4p
A világgazdaság gyengébb állapotban van most, mint a 2008 szeptemberi pénzügyi megrendülést követő hónapokban. A politikai feszültség emelkedése Európában és Ázsiában figyelmeztető jel mindannyiunk számára. Az adóssághegyekre épült jóléti korszaknak vége, még ha ezt a főáramlatú média és politika eddig nem is közölte az utazóközönséggel.

Amit a G20 ígért, az puszta szemfényvesztés

Az utóbbi órákban és napokban olyan hírek jöttek ki Japánból, Kínából, Németországból és az USA-ból, amelyek világos üzenetet hordoznak számunkra.  A világgazdaság nem mutatja a fellendülés jeleit, hanem éppen ellenkezőleg, erősödik a recessziós spirál. Ez egyben azt is jelenti, hogy a G20 csúcs azon ígérete, miszerint az elkövetkező öt évben 2%-kal megnövelik a globális növekedést, szimplán szemfényvesztés.

Sorra jönnek a rossz hírek

Japán kezdte a sort hétfőn, bejelentve, hogy a Felkelő Nap Országa hivatalosan is recesszióba süllyedt.  Folytatta a sort a 18-tagú eurózóna, ahol harmadik-negyedéves adatok azzal a meglepetéssel szolgáltak, hogy a régió három legnagyobb gazdaságában - Németország, Franciaország és Olaszország – koncentrálódnak legmarkánsabban a recesszió erősödésének jegyei.  A teljes zóna 0,6%-os bővülést mutatott, messze a 2008 előtti időszak átlagosan 2%-os ütemétől.

Németország csak egy paraszthajszállal maradt el attól, hogy hivatalosan recesszióba süllyedjen.  0,1%-os (úgynevezett) bővülést mutatott be, miután az előző negyedévben 0,1%-kal zsugorodott a gazdasága. A pénzügyi krízis kitörése óta most új jelenség, hogy már második negyedévben is lemarad a német gazdaság bővülése az euró-övezet átlagától. Tegnap pedig az derült ki, hogy a német feldolgozóipar aktivitási indexe 16 havi mélypontra esett.

Eközben Olaszország harmadik recessziójába süllyedt 2008 óta, 0.1%-al zsugorodva, miután az előző negyedévben már 0.2%-al csökkent a kibocsátása. Az óceán túlpartján az USA tegnap publikált beszerzésimenedzser-indexe 10-hónapos mélypontra esett.

Rosszabb állapotban, mint 2008-ban

A világgazdaság gyengébb állapotban van most, mint a 2008 szeptemberi pénzügyi megrendülést követő hónapokban.  Egyrészt azóta az adósságállományok átlagosan 40%-Kal emelkedtek, másrészt a BRICS országok, amelyek az elmúlt hat évben a globális bővülés 80%-át nyújtották, most gyorsan lassulnak.

A pénzügyi válság kitörése utáni időszakban a kínai gazdaság még 10% közeli ütemben bővült, köszönhetően egy 500 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagnak és a hatóságok döntésének, hogy masszív hitel-programokat indítanak az építőiparban. Egyszer volt Budán kutyavásár, ezt már nem lehet többször eljátszani, hiszen a kínai teljes adósságszint azóta 60%-kal növekedve már a GDP 215 százalékánál tanyázik!

A kínai bankok rosszhitel-állománya mostanra a 2008 utáni időszak legmagasabb szintjére emelkedett.  Ez egy újabb bizonyítékát adja annak, hogy vége annak az ingatlanár-szárnyalásnak, amely az elmúlt időszak növekedési ütemének egyik fő oszlopa volt. A házeladások az első tíz hónapban 10%-kal estek az előző év azonos időszakához képest.  A kínai gazdaság idén várhatóan 7,4%-kal nő, ami a legalacsonyabb ütem 1990 óta, és az új hírek szerint a Kínai Kommunista Párt a jövő évi hivatalos növekedési célt lejjebb akarja revideálni.

A brazil gazdaság – a világ hetedik legnagyobbja - idén az első fél évben recesszióban volt, a másodikban pedig stagnál.  Az orosz gazdaság – a világ kilencedik legnagyobbja – gyakorlatilag leállt a mélybe hullott olajárak és a nyugati szankciók együttes következményeképpen.

Egy korszak vége

A politikai feszültség emelkedése Európában és Ázsiában figyelmeztető jel mindannyiunk számára.  Az adóssághegyekre épült jóléti korszaknak vége, még ha ezt a főáramlatú média és politika eddig nem is közölte az utazóközönséggel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG