugabe zimbabwei elnök irodájához vezető utat az alkotmánybíróság épületénél Hararében 2017. november 15-én, miután a hadsereg közölte az általa elfoglalt ZBC állami televízióban, hogy átvette az ország irányítását Mugabe kormányától. (MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi)

Katonai puccs történik, de még bíznak a békés átmenetben

Szerda reggel a zimbabwei hadsereg magához ragadta a hatalmat: azt közölték, hogy az elnök közvetlen környezetében lévő bűnözőket szeretnék eltávolítani, a 93 éves Robert Mugabe elnök és családja pedig sértetlen és biztonságban van. A Reuters tudósítása szerint katonák és páncélozott járművek blokkolják az utakat a kormányhivatalok, a parlament és a bíróságok környékén Harare főváros központjában.

A hadsereg egyik tábornoka szerint a Mugabe körüli bűnözők tehetnek a kialakult társadalmi és gazdasági válsághelyzetről, így őket az igazságszolgáltatás elé kell állítani. Ha ezt sikerül véghezvinni, a helyzet visszatérhet a normális kerékvágásba - ígérik. Mindenesetre amióta a puccs elkezdődött, Mugabe elnököt és befolyásos feleségét senki sem látta.

Komolyabb erőszakról egyelőre nincs hír, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a hadsereg bevette a (Mugabéhoz hű) állami televízió székházát és mindenkit hazaküldtek. A Reutersnek nyilatkozó helyiek szerint ezután három robbanás is hallatszott a fővárosban, de ezek forrásáról egyelőre nincs hír. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azt javasolja Hararében tartózkodó állampolgárainak, hogy maradjanak otthon a "politikai bizonytalanság" miatt.

A videofelvételről készült képen Sibusisiwe B. Moyo dandártábornok, a zimbabwei védelmi erők szóvivője a hadsereg által elfoglalt ZBC állami televízió hararei stúdiójában bejelenti, hogy a katonaság átvette az ország irányítását Robert Mugabe zimbabwei elnök kormányától 2017. november 15-én. (MTI/AP/ZBC)
Kormányzati források szerint Ignatius Chombo pénzügyminisztert letartóztatta a hadsereg.

Az ellenzék, a Demokratikus Változásért Mozgalom abban bízik, hogy békés úton térhetnek vissza az alkotmányos demokráciához, és remélik: a hadsereg beavatkozása egy stabil, demokratikus és fejlődő ország megalapozásához vezet. Az országban komoly befolyással bíró zimbabwei háborús veteránok szervezete szerint most a szakadék széléről kell visszahozni az országot; ami most történik, az egy fájdalmas és szomorú fejezet vége, amelyben egy megöregedett diktátor átengedte a hatalmat a felesége körül lebzselő tolvajbandának - közölték.

Romokban a gazdaság

Robert Mugabe 37 éve irányítja az országot. Afrikában rendkívüli elismertségnek örvend, a nyugat szerint azonban az elnök egy olyan despota, aki katasztrofális vezetéssel romba döntötte a gazdaságot, és az erőszaktól sem riad vissza, hogy megtartsa hatalmát - ezzel gyakorlatilag tönkretette Afrika egyik legígéretesebb államát.

A zimbabwei gazdaság tényleg katasztrófa-közeli állapotban van: alig egy évtizeddel azután, hogy a hiperinfláció (amely egyes számítások szerint elérte az 500 milliárd százalékot) elértéktelenítette a zimbabwei dollárt és vele együtt az emberek nyugdíját és megtakarításait, a délkelet-afrikai országban ismét jelentősen nőni kezdtek az árak. Az egykor virágzó gazdaság totálisan összeomlott, az egykor Afrika éléskamrájának nevezett országban akkor súlyos élelmiszerhiány alakult ki.

Az elmúlt nyolc évben ugyan nagyjából stabilizálódott a pénzügyi helyzet, az elmúlt hónapokban azonban akuttá várt a devizahiány és ebből adódóan sok termék eltűnt a boltok polcairól, más cikkeknek az ára pedig szinte naponta emelkedik.

Most kell figyelni, mit lépnek a gazdag országok, akik hasznot akarnak húzni Afrikából

Az óriási nyersanyag-kincsek ellenálhatatlan erővel bírnak a nagy- és középhatalmak számára. A stratégiai pontokon sorra jönnek létre a katonai bázisok is. India és Japán 40 milliárd eurós közös befektetési tervvel próbálja meg Kína befolyását kiegyensúlyozni - gyilkos hajsza indult Afrika kincseiért, ne higgyük, hogy tétlenül fogják nézni a politikai folyamatokat >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG