7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A kamatcsökkentési ciklus végének bejelentése után az elemzők kérdésesnek tartják, hogy a Magyar Nemzeti Bank meddig tudja tartósan alacsony szinten tartani az alapkamatot.

A monetáris tanács kedden újabb történelmi mélypontra, 0,20 százalékponttal 2,1 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Matolcsy György jegybankelnök a monetáris tanács ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta: az MNB "tartós tartásra", vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig a jelenlegi szinten marad.

Segítettek a makroadatok és a környezet

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kifejtette, hogy a tartósan alacsony kamatszintre törekvés beleillik az európai országok jegybankjainak gyakorlatába. Szerinte kérdés, hogy meddig sikerül ezt tartani, hiszen néhány jegybank, például az amerikai vagy az angol már kamatemelést sugall a közeljövőben. Véleménye szerint számos tényező elősegítheti a kamat alacsonyan tartását, például, ha a hitelminősítők felminősítik az országot. Kérdés azonban, hogyan alakul a forint árfolyama, és hol lesz az a toleranciasáv, amelyből, ha kilép az árfolyam, arra már reagál a jegybank - vélekedett. Bár az MNB mindig azt hangsúlyozza, hogy nincs árfolyamcélja, a forint árfolyama áttételesen sok mindent befolyásol, például az adósságállománynak nem tesz jót a gyenge forint - fejtette ki.

Vélhetően a vártnál is alacsonyabb, mínusz 0,3 százalékos júniusi fogyasztói árindex miatt vágta meg 20 bázisponttal az alapkamatot az MNB, de a jegybank által 1,4 százalékra becsült adószűrt maginflációs mutató is gyenge inflációs nyomást jelez a gazdaságban mondta Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője. Hozzátette: a kockázatok már szaporodnak, egyre több jel mutat arra, hogy a Fed már a jövő év első félévében elindítja a kamatemeléseket, ráadásul az MNB számos módon gúzsba kötötte magát: a devizahitelek bankközi kamathoz kötött forinthitelre konvertálása, a jegybank növekedési hitelprogramja és a bankoknak nyújtott hosszú lejáratú kamatcsereügyletek is komoly veszteséggel járnának az alapkamat növelése esetén.

Kihasználták a még fennálló kedvező körülményeket

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője közleményében megjegyezte: a mostani váratlan mértékű vágással a monetáris tanács még kihasználta a kedvező pénzpiaci körülményeket. Az időzítés két szempontból fontos, ugyanis a csökkentés az amerikai FED gazdaságélénkítő programjának leállítása és a devizahitelek forintosítása előtt történt

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint is a kedvező globális környezet kihasználásának szándéka vezethette a jegybankot a váratlan lépésre. Nincs rossz hír, ami megzavarta volna a tőke piacokat: az ukrán-orosz konfliktus, a gázai események sem hatottak, de még a devizahitelek körüli hazai bizonytalanság sem érvényesült. Szerinte a következő hónapokban ez utóbbi lesz a legérdekesebb kérdés, hiszen az alacsonyabb kamatok, a devizahitelek konvertálása mind a gyengébb forintárfolyam irányába mutatnak. Ez, úgy tűnik, a döntéshozók számára sem jelent gondot - véli Bebesy.

Nem bírja a kamat 2015. végéig

Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzőjének várakozása szerint a kamatemelési ciklus kezdete azonban jóval korábbi lehet az MNB által jelzettnél, amit elsősorban a Fed kamatemelési ciklusa és a globális befektetési hangulat alakulása befolyásolhat. Az MKB Banknál már a jövő év közepe felé szigorítási ciklus beindítását látnak szükségesnek és hasonlóan gondolkodik Németh Dávid is, aki úgy véli, hogy az MNB által tervezettnél, 2015 második-harmadik negyedévében indulhat meg ismét felfelé a kamat, ha az amerikai és az angol jegybank, valamint az Európai Központi Bank is emeli a rátát.

Megmarad a gyengébb forint?

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó Ötvös Mihály, a CIB szenior devizapiaci üzletkötője szerint a piacon tegnap gyorsan arra kezdtek spekulálni, hogy a kamatvágás végét jelenti be a jegybank. Ez be is bizonyosodott, ami az euróvételi pozíciók zárása miatt a kezdeti gyengülés után forinterősödést váltott ki. A szakértő szerint azonban a magyar deviza jelentős további emelkedésére nem szabad számítani, ennek ugyanis a jelenlegi nemzetközi környezetben nincs realitása. Hasonló véleményen vannak az Equilor szakértői is. Kiss Mónika, a cég szenior elemzője szerint a 306-307 forintos sávban megtalálhatja az alját az euró-forint árfolyam. Középtávon viszont inkább felfelé mutató kockázatok vannak, és a 310 körüli eurószint lehet a reálisabb. Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője szerint bár szinte mindenki a forint gyengülését várja, az elmúlt időszakban többször mozgott arra a piac, ami a „többségnek fájt”.

 

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője is túlzottan optimistának tartja az MNB elképzelését, hogy 2015 végéig a jelenlegi alacsony szinten maradhat az alapkamat. Kedvezőnek értékelte azt, hogy a jegybank az inflációs célokra fog koncentrálni, és ha ez veszélybe kerül, akkor átgondolja a kamatpályát. Véleménye szerint a tartósan alacsony kamatszint hosszabb távon a forint gyengülését fogja eredményezni. Ha azonban a leértékelődést a jegybank kis súllyal veszi figyelembe, továbbá a nemzetközi környezet is kedvezően alakul, akkor lehetséges a kamat alacsonyan tartása.

Persze minden változhat, hiszen lefelé mutató kockázatok is vannak: ha az eurózóna deflációba kerül, akkor az alapkamat hosszabb távon is alacsony szinten maradhat - fejtegette Kondrát Zsolt a Népszavában. Az MKB vezető elemzőjének véleménye szerint, a jegybanki bejelentésnek komolyabb hozamemelkedést kellene kiváltania, de az MNB korábbi intézkedése a kéthetes kötvényének kéthetes betétté alakításáról a rövid lejáratok felé tereli a befektetőket, így itt akár hosszabb ideig is eltarthat a hozamszint normalizálódása.

Hozam- és árfolyamkérdés

A befektetői érdeklődés miatt fölösleges aggódni: a magyar állampapírokra a csaknem 5 százalékpontos csökkentés után (7-ről 2,10 százalékra) is bőven van kereslet - mondta a Napi Gazdaságnak Horváth István. A K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint ennek az oka részben az, hogy a masszív vágások után is kiemelkedően magas hozamokat lehet elérni a magyar eszközökön. Ezenkívül a nemzetközi környezet is kedvezően alakult menet közben, amit viszont előre nem lehetett biztosan látni. Ezzel ellentétben az árfolyammal kapcsolatos kockázatokat igazolta az idő, a forint értéke hozzávetőleg tíz százalékot esett a lazítás előtti szintekhez képest. Horváth szerint az MNB-nél megfigyelhető egy filozófiai váltás az árfolyammal kapcsolatban. A monetáris politika a régi vezetés idején sokkal érzékenyebben reagált a forint értékének elmozdulására, rendkívüli kamatemelésekre a 300 forintos euró-forint árfolyamszint alatt is volt példa. Az új menedzsment hivatalba lépésétől számítva már nem elsősorban a szint fontos, hanem a hirtelen ingadozások elkerülése, „az árfolyamhoz fixált döntésektől” elszakadt a jegybank. Ez szerinte olyan plusz rugalmasságot jelent, amelynek az előnyeit csak az euróövezethez nem tartozó országok élvezhetik. Ami a kamatcsökkentések hatását illeti, a banki szakember szerint a havonta meghozott döntések mindenképpen ösztönözték a gazdaságot, az alacsonyabb kamatkörnyezet kedvez a reálszférának – ám áttörő eredményekről nem beszélhetünk.

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG