1p
A CNN-nek adott interjújában az IMF vezetője, Christine Lagarde arról beszélt, hogy várja már a jövő heti találkozót a "magyar pénzügyminiszterrel". Ilyen tisztség Magyarországon 1848 és 2010 között volt, a Valutaalap vezérével a tárca nélküli miniszter Fellegi Tamás találkozik.

Kemény tárgyalópartner lesz Lagarde

A beszélgetés alatt a Valutaalap vezérigazgatója végig nagyon diplomatikus volt, többször is hangsúlyozta, hogy Magyarország és az IMF kapcsolata kiegyensúlyozott, régi partnerei egymásnak. Egy valamit azért világossá tett Nicolas Sarkozy egykori erős embere: "az IMF nem enged, nem köt kompromisszumot és nem áll fel az asztaltól". Lagarde ezzel nyilván arra utalt, hogy a magyar fél most nem "hazai pályán", hanem Washingtonban fejtheti ki álláspontját, mi megyünk a pénzért, az egy valaki aki ebben a helyzetben felállhat a tárgyalóasztaltól, az Magyarország lehet. Nem lesz tehát könnyű dolga a gyors megállapodásra törekvő Fellegi Tamásnak, még akkor sem, ha a szerdai egyeztetések csak előzetes megbeszélések.

Christine Lagarde az EU-csúcs után: berobbant a nemzetközi politikába



Nem az IMF pénze kell nekünk

A hét második felére egyértelművé vált, hogy a magyar kormány megértette a pénzpiacok üzenetét, és megállapodásra törekszik az IMF-fel és az EU-val, még akkor is, ha a kiindulópont eleve egy készenléti hitelkeret. A piac olyan nyomás alá helyezte az országot, hogy kétségessé vált, hogy tudjuk-e finanszírozni magunkat a piacokról 2012-ben, a 320 forintos euró és a kétszámjegyű államkötvényhozamok mellett ez szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt, még akkor is, ha vannak "tartalékaink" (Mol-pakett, magánnyugdíjpénztári vagyon).

Mára az is egyértelmű, hogy a piacok szerint nem az IMF pénzére van Magyarországnak szüksége, hanem annak "szigorára": a készenléti hitelkeret mellé ugyanis kemény, de teljesíthető feltételeket kapunk, aminek lényege, hogy a kevésbé kiszámítható magyar unortodox gazdaságpolitikának vége legyen. A kockázati felárak emelkedését a leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch Ratings is többek között az unortodox lépésekhez kötötte. 

Fellegi Tamás a miniszterelnökkel tárgyalta meg, meddig mehet el Washingtonban



Nem biztos, hogy menni fog a gyors megállapodás

Szerdán ráadásul minimum három ügyben is döntést hozhat az Európai Bizottság, mely Magyarországot érinti. Könnyen meglehet, hogy kötelezettségszegési eljárás indul ellenünk. Ilyen körülmények között fog találkozni Fellegi a január 16-ai héten Olli Rehn pénzügyi biztossal, aki nem árul zsákbamacskát: már most közölte, hogy a jegybanktörvény vizsgálatáig pénzről szó sem lehet közte és a magyar fél között.

Nem véletlen, hogy Lagarde szerint a jövő heti találkozó időzítése tökéletes, az IMF vezetője ugyanis szintén aggódik a magyar jegybank függetlensége miatt.
Lagarde a jegybanktörvény és a stabilitási törvény kapcsán kifejtette, reméli, hogy Magyarország összhangba hozza az uniós gyakorlattal a vitatott törvényeket. A héten e tárgyban Orbán Viktor és Fellegi Tamás is nyilatkozott, szintén meglehetősen diplomatikusan, annyit mondtak, Magyarország nyitott a vitatott ügyek megoldására tett javaslatokra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG