A karácsonyi menü összeállítása és elkészítése fáradságos feladat, sok gondolkodást és tervezést igényel, mire az ünnepi vacsora összeáll. Már hetekkel előtte kutakodunk az interneten és a szakácskönyvekben, hogy megtaláljuk a tökéletes recepteket. A hagyományos ízek mellett persze minden évben megpróbálunk valami különlegeset varázsolni az asztalra, előrukkolni néhány új ízzel, egy-egy ínycsiklandó és káprázatos süteménnyel.
Na igen, a sütemény…! Nem kis fejtörés, mire kitaláljuk és elkészítjük a hagyományos bejgli és zserbó mellett azt a néhány édességet, ami ott díszeleg majd az ünnepi asztal közepén, a süteményestálon. A sütés fáradalmait viszont egyszeriben elfeledjük, mikor a lakást pillanatok alatt belengi a fahéj, a szegfűszeg, a méz és a citrom illata. Egy pohár bor és egy szívet melengető karácsonyi zene mellett egyszerre örömtelivé válik a készülődés, és átjár minket a boldogság, amint rápillantunk az egymás mellett sorakozó süteményekkel megrakott fémdobozokra. Az illatok, a hangulat, a pillanat öröme és a közeledő ünnep minden bosszúságot kiűz belőlünk, és hirtelen már azt sem bánjuk, hogy éjfélkor még szaggatásra vár a gyúródeszkán az utolsó adag mézeskalácstészta. Bármennyire is kimerítő, nincs ennél örömtelibb ünnepi készülődés.
Süteményes recept összeállításunkkal mi is szeretnénk hozzájárulni az ünnepi tervezgetéshez, hátha épp nálunk bukkan rá a tökéletes receptre.
Hagyományok jegyében
Diós vaníliás kifli
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 14 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, fél csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál tej, 1 tojássárgája
A lisztet a margarinnal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a darált dióval elmorzsoljuk, majd a tejjel és a tojássárgájával összegyúrjuk. A tésztát 4 részre osztjuk és mindegyikből 2 centi vastag rudakat sodrunk. A rudakat kb. 5-6 centi hosszú darabokra vágjuk, kifliket formázunk belőlük é sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepes lángon (180 fokon) tíz percig sütjük, de vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert pillanatok alatt megbarnulnak. A kifliket még melegen megforgatjuk vaníliás cukorral összekevert porcukorban.
Brownie
Hozzávalók: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dió, 12,5 dkg cukor, 10 dkg margarin, 10 dkg liszt, 6 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor, étcsokoládés tortabevonó
A csokit vízfürdőben felolvasztjuk, és amíg hűl, a diót durvára vágjuk. A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt csokit és a diót, majd belekeverjük a kakaóport és a lisztet, végül pedig a kemény habbá vert tojásfehérjét.
180 fokon körülbelül 45 percig sütjük. Ha kihűlt, öntsük le csokibevonóval, és szórjunk rá ízlés szerint csokireszeléket vagy magvakat, de akár kandírozott gyümölcsökkel is díszíthetjük. Kockákra vágva tálaljuk.
Illatos-fűszeres rágcsálnivalók
Zabpelyhes keksz
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojás, 15 dkg zabpehely, 10 dkg liszt, 10 dkg mazsola, citrom, 1 kávéskanál fahéj, fél kávéskanál szódabikarbóna, csipet só
A vajat a cukorral és a tojással kikeverjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a fűszereket. Sütőpapírral kibélelt tepsire kiskanállal kis halmokat teszünk és megsütjük. Figyeljünk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és kemény lesz. Fémdobozban hetekig eláll.
Radomír (sütés nélkül)
Hozzávalók: 1 csomag natúr ostyalap (téglalap alakú), 4 tojás sárgája, 20 dkg margarin, 15+20 dkg kristálycukor, 20 dkg dió, 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint narancs- vagy citromhéj
A tojások sárgáját a margarinnal és a 15 dkg cukorral gőz fölött tejföl sűrűségűre keverjük. A maradék 20 dkg cukrot karamellizáljuk, a durvára vágott diót belekeverjük. Még melegen a tojásos masszába öntjük, összekeverjük, és beletesszük a mazsolát, a vaníliás cukrot és a narancs- vagy citromhéjat.
Egy nagy darab folpackot levágunk, és erre tesszük az egyik ostyalapot, majd az ostyalapra még melegen ráöntjük a masszát. Rátesszük a másik ostyalapot is, a folpackba szorosan becsomagoljuk és könyvek között lenyomva tartjuk amíg ki nem hűl. 3x1 centis darabokra szeleteljük és tányérra tesszük - percek alatt garantáltan elfogy.
Variációk gesztenyére
Gesztenyebomba (sütés nélkül)
Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta (kb. 30 darab), 2 csomag gesztenyemassza, 10-15 dkg margarin, porcukor és rum ízlés szerint, 1 dl tejszín, tea, étcsokoládés tortabevonó
A gesztenyemasszát a margarinnal és ízlés szerint porcukorral és rummal elkeverjük, a végén a tejszínt is hozzáadjuk, de csak akkor, ha a massza túl kemény.
A babapiskótákat rumos teába bemártjuk és lerakjuk egy sorban egy közepes méretű jénai edény aljára. A tál oldalát is kibéleljük a piskótákkal úgy, hogy állítva egymás mellé körberakjuk. Nem baj, ha a piskóta magasabb az edény falánál, mert a végén majd visszahajtogatjuk. (A jénai edényt helyettesíthetjük másfajta tállal is, viszont tudni kell, hogy a jénaiból a végén könnyebben kicsúszik a sütemény.)
A gesztenyemassza felét rákenjük a lerakott babapiskótára, majd következik egy újabb sor teába áztatott piskóta. Ezután rákenjük a massza másik felét is, végezetül lezárjuk egy sor babapiskótával. Ha nincs tele a tál, a tetején túllógó babapiskótákat visszahajtogatjuk.
24 órára hűtőbe tesszük. Másnap egy lapos tányérra vagy tálcára kifordítjuk, és csokoládébevonóval leöntjük. Tejszínhabbal tálaljuk.
Gesztenyés-csokis alagút
Hozzávalók:
tésztához: 7 dkg étcsoki, 10 dkg vaj, 6 tojás, 10 dkg cukor, 7 dkg liszt, 2 dkg darált mandula
csokikrémhez: 20 dkg étcsoki, 2 dl habtejszín, 3 evőkanál porcukor
gesztenyemasszához: 25 dkg gesztenyepüré, 5 dkg vaj, 5 evőkanál tej, 2dl habtejszín, 1 evőkanál cukrozott kakaó
A csokikrémhez olvasszuk fel az étcsokit a tejszínnel és a porcukorral, és tegyük egy napra hűtőbe.
A tésztához olvasszuk fel az étcsokit a vajjal, ha langyos, keverjük bele a tojássárgákat, majd a lisztet és a mandulát. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral, és ezt is keverjük a tésztához. Simítsuk egy centi vastagon egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, és 180 fokon süssük 15-20 percig. Ha kész, nedves konyharuhával tekerjük fel.
A gesztenyepürét keverjük simára a megolvasztott vajjal és a tejjel, tegyük bele a habbá vert tejszínt és a kakaót, majd tegyük hűtőbe. Ha hideg, kenjük meg vele a piskótát, tekerjük fel, a tetejére pedig kenjük rá a csokikrémet. Bármilyen piros gyümölccsel kitűnő.
Csodaparfék
Dióparfé narancsöntettel
Hozzávalók:
parféhoz: 25 dkg dió, 4 tojás, 12 dkg kristálycukor, 0,5 dl rum, 3 dl habtejszín, 5 dkg porcukor, 1 csomag habfix
öntethez: 4 dl narancslé, 1,5-2 kiskanál étkezési keményítő, 0,5 dl narancslikőr vagy narancsszörp
A dióbelet egy nagyobb tepsiben megpörköljük, de nagyon vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. A legszebb szemeket a díszítéshez félrerakjuk, a többit ledaráljuk.
A tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük, a darált diót és a rumot hozzáadjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot és a habfixet is beledolgozzuk, majd kétharmadát a diós tojásba forgatjuk. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a masszát belesimítjuk és legalább 6 órára lefagyasztjuk.
Az öntethez a narancslét fölforraljuk és a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A likőrrel ízesítjük és kevergetve hűlni hagyjuk.
A parfét kiborítjuk, a folpackot lehúzzuk róla és felszeletelve a narancsmártással körbeöntve tálaljuk. Narancshéjjal, tejszínhabbal és a félretett diószemekkel díszítjük.
Mákparfé forró ribizlivel
Hozzávalók:
parféhoz: 2 közepes narancs, 1 kisebb citrom, 2 dl tej, 1 dl főzőtejszín, 15-20 dkg kristálycukor, 20 dkg darált mák, 5 dl habtejszín
öntethez: 4 evőkanál méz, 60 dkg ribizli (de más erdei gyümölcs is lehet)
A narancsok és a citrom héját lereszeljük, majd levüket kifacsarjuk. Mindezeket egy kisebb lábasba rakjuk, ráöntjük a tejet és a főzőtejszínt, beletesszük a cukrot és többször megkeverve felforraljuk. A mákot beleszórjuk, kevergetve kis lángon pár percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. A habtejszínből kemény habot verünk és óvatosan a mákkrémbe forgatjuk.
Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a masszát belesimítjuk. Fagyasztóban dermedni hagyjuk.
A mézet megmelegítjük, a gyümölcsöt belerakjuk és felforraljuk. A mákparfét kiborítjuk, a folpackot lehúzzuk róla és felszeleteljük. A forró gyümölccsel körülöntve tálaljuk.
Privátbankár