1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elhalasztották a költségvetési módosító indítványokról szóló mai szavazást, a kormány így jelzi az IMF-nek "őszinte elkötelezettségét". Csakhogy hónapok óta lehet tudni, hogy a tervezett makropálya nem tartható. Ha át is kell írni a jövő évi büdzsét, akkor nemcsak a Valutaalap miatt.

Ez az "őszinte elkötelezettség"

Alternatív javaslat
Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter - miután részt vett a Fidesz parlamenti frakciójának ülésén - újságíróknak elmondta: a kormány csak olyan intézkedéseket támogat, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához. Vagyis a kormánynak a nyugdíj- és jövedelemcsökkentés helyett, "amelyek mind a tárgyalásokon szóban, mind az írásos anyagban előfordultak", másfajta javaslatai lesznek - tette hozzá konkrétumok említése nélkül. (MTI)

A Fidesz-frakció a kormány kérésére támogatja, hogy elhalasszák a jövő évi költségvetés módosító javaslatainak hétfőre tervezett szavazását annak érdekében, hogy ha az IMF/EU-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a 2013-as büdzsén - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Úgy fogalmazott, a kormány ezzel jelzi" őszinte elkötelezettségét".

Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ma ismét megerősítette, kedden vagy szerdán a kormány elküldi válaszát az IMF-nek és az Európai Bizottságnak. A nemzetközi partnerek júliusi látogatásuk után állítottak össze egy jelentést, melyben összegezték tapasztalataikat és a magyar makropályával kapcsolatos véleményüket. A kormány közel 2 hónapja húzza a választ, a tárgyalópartnerek - a nyári forgatókönyv szerint így lett volna - szeptemberben nem is jönnek vissza Budapestre. Októberben folytatódhatnak a tárgyalások, ezt Varga már többször lenyilatkozta.

Kérdés persze, hogy minek után 2 hónapig várakoztatták a másik felet, Washington és Brüsszel sürgősen tárgyalja-e majd a magyar fél válaszát és már októberben - vagyis két hét múlva - ide siet, hogy arról egyeztessen, hogyan ad Magyarországnak lehívható hitelkeretet...

Nem valószínű, hogy tartható a makropálya

Az eddig sem volt titok, hogy a kormánynak volt arra forgatókönyve, hogy az IMF-tárgyalásokkal párhuzamosan fogadja el a 2013-as költségvetést (vagyis később, mint eredetileg tervezte). A költségvetést, melynek sarokszámait a szokásosnál 3 hónappal korábban "kőbe véste" Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Bár a kormány változatlanul állítja, hogy továbbra is tartja a 2013-as költségvetéshez készült makrogazdasági pályát, nem valószínű, hogy ez így is marad. Elemzők már jó ideje hangoztatják, hogy a jövőre tervezett 1,6%-os növekedési prognózis a tündérmese kategóriájába tartozik, ráadásul az utolsó pillanatban a büdzséhez csapott munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárd forintos forrásigénye sem nagyon látszik a már jóváhagyott törvényben. Optimista vélekedések szerint 400-500 milliárdos lyuk tátong a jövő évi költségvetésben, miközben a kormány keményen kitart  amellett, hogy tartja a jövő évi hiánycélt, ami a GDP 2,2%-a.

Szükségünk van a megállapodásra

A sebtiben összedobott büdzsé tehát könnyen borulhat, és lehet, hogy az IMF is kifogásolni fogja a jövő évi költségvetést, de ha azt át is kell írni, annak nem csak a Valutaalap lesz majd az oka. Minisztériumi forrásokból korábban úgy értesültünk, hogy már augusztusban elkezdték újra írni a költségvetést látva a növekedési kockázatokat.



Intő jel ráadásul, hogy a nemzetgazdasági tárca múlt héten napvilágot látott jelentése már számol egy idei IMF-megállapodással, míg a júliusban elfogadott 2013-as költségvetési törvény csak mint "pozitív kockázat" említi meg, hogy a megegyezés után hűlhetnek a hozamok, ami csökkentheti a kamatterheket, az erősebb forint pedig csökkentheti az államadósságot.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG