4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Iraki részről folyamatos a harc a dzsihádisták ellen, de most hirtelen az orosz támogatású szír kormányerőknek is eszébe jutott, hogy most már az Iszlám Állam ellen kéne harcolni, és két helyen nagy erőkkel neki is kezdtek. Az amerikai védelmi miniszter szerint pedig élő dzsihádista ki nem juthat, hogy aztán máshol robbantson.

Felgyorsultak az események, 3 év után végre úgy tűnik, minden érintett úgy látja, ideje eltörölni az Iszlám Állam utolsó darabját, sőt utolsó emberét is. Több ok lehet: az egyik, hogy a különböző, sokszor egymással is ellenséges felek látják, hogy a másik jól halad, így a területekért megindul a verseny. Az amerikai és az orosz hozzáállásban pedig nagy lehet az utóbbi idők IÁ-hoz köthető merényleteinek sora.

Az évszázad ostroma

Irak részéről a harc folyamatos, amióta Obama Amerikája kiképezte és felszerelte az iraki haderőt két évvel ezelőtt. Moszul városáért már 8 hónapja zajlik a harc, de most már sikerült az ellenséget egy 5 négyzetkilométeres területre szorítani, igaz, az sűrűn lakott és a becslések szerint 165 ezer civil lakos tartózkodik ott. Folyamatosan röplapokat szórnak nekik, hogy meneküljenek ki onnan, hisz a most következő utolsó csapásban már képtelenség lesz a civil áldozatokat elkerülni.

A várost a sokszoros túlerő gyorsan is felszabadíthatta volna, ha nem próbálják megóvni a civil lakosságot. Elsődleges szempont volt azonban, hogy gondosan, házról házra foglalják el a várost a lakosok megmentésével. Május elején azonban belehúztak: akkor nagyjából a város negyede volt dzsihádista kézen, most már csak ez a kis belvárosi rész. Ugyan Ramadánig be akarták fejezni a hadműveletet, de most már nem állnak le, hanem teljes erővel rácsapnak a kis területre.

3 év után

Maga az iraki miniszterelnök is megjelent ma Moszulban és bejelentette, hogy június 10-ig, a város elestének 3. évfordulójáig befejeződnek a harcok, és amikor mindent elfoglaltak, ő maga fogja bejelenteni. A 3 éves évforduló egy történelmi emléket ébreszt: a Szovjetunió megtámadása után pont 3 évvel, 1944. június 22-én indult az a hatalmas szovjet offenzíva, ami a nácikat napok alatt teljesen kiszorította a Szovjetunió 1939 előtti területéről.

Az iraki haderő egy része közben már felszabadult, rájuk már nincs szükség Moszulban, így a várostól nyugatra, Ninive tartományban kezdtek támadást. Felszabadították a jazidi falvakat, ahol az Iszlám Állam korábban nagy vérengzéseket rendezett, és a kurdok területe mellett egy folyosót nyitottak a szír határig, pontosabban a szíriai kurd határig. Innen feltehetően dél felé fokozatosan el fogják foglalni az dzsihádisták sávját, amely majdnem a jordán határig tart, igaz, a legnagyobb része lakatlan sivatag.

Orosz aktivitás

Szíriában eddig érdemben csak a kurd és szunnita arab koalíció, az SDF volt igazán aktív, ők északról körbekerítették Rakka városát, és ma a Tigris folyó déli oldalán is komoly területeket foglaltak, nem kizárt, hogy dél felől is be akarják keríteni a várost. Az elmúlt napokban viszont a szír kormányerők is megkezdték az Iszlám Állam ütlegelését orosz irányítással és légitámogatással: múlt héten Palmyrától délre foglaltak el nagyobb részt, most pedig Aleppótól délnyugatra szorítják vissza a dzsihádistákat meglehetősen jó ütemben.

Szíria Aleppó és Rakka közti része. A rózsaszín részeken a szír kormányerők, a sárgán az SDF szorította vissza az IÁ-t. Forrás: isis.liveumap.com

Az utolsó szálig

Mindeközben az amerikai védelmi miniszter, James Mattis nyilatkozott a CBS-nek, és azt mondta, hogy Amerika stratégiát vált: a cél immár az Iszlám Állam teljes megsemmisítése, annak minden tagjával együtt, vagyis szó sem lehet arról, hogy a dzsihádisták közben elszivárogjanak, hogy máshol szervezhessenek terrorcselekményeket. Ez a stratégia óhatatlanul több civil áldozatot fog követelni, de ez véleménye szerint hozzátartozik a háborúhoz, eddig sikerült minimalizálni, de a harcok nem húzódhatnak a végtelenségig. Szerencsére a nagyobb városok már felszabadultak, egyedül Rakka még egy jelentősebb település, a többi terület, ahol harcolni kell, nagyrészt gyéren lakott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG