TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyar kormány nem fog engedni a jegybanktörvény még nyitott kérdéseiben – mondta a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az InfoRádiónak. Prőhle Gergely szerint ezek elvi kérdések, ahogy az egykulcsos adó is. Korábban Fellegi Tamás főtárgyaló azt mondta, hogy az egykulcsos adó tárgyalási téma lehet.

A Fitch Ratings szerint az Európai Bizottság bejelentése kedvező fejlemény, a hitelminősítőt ugyanakkor nem hatotta meg, hogy végre tárgyalhatunk az IMF-fel. A Fitch szerint továbbra is fennáll annak a valószínűsége, hogy Magyarország visszalép a tárgyalásoktól.

A hiteltárgyalások során is lesznek olyan kérdések, amelyekben a magyar kormány nem enged majd az álláspontjából - mondta az InfoRádióban Prőhle Gergely. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára az interjúban sürgette a tárgyalások mielőbbi elkezdését, egyben emlékeztetett, hogy előbb a szakértői egyeztetéseket kell lefolytatni a tárgyalások pontos menetéről. Az EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár azt mondta, hogy a jegybanktörvény még nyitott kérdéseiben, a jegybankelnök fizetése és esküje témájában a magyar kormány nem fog engedni, mert ezek elvi kérdések. Prőhle szerint ez a szabályozás nem kizárólag a jegybank elnökére vonatkozik, hanem minden állami tisztségviselőre. Azt, hogy az MNB elnöke esküdjön fel az Alkotmányra, a helyettes államtitkár szintén elvi kérdésnek nevezte.

Tegnap Fellegi Tamás, a tárgyalásokat vezető tárcanélküli miniszter azt mondta, hogy az egykulcsos adó kérdése a magyar félnek elvi kérdés, ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy az a további tárgyalások egyik témája lesz. Prőhle Gergely az InfoRádiónak megismételte ezt az álláspontot és azt mondta, hogy az egykulcsos adó, az adórendszer vagy a szociális juttatások más kérdéseiben a magyar kormány következetes, az egykulcsos adón nem kívánnak változtatni, az nem alku tárgya.

Közben Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint egy elővigyázatossági hitelkeretről szóló megállapodás javítani fogja Magyarország adósságfinanszírozási pozícióit, de ez csupán az első lépés a pénzügyi stabilitás irányában. A Dow Jones hírügynökségnek azt mondta: az IMF-fel és az EU-val kötendő hitelmegállapodás külső tényező, és nem mentesíti az országot attól, megtegye az alapvetően szükséges lépéseket a magyar adósság minőségének javítására.

Domokos László elmondta, hogy Magyarországnak óriási a külső kitettsége adóssága finanszírozásában, és ez csak nőtt a 2008-ban felvett IMF/EU-hitellel. Magyarország a Lehman Brothers csődjét követő pénzpiaci válságban 20 milliárd euró hitelt kapott az IMF-től és az EU-tól. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy optimalizálni kell a magyar adósság lejárati struktúráját.

Domokos László szerint a magyar költségvetés helyzete jelentősen javult 2010 óta, és a GDP-arányos költségvetési deficit 3 százalék alatt lesz. Úgy vélte, hogy a kormány előtt álló igazi kihívás a fenntarthatatlan egyszeri bevételi források pótlása fenntartható strukturális változtatások révén. Hozzáfűzte, hogy a kormány tervei megfelelnek ennek a célkitűzésnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország még az idén gigahitelt kap Brüsszeltől
MTI | 2020. október 24. 08:21
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
hírlevél