1p
A magyar kormány nem fog engedni a jegybanktörvény még nyitott kérdéseiben – mondta a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az InfoRádiónak. Prőhle Gergely szerint ezek elvi kérdések, ahogy az egykulcsos adó is. Korábban Fellegi Tamás főtárgyaló azt mondta, hogy az egykulcsos adó tárgyalási téma lehet.

A Fitch Ratings szerint az Európai Bizottság bejelentése kedvező fejlemény, a hitelminősítőt ugyanakkor nem hatotta meg, hogy végre tárgyalhatunk az IMF-fel. A Fitch szerint továbbra is fennáll annak a valószínűsége, hogy Magyarország visszalép a tárgyalásoktól.

A hiteltárgyalások során is lesznek olyan kérdések, amelyekben a magyar kormány nem enged majd az álláspontjából - mondta az InfoRádióban Prőhle Gergely. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára az interjúban sürgette a tárgyalások mielőbbi elkezdését, egyben emlékeztetett, hogy előbb a szakértői egyeztetéseket kell lefolytatni a tárgyalások pontos menetéről. Az EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár azt mondta, hogy a jegybanktörvény még nyitott kérdéseiben, a jegybankelnök fizetése és esküje témájában a magyar kormány nem fog engedni, mert ezek elvi kérdések. Prőhle szerint ez a szabályozás nem kizárólag a jegybank elnökére vonatkozik, hanem minden állami tisztségviselőre. Azt, hogy az MNB elnöke esküdjön fel az Alkotmányra, a helyettes államtitkár szintén elvi kérdésnek nevezte.

Tegnap Fellegi Tamás, a tárgyalásokat vezető tárcanélküli miniszter azt mondta, hogy az egykulcsos adó kérdése a magyar félnek elvi kérdés, ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy az a további tárgyalások egyik témája lesz. Prőhle Gergely az InfoRádiónak megismételte ezt az álláspontot és azt mondta, hogy az egykulcsos adó, az adórendszer vagy a szociális juttatások más kérdéseiben a magyar kormány következetes, az egykulcsos adón nem kívánnak változtatni, az nem alku tárgya.

Közben Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint egy elővigyázatossági hitelkeretről szóló megállapodás javítani fogja Magyarország adósságfinanszírozási pozícióit, de ez csupán az első lépés a pénzügyi stabilitás irányában. A Dow Jones hírügynökségnek azt mondta: az IMF-fel és az EU-val kötendő hitelmegállapodás külső tényező, és nem mentesíti az országot attól, megtegye az alapvetően szükséges lépéseket a magyar adósság minőségének javítására.

Domokos László elmondta, hogy Magyarországnak óriási a külső kitettsége adóssága finanszírozásában, és ez csak nőtt a 2008-ban felvett IMF/EU-hitellel. Magyarország a Lehman Brothers csődjét követő pénzpiaci válságban 20 milliárd euró hitelt kapott az IMF-től és az EU-tól. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy optimalizálni kell a magyar adósság lejárati struktúráját.

Domokos László szerint a magyar költségvetés helyzete jelentősen javult 2010 óta, és a GDP-arányos költségvetési deficit 3 százalék alatt lesz. Úgy vélte, hogy a kormány előtt álló igazi kihívás a fenntarthatatlan egyszeri bevételi források pótlása fenntartható strukturális változtatások révén. Hozzáfűzte, hogy a kormány tervei megfelelnek ennek a célkitűzésnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG