Jegybanktörvény
Pénzügyi szektor Jegybanki titkolózás: átírnák a törvényt – frissítve  
Privátbankár.hu | 2016. április 21. 14:33
Továbbra sem lehet tudni, mely adatokat tarthatná vissza az MNB.
Pénzügyi szektor Az MNB tovább titkolózhat – egy cég miatt áll a bál?  
Privátbankár.hu | 2016. április 12. 09:48
Mégis megtagadhatják a jegybank cégei a közérdekű adatok kiadását.
Makro / Külgazdaság Hát ezért nincs még eurója Magyarországnak 
Privátbankár.hu | 2014. június 5. 13:15
Brüsszel legújabb konvergencia-jelentése szerint Magyarország már három maastrichti kritériumnak is megfelel, két feltétellel viszont még adósok vagyunk.
Pénzügyi szektor Frankfurtnak nem tetszik, amit Matolcsyékkal csinálnak 
Privátbankár.hu | 2014. február 7. 07:05
Az Európai Központi Bank szerint szilárd jogi keret szükséges az MNB működéséhez.
Pénzügyi szektor EKB: nem kéne ilyen sűrűn módosítani a jegybankról szóló törvényt 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 5. 16:42
Szeptemberben szavaznak az MNB és a PSZÁF összevonásáról. Az EKB szerint kevés az idő az átállásra.
Makro / Külgazdaság Nem csak a magyar jegybanktörvénnyel volt baja az IMF-nek 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 10. 15:40
Az augusztusban elfogadott szerb jegybanktörvényről és a szerb makrogazdasági kilátásokról kezdett hétfőn tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalap delegációja Belgrádban.
Makro / Külgazdaság A kormány már a héten tudta, hogy jön az IMF 
Privátbankár.hu | 2012. július 6. 14:45
Varga Mihály megerősítette, hogy július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és az IMF tárgyalóküldöttsége, hozzátette, hogy ezzel a delegációval érdemben tud egyeztetni a kormány. A miniszter elmondta, hogy már a héten levelet kaptak az uniótól, hogy a módosító elfogadása után megkezdődhetnek a tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Jön az IMF!  
Privátbankár.hu | 2012. július 6. 12:41
Július 17-én Budapesten megkezdődnek Magyarország pénzügyi tárgyalásai az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal - jelentette be Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. Nem sokkal a bejelentés előtt a magyar Parlament elfogadta a jegybanktörvény módosított változatát. Az időpont így már biztos, a kimenetel azonban bizonytalan a kormány legújabb tervei miatt. Az MNB megadóztatásán és a munkavédelmi terven megint lehet civakodás.
Pénzügyi szektor Elfogadták a jegybanktörvényt - az IMF tovább kötekedhet? 
Privátbankár.hu | 2012. július 6. 10:30
Elfogadta a jegybanktörvény módosítását a parlament, így változnak a monetáris tanács tagjainak és a Magyar Nemzeti Bank elnökének felmentésére vonatkozó szabályok.
Makro / Külgazdaság Jövő pénteken elfogadhatják a jegybanktörvényt  
Privátbankár.hu | 2012. július 1. 13:23
Az Országgyűlés hétfőn kedden és pénteken ülésezik a jövő héten. A képviselők a hét első napján dönthetnek az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról, a nyugdíjak adómentességének megőrzéséről, valamint a vörös csillag nyilvános viselésének további tiltásáról, míg a hétvége előtt a jegybanktörvénynek az IMF-fel folytatandó tárgyalások megkezdéséhez szükséges módosításáról is zárószavazás várható.
Makro / Külgazdaság Hamar jött az EKB-vélemény: már jövő héten módosulhat a jegybanktörvény  
Privátbankár.hu | 2012. június 29. 14:45
Varga Mihály szerint miután megérkezett az Európai Központi Bank (EKB) pozitív véleménye a jegybanktörvény módosításáról, az Országgyűlés már a jövő héten elfogadhatja azt, így megkezdődhetnek a hivatalos hiteltárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült teljesen megnyugtatni az EKB-t a jegybanktörvénnyel  
Privátbankár.hu | 2012. június 29. 12:52
Az Európai Központi Bank szerint a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényre vonatkozó legutóbbi módosító javaslat rendezi az MNB függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályokat. Az EKB-t ugyanakkor még mindig aggasztják a döntéshozó testületek tagjai javadalmazásának gyakori változtatásai, továbbá az MNB elnöke helyettesítésének kérdése, illetve az elnök és az alenökök által teendő eskü ügye is.
Makro / Külgazdaság Megszólalt az IMF: sárgára váltott a lámpa 
Privátbankár.hu | 2012. június 27. 16:28
A jegybanktörvény módosításának parlamenti elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a nemzetközi valutaalappal és az Európai Unióval - erről tájékoztatta az IMF főigazgatója a magyar kormányt. Varga Mihály szerint a parlament legkésőbb július 12-én elfogadhatja a módosítást, így másnaptól bármikor megkezdődhetnek a tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Varga: a kormány továbbra sem piszkálja a devizatartalékot 
Privátbankár.hu | 2012. június 25. 16:51
A devizatartalék kérdése továbbra is a monetáris tanács hatásköre, ezen a kormány nem kíván változtatni - válaszolta Varga Mihály tárca nélküli miniszter képviselői kérdésre.
Pénzügyi szektor Simor lobbizik a jegybanktörvény mellett 
Privátbankár.hu | 2012. június 25. 15:40
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetért a jegybanktörvény módosításaival - mondta Simor András, az MNB elnöke az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén.
Pénzügyi szektor Karvalits: nem indokolt a harmadik jegybanki alelnök  
Privátbankár.hu | 2012. június 25. 13:19
Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a jegybanktörvényhez múlt héten beadott törvénymódosító javaslatot.
Makro / Külgazdaság Ma felpörög a parlamenti törvénygyár  
Privátbankár.hu | 2012. június 25. 06:57
A jövő évi költségvetési törvényjavaslatról tárgyal mai ülésén a Fidesz-KDNP frakció; a képviselőcsoport a munka világát érintő "megrendeléseket" is tett a kormánynak. Közben ma dönt a parlament az új büntető törvénykönyv elfogadásáról, az új kódex 2013. július 1-jén válthatja fel a több mint harminc éve hatályos és azóta csaknem százszor módosított jelenlegit. Megkezdődhet a jegybanktörvény módosításának vitája is.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: már a héten megérkezhetnek a válaszlevelek  
Privátbankár.hu | 2012. június 22. 08:24
Varga Mihály szerint még a héten érkezhetnek érdemi válaszok a jegybanktörvénnyel kapcsolatban az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank számára küldött levelekre, és június végére elfogadhatja az Országgyűlés a jogszabály módosítását, amivel elhárul minden érdemi akadály az IMF/EU-hiteltárgyalások megkezdése elől.
Deviza / Áru Rakétákat gyújtott a forint! 285 forint alatt az euró jegyzése (frissítve) 
Privátbankár.hu | 2012. június 21. 11:20
Az MNB-törvény tovább fűti a forintpiacot, a hazai deviza jegyzése közel két havi csúcsra ért, miközben az euró valamelyest gyengült.
Makro / Külgazdaság Sietünk az IMF-hez? Felgyorsítja a Fidesz a jegybanktörvény módosítását 
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 15:12
A Fidesz-frakció kezdeményezi, hogy a jövő héten házszabálytól való eltéréssel fogadja el az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását, amelyet a kormány terjeszt a parlament elé - közölte Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Varga: egészséges kompromisszum a jegybanktörvény új módosítása 
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 11:43
Varga Mihály tárca nélküli miniszter egészséges kompromisszumnak nevezte azt a jegybank-törvényt módosító javaslatcsomagot, amelyet ezen héten nyújtanak be a parlamentnek, és amelynek elfogadása után elkezdődhetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) egy elővigyázatossági megállapodásról.
Pénzügyi szektor Kész a jegybanktörvény újabb verziója 
Privátbankár.hu | 2012. június 17. 19:02
A kormány a jövő héten terjeszti a parlament elé a jegybankról szóló törvény módosítására tett új javaslatát; a jelenleg a Ház előtt fekvő indítványt a kabinet visszavonja - közölte Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatandó tárgyalások vezetője. Az új javaslat azokat a főbb változtatásokat vezeti majd át a törvényen, amelyeket a kormány, az MNB, az Európai Bizottság, az IMF és az EKB által működtetett szakértői csoport alakított ki - tájékoztatott a tárca nélküli miniszter.
Pénzügyi szektor Az NGM továbbra is titkolózik a jegybanktörvény ügyében  
Privátbankár.hu | 2012. június 13. 12:59
Az IMF és az EKB által teljesen elfogadott jegybanktörvény-módosításra törekszik a kormány, ezért kész további változtatásokra - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) MTI-nek szerdán megküldött válaszaiból.
Makro / Külgazdaság A dinnyeszezonban megérkezhet az IMF 
Privátbankár.hu | 2012. június 13. 08:59
Varga Mihály szerint július-augusztusban kezdődhetnek meg a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), a magyar kormány pedig továbbra is tartja magát ahhoz, hogy egy biztonsági hálóról szeretne megállapodni. A tárca nélküli miniszter elmondta, hogy eddig a jegybanktörvény tisztázása került szóba feltételként.
Pénzügyi szektor Visszavonják Matolcsy javaslatát a jegybanktörvény módosításáról 
Privátbankár.hu | 2012. június 12. 08:29
Valószínűleg döntést hoz a kormány arról, hogy visszavonják a jegybanktörvény-módosítási javaslatot, és egy újat terjesztenek be – mondta a Népszabadságnak Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint ha ez lesz a forgatókönyv, akkor akár a jövő héten, vagy az azt követő héten szavazhat róla a Ház.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elégedett 
Privátbankár.hu | 2012. június 6. 17:53
A jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti végszavazás elhalasztása segíteni fogja a Nemzetközi Valutalappal tervezett tárgyalásokat akadályozó nézeteltérések feloldását - mondta Varga Mihály a Bloomberg hírügynökségnek. Az IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter erről Isztambulban beszélt abból az alkalomból, hogy részt vett a World Economic Forum rendezvényén.
Pénzügyi szektor London örül a jegybanktörvény elhalasztásának  
Privátbankár.hu | 2012. június 6. 16:40
Potenciálisan kedvező fejlemény a jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti szavazás elhalasztása - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők. A szakértők szerint a jegybanktörvény eredeti verziója nem ment volna át a nemzetközi szervezeteken, így a tárgyalások meghiúsultak volna, vagy talán el sem kezdődhettek volna.
Makro / Külgazdaság IMF-tárgyalások: nyáron már egy címlapfotóval is megelégednénk 
Privátbankár.hu | 2012. június 6. 12:06
Már készülnek a lehetséges kompromisszumos javaslatok a jegybanktörvény módosítására, melyek figyelembe veszik az EKB kifogásait. A kormány arra számít, hogy legalább egy nyáron összeülhetnek az IMF képviselőivel egy címlapfotóra. A lényegi tárgyalások ősszel indulhatnak.
Makro / Külgazdaság Brüsszel: tisztázni kell végre az MNB-törvény ügyét! 
Privátbankár.hu | 2012. június 4. 14:07
Azt szeretné az Európai Bizottság, ha teljes egészében sikerülne tisztázni azokat a kérdéseket, amelyek a jegybanktörvény módosításával kapcsolatban merültek fel az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint a magyar hatóságok között.
Pénzügyi szektor Mégsem megy szembe az EKB-val a kormány - tovább faraghatják a jegybanktörvényt 
Privátbankár.hu | 2012. június 4. 08:17
A házelnök napirendi javaslatával szemben ma mégsem írják át a jegybanktörvényt és az alkotmányt - Varga Mihály előbb megfontolná azokat az észrevételeket, amelyek a benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban jutottak el a kormányhoz. Az EKB előre szólt, hogy nem lesz elég, amit a kormány tervez. Szijjártó Péter szerint az ésszerűség határáig fogunk elmenni.
Makro / Külgazdaság Ezért esett a forint - fontolják meg az MNB-módosítás elhalasztását 
Privátbankár.hu | 2012. június 2. 19:30
Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter azt kéri Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől, hogy a képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását. Elemzők szerint a törvénymódosítás hiányosságai miatt gyengült durván pénteken a forint, az ugyanis csak az IMF kifogásainak egy részét orvosolná.
Állampapír / Kötvény Újra veszélyzónában a magyar állampapírhozamok  
Zsiborás Gergő | 2012. június 1. 15:37
Az európai bizonytalanság miatt a befektetők kerülik a kockázatvállalást, de a magyar IMF-tárgyalások zökkenőmentes rajta körül is egyre több a kérdőjel. A hosszú távú magyar állampapírok hozama így újra a veszélyes 9%-os szint felé tart. A nemzetközi partnerek egyértelműen jelezték, nem elégséges a kormány most benyújtott módosítója az MNB-törvény ügyében. Süket fülekre találtak az intelmek.
Pénzügyi szektor Matolcsy benyújtotta az MNB-törvény módosítását 
Privátbankár.hu | 2012. június 1. 13:28
Benyújtotta az Országgyűlésnek az MNB-törvény módosítását a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A törvényből többek között kikerül, hogy az MNB megküldi a kormánynak a Monetáris Tanács napirendjét, valamint, hogy a tanács ülésein szavazati jog nélkül részt vehet a kormány képviselője. Az EKB ugyanakkor a módosítások ellenére továbbra is aggályosnak tartja a törvény egyes részeit.
Makro / Külgazdaság Jegybanki függetlenség: az IMF-nek ennyi nem elég 
Privátbankár.hu | 2012. június 1. 08:16
Még nem tűzték ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Magyarország közötti tárgyalások megkezdésének dátumát - jelentette ki Gerry Rice, az IMF szóvivője. Az valutaalap szerint a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban a kötelezettségszegési eljáráson túlmutató lépések szükségesek.
Pénzügyi szektor Az EKB a helyesírásunkba is belekötött 
Privátbankár.hu | 2012. május 30. 13:38
Az Európai Központi Bank mai konvergenciajelentésében elérhetőnek tartja a 3% alatti 2012-es és 2013-as hiánycélt, de az elemzés szerint az idén megszavazott kiigazításokat újabbnak kell követnie. Üzent a kormánynak is az EKB: a jegybanki függetlenséggel továbbra is baj van.
Makro / Külgazdaság Matolcsy: Magyarország nem akart rossz példát mutatni  
Privátbankár.hu | 2012. május 29. 14:00
Matolcsy György szerint az Európai Unió történetének egyik legfontosabb küzdelme folyik, az EU centralizációs és a tagállamok nemzeti érdekeket képviselő törekvései között.
Makro / Külgazdaság Orbán: a tárgyalások eleje lesz a legizgalmasabb 
Privátbankár.hu | 2012. április 27. 08:24
Orbán Viktor az IMF/EU-megállapodással kapcsolatban elmondta, hogy gyors tárgyalásokban vagyunk érdekeltek, véleménye szerint a tárgyalások eleje lesz a legizgalmasabb, mivel Magyarország helyzetét eltérően értékelik a felek. Míg a kormány úgy véli, hogy csak egy védőháló szükséges, addig az IMF szerint ténylegesen pénzre van szükség.
Makro / Külgazdaság Az IMF-nek sem enged a kormány a jegybanki és egykulcsos adó témában 
Privátbankár.hu | 2012. április 26. 15:28
A magyar kormány nem fog engedni a jegybanktörvény még nyitott kérdéseiben – mondta a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az InfoRádiónak. Prőhle Gergely szerint ezek elvi kérdések, ahogy az egykulcsos adó is. Korábban Fellegi Tamás főtárgyaló azt mondta, hogy az egykulcsos adó tárgyalási téma lehet.
Makro / Külgazdaság Az MNB örül, hogy független maradhat 
Privátbankár.hu | 2012. április 25. 15:02
A Magyar Nemzeti Bank üdvözli, hogy megkezdődnek a pénzügyi védőhálóról a tárgyalások a kormány és az Európai Unió illetve a Nemzetközi Valutaalap között, az egyeztetéseken a jegybank is részt vesz.
Makro / Külgazdaság Nekünk pénz kell, az EU-nak pedig van elég baja - végre tárgyalhatunk 
Privátbankár.hu | 2012. április 25. 07:30
Meredeken csökkent a londoni kereskedésben a magyar CDS-árazás azokra a jelzésekre, hogy Orbán Viktor és José Manuel Barroso találkozóján előrelépés történt az IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló tárgyalások ügyében. Elemzők szerint immár valószínű, hogy Brüsszel hozzájárul az IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló tárgyalások elkezdéséhez.
Makro / Külgazdaság Jegybanktörvény: nem biztos, hogy a pár soros módosító elég lesz 
Privátbankár.hu | 2012. április 23. 07:57
Varga Mihály szerint a kormány figyelembe vette az Európai Központi Bank megállapításait a jegybanktörvényhez benyújtott módosításaiban, ám azokon a parlament még változtathat, sőt, ha a tárgyalásokon a megállapodás megkötésének feltétele lenne a törvény módosítása, azt később is megtehetik.
Makro / Külgazdaság Ennyi, most már tényleg jöhet az IMF? 
Privátbankár.hu | 2012. április 19. 09:57
Cséfalvay Zoltán szerint a jegybanktörvény-módosítás parlament elé terjesztésével megnyílt az út a formális IMF/EU-tárgyalások megkezdése előtt. Az NGM államtitkára szerint január óta sokat léptünk előre, a külföldi tőkét pedig továbbra is szeretettel várjuk.
Makro / Külgazdaság Giró-Szász a jegybanktörvényről: kérdeztünk, várjuk a választ 
Privátbankár.hu | 2012. április 19. 09:32
A magyar kormány két kérdésben, a jegybanki vezetők fizetése és az alaptörvényre teendő eskü kapcsán március végén elküldte érveit az Európai Bizottságnak, és jelenleg is várja a választ - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő. A kormány úgy értékeli, hogy a kedden benyújtott törvénymódosítás az EKB többi aggályára megnyugtató választ ad.
Makro / Külgazdaság Magyar jegybanktörvény: mi történt hétfőn Frankfurtban? 
Privátbankár.hu | 2012. április 18. 13:38
Méltatta szerdán Olli Rehn európai uniós pénzügyi biztos szóvivője a magyar jegybanktörvényről a hét elején tartott ötoldalú szakértői egyeztetés "jó szellemiségét". Ennél sokkal többet nem is lehet tudni arról, mire jutottak a felek - a keddi, néhány soros módosító javaslatot mindenesetre részletesen elemzik majd.
Makro / Külgazdaság Hatalmas pofon lehet ebből: Matolcsy nem nyúl a jegybanktörvényhez 
Zsiborás Gergő | 2012. április 18. 08:06
Alig kétoldalas törvénymódosítást tett közkinccsé Matolcsy György, a nemzetgazdasági miniszter kihúz néhány passzust a jegybanktörvényből.
Részvény / Deviza / Áru Egész héten kapkodhatjuk a fejünket: lesz mire figyelni 
Privátbankár.hu | 2012. április 16. 07:19
Mozgalmas hét előtt áll a Wall Street: folytatódik az első negyedéves vállalati eredménybeszámolói szezon, és egy újabb adagra lehet számítani a világgazdasági lassulásra utaló, az utóbbi időben sokasodó makrogazdasági adatokból.
Makro / Külgazdaság Már hétfőn előveszik a magyar jegybanktörvényt Frankfurtban 
Privátbankár.hu | 2012. április 14. 09:26
Ötoldalú egyeztetés kezdődik a jegybanktörvényről hétfőn Frankfurtban, az Európai Központi Bank székhelyén - erősítette meg az EKB sajtóosztálya. Ott lesz az EKB, a Bizottság, a Valutaalap, a Nemzeti Bank és a magyar kormány képviselője is.
Pénzügyi szektor Gondok az MNB-törvénnyel: Matolcsy bedobja magát?  
Privátbankár.hu | 2012. április 13. 10:40
Ötoldalú egyeztetést kezdeményezett Matolcsy György felvetésére az NGM a jegybanktörvény ügyében. A magyar kormány képviselői az EB, az EKB, az IMF és az MNB tisztségviselőivel ülnek egy asztalhoz jövő héten. Az EKB tegnap tette közzé hivatalos szakvéleményét, melyben további aggályait adott hangot az MNB függetlenségével kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG