Hirdetés
Hirdetés

Rettegnek a románok a magyarok miatt – küszöbön egy újabb válság?

Káncz Csaba, 2017. szeptember 22., 12:42

A Brexit után a katalán krízis egy újabb kihívás az európai integrációnak. Az angol konzervatívok szerint a válság csupán újabb bizonyítéka a kontinentális politikai visszamaradottságnak. Bukarest nacionalistái szerint a kurdisztáni népszavazás és a katalán autonómiatörekvések is Románia ellen dolgoznak, hiszen azok sikere esetén vérszemet kaphatnak a romániai magyarok.

A 2008-as pénzügyi válság megrendítette a globalizmus második világháború után felépített és konszolidált intézményrendszerét. A politikai ellentétek az új viszonyok közepette ideológiai helyett törzsi keretekbe helyeződnek át, a jobb/bal ellentéteket felváltja a nemzeti/globalista ellentétpár. De ahogy az Jugoszlávia és a Habsburg Monarchia esetében is bebizonyosodott, a nacionalizmus és a törzsi elkötelezettség tüzét felloban(t)ásuk után már nehéz kioltani, ez pedig multi-etnikus társadalmak esetében akár végzetesnek is bizonyulhatnak.

Kompon jönnek a rohamrendőrök

Európa most azzal szembesül, hogy a Brexit után egy újabb, a katalán válság kérdőjelezheti meg az európai integráció több évtized alatt kiizzadt és felépítette struktúráját. Márpedig egyes spanyol jelentések szerint ma a madridi kormányzat hivatalosan is elindítja a spanyol alkotmány 155. cikkelyének aktiválását és ezzel felfüggeszti Katalónia önrendelkezését, „amíg el nem tűnik a Katalán autonóm közösség általános érdekét sértő kockázatos helyzet” (sic).

Hirdetés

A spanyol rendőrség szerdán már katalán kormányhivatalokat kutatott át és vett zár alá, valamint 14 hivatalnokot és üzletembert vett őrizetbe, hogy megakadályozza az október 1-re tervezett függetlenségi népszavazást. A katalán elnök, Carles Puigdemont szerint ez egy totalitáriánus és antidemokratikus lépés, mellyel lényegében szükségállapotot vezettek be a tartományban. A helyzet további elmérgesedésére utal, hogy Madrid titokban kompokat bérelt, hogy azokat a barcelonai öbölben horgonyozza le és a népszavazásig akár 16 ezer rohamrendőrt szállásoljon el rajtuk.

Az európai intézmények vezetői azonnal Madrid oldalára álltak. Tajani, az Európai Parlament elnöke és Juncker, a Bizottság elnöke deklarálták, hogy a tagállamok törvényeit és alkotmányát tiszteletben kell tartani. Ha Katalónia függetlenné válna, akkor Brüsszel nem tekintené EU-s tagállamnak és az eurót is csak olyan korlátozott módon használhatják, mint Koszovóban.

London és Bukarest, két külön világ

Az angol konzervatívok ezt a kontinentális politikai visszamaradottságot elképesztőnek tartják. Daniel Hannon országgyűlési képviselő szerint David Cameron korábbi miniszterelnök is kivezényelhette volna a hadsereget a skót önállósodás megakadályozására. De akkor a skótok leigázott vazallusnak érezték volna magukat és az Egyesült Királyság óhatatlanul szétesett volna.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Mennyivel másabb a helyzet megítélése az Unió keleti végein! Az Adevarul napilap szerint a kurdisztáni népszavazás és a katalán autonómiatörekvések is Románia ellen dolgoznak, hiszen azok sikere esetén vérszemet kaphatnak a romániai magyarok. „Az ősz feszültebbnek ígérkezik, mint ahogy azt el tudnánk képzelni, a létünkben megrázkódtatást okozni készülő események pedig valamivel közelebb vannak, és csak látszólag kevésbé rémületesek, mint az észak-koreai nukleáris válság” – fogalmazza meg félelmeit a szerző, aki szerint Romániát közvetlenül érinti Katalónia elszakadása, mert a nyugati szomszéd, vagyis Magyarország „dicsőséges múltjának démonaival szembesül, amely a magyar etnikumú régiókban létező irredenta tendenciákat táplálja. (…) Nem Budapest lesz az egyetlen, mely kihasználja Katalónia mérgező precedensét, és nem csupán Romániával szemben, de minden bizonnyal az első lesz” – figyelmeztet Diana Rusu.

Bukarest paranoiáját minden bizonnyal nem fogja enyhíteni a magyar kormányszóvivő kijelentése, miszerint Magyarország „tiszteletben tartja a nép akaratát”, ha Katalóniában megtartják az október elsejei függetlenségi népszavazást. A kérdés a spanyol és a katalán nép belügye, és nekik kell dönteniük, nekünk mindannyiunknak tiszteletben kell tartanunk a népakaratot, ezt nevezik demokráciának”.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Apróságokon múlik, kipusztul-e tíz éven belül az emberiség vagy sem

Apróságokon múlik, kipusztul-e tíz éven belül az emberiség vagy sem

Az emberiség folyamatos növekedésével háttérbe szorulnak az érintetlen területek: az erdőket és mezőket betondzsungelek és megművelt földek váltják le. Ezt azonban még önmagában lerázná magáról a bolygó, ha mindeközben nem tűnnének el riasztó tempóban azok az apró kis lények, akik az egész rendszert egyensúlyban tartják. A méhekkel együtt a világ teljes rovarpopulációja is pusztulásra van ítélve – és ha ők mennek, mi sem maradunk sokáig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?