Hirdetés
Hirdetés

Az európai ország, ahol elkapják az orosz kémeket

Káncz Csaba, 2017. április 20., 08:50

Mint az észt elhárítás idei jelentéséből megtudhatjuk, ott is rendeztek Moszkva-barát aktivisták Békemenetet. De ellentétben hazánkkal, azt az észt hatóságok nemzetbiztonsági kockázatként kezelték. Prága szerint a cseh nemzeti érdekeket érő legsúlyosabb fenyegetés a Kreml azon próbálkozása Csehországban, hogy igényt teremtsen az EU-ból való kilépésre.

Hazánkat a kormányzat ezekben a hetekben Soros és amerikai támogatottságú civil szervezeteinek gyűlöletére kondicionálja. Ebben a toxikus légkörben nehéz elképzelni, hogy van egy olyan posztkommunista állam, ahol a nemzetbiztonsági szolgálatok nem a Nyugat-ellenes hisztériakampány biodíszletei, hanem inkább a Moszkva felől érkező felforgató tevékenység ellen dolgoznak. Sok hazai fanatikusnak meglepő lehet az, hogy Észtországban a nemzetbiztonsági szolgálatok hatékonyan elkapják az orosz kémeket.

Átlátható és hatékony észtek

Tavaly ősszel már értekeztünk a cseh elhárítás éves jelentéséről, amely részletezi az orosz hírszerzés destabilizáló törekvéseit.  Ezek között szerepel a cseh média erejének gyengítése titkos behatolással, a társadalom legyengítése populista szervezetek támogatásával, valamint Ukrajna reputációjának aláásása. Számunkra viszont a legaktuálisabb cseh figyelmeztetés az a pont, amely szerint Moszkva mindent megtesz a NATO és az EU összetartó erejének és készültségének az aláásására.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Prága szerint a cseh nemzeti érdekeket érő legsúlyosabb fenyegetés a Kreml azon próbálkozása Csehországban, hogy igényt teremtsen az EU-ból való kilépésre. Nem szükséges részletezni, hogy mennyire áthallásos ez a hazai viszonyokkal, csak itthon éppen a Nemzetbiztonsági Hivataltól nem kapunk hasonlóan szakszerű, kormányzati politikától független figyelmeztetést.

Hirdetés

Visszatérve Észtországra, a kis balti állam nemzetbiztonsági szolgálata már 18 éve teszi közzé angol nyelven éves jelentését. Az idei, 45 oldalas anyag hitelesen jeleníti meg és elemzi az országot érintő kiemelt elhárítási, terrorizmussal összefüggő, avagy korrupciós incidenseket.

Észtország mára Putyin kémeinek egyik legkiválóbb elhárítója lett, egyben leleplezője a Kreml különböző maskarákban felvonuló befolyásolási ügynökeinek. Tallinn nem fél megnevezni az ellenséges ügynököket sem.

Békemenet, mint fedőtevékenység

Mellbeütő az idei jelentés azon része, amely szerint „Moszkva álláspontját azon észt szélsőségesek közvetítették, akik egy úgynevezett Békemenetet szerveztek. Ez újonnan a Hidegháború módszereinek újrahasznosítása, ahol annak idején fizetett aktivisták spontánnak tűnő támogatási rendezvényt szerveztek a Szovjetunió népeinek támogatására.” Nos, hazánkban a Békemenet mögött egy olyan oligarcha áll, aki a kommunista korszakban - az 1980-as évek elején - technológiai céget alapíthatott nyugati irodákkal, és jelenleg a tulajdonában álló médiák folyamatosan és konzekvensen a Nyugat lejáratására törekednek. Moszkva-barát propagandája pedig olyan szintet ért el, hogy Ukrajna két éve kitiltotta személyét a területéről.

Moszkva politikai érdekeinek egy másik színes egyéniségű végrehajtója Kiss Szilárd, volt moszkvai agrárattasé. Mint a parlament Külügyi Bizottságának keddi ülésén megtárgyalásra került, a Kiss és orosz felesége által évekig üzemeltetett moszkvai vízumgyár az ottani magyar konzulok folyamatos fenyegetése-befolyásolása mellett működött. Ennek keretében négyezer orosz állampolgár jutott vízumhoz személyes adatok szolgáltatása, személyes megjelenés és mindenféle ellenőrzés nélkül, néhány óra leforgása alatt. A vízumot megkapó személyek Magyarországot csak egyfajta ugródeszkaként használták, és nyom nélkül tovább utaztak különböző schengeni országokba.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony volt eddig az év legforgalmasabb időszaka a boltok számára, ezt azonban lassan átveszi az Amerikából bekúszott Black Friday, az online vásárlás világnapja. Ma már 10-ből 9 ember ismeri az akciót - derült ki a CIB Bank reprezentatív kutatásából. A boltok számára ez a nap hozhatja az éves forgalom negyedét. De mire szórunk el több milliárd forintot egyetlen nap alatt?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?