1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A következő hetekben alaposan végig kell gondolnunk, mi kerül majd az ünnepi asztalra, milyen csodálatos süteményekkel kápráztatjuk el szeretteinket
Vasárnap meggyújtottuk a második gyertyát is az adventi koszorún, már javában tart a karácsonyi készülődés. A következő hetekben alaposan végig kell gondolnunk azt is, mi kerül majd az ünnepi asztalra, milyen csodálatos süteményekkel kápráztatjuk el szeretteinket.

A karácsonyi menü összeállítása és elkészítése fáradságos feladat, sok gondolkodást és tervezést igényel, mire az ünnepi vacsora összeáll. Már hetekkel előtte kutakodunk az interneten és a szakácskönyvekben, hogy megtaláljuk a tökéletes recepteket. A hagyományos ízek mellett persze minden évben megpróbálunk valami különlegeset varázsolni az asztalra, előrukkolni néhány új ízzel, egy-egy ínycsiklandó és káprázatos süteménnyel. 

Na igen, a sütemény…! Nem kis fejtörés, mire kitaláljuk és elkészítjük a hagyományos bejgli és zserbó mellett azt a néhány édességet, ami ott díszeleg majd az ünnepi asztal közepén, a süteményestálon. A sütés fáradalmait viszont egyszeriben elfeledjük, mikor a lakást pillanatok alatt belengi a fahéj, a szegfűszeg, a méz és a citrom illata. Egy pohár bor és egy szívet melengető karácsonyi zene mellett egyszerre örömtelivé válik a készülődés, és átjár minket a boldogság, amint rápillantunk az egymás mellett sorakozó süteményekkel megrakott fémdobozokra. Az illatok, a hangulat, a pillanat öröme és a közeledő ünnep minden bosszúságot kiűz belőlünk, és hirtelen már azt sem bánjuk, hogy éjfélkor még szaggatásra vár a gyúródeszkán az utolsó adag mézeskalácstészta. Bármennyire is kimerítő, nincs ennél örömtelibb ünnepi készülődés. 

Süteményes recept összeállításunkkal mi is szeretnénk hozzájárulni az ünnepi tervezgetéshez, hátha épp nálunk bukkan rá a tökéletes receptre.

 
Hagyományok jegyében

Diós vaníliás kifli

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 14 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, fél csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál tej, 1 tojássárgája

A lisztet a margarinnal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a darált dióval elmorzsoljuk, majd a tejjel és a tojássárgájával összegyúrjuk. A tésztát 4 részre osztjuk és mindegyikből 2 centi vastag rudakat sodrunk. A rudakat kb. 5-6 centi hosszú darabokra vágjuk, kifliket formázunk belőlük é sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepes lángon (180 fokon) tíz percig sütjük, de vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert pillanatok alatt megbarnulnak. A kifliket még melegen megforgatjuk vaníliás cukorral összekevert porcukorban.
 
Brownie

Hozzávalók: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dió, 12,5 dkg cukor, 10 dkg margarin, 10 dkg liszt, 6 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor, étcsokoládés tortabevonó

A csokit vízfürdőben felolvasztjuk, és amíg hűl, a diót durvára vágjuk. A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt csokit és a diót, majd belekeverjük a kakaóport és a lisztet, végül pedig a kemény habbá vert tojásfehérjét.
180 fokon körülbelül 45 percig sütjük. Ha kihűlt, öntsük le csokibevonóval, és szórjunk rá ízlés szerint csokireszeléket vagy magvakat, de akár kandírozott gyümölcsökkel is díszíthetjük. Kockákra vágva tálaljuk.
 

Illatos-fűszeres rágcsálnivalók

Zabpelyhes keksz

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojás, 15 dkg zabpehely, 10 dkg liszt, 10 dkg mazsola, citrom, 1 kávéskanál fahéj, fél kávéskanál szódabikarbóna, csipet só

A vajat a cukorral és a tojással kikeverjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a fűszereket. Sütőpapírral kibélelt tepsire kiskanállal kis halmokat teszünk és megsütjük. Figyeljünk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és kemény lesz. Fémdobozban hetekig eláll.
 
Radomír (sütés nélkül)

Hozzávalók: 1 csomag natúr ostyalap (téglalap alakú), 4 tojás sárgája, 20 dkg margarin, 15+20 dkg kristálycukor, 20 dkg dió, 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint narancs- vagy citromhéj

A tojások sárgáját a margarinnal és a 15 dkg cukorral gőz fölött tejföl sűrűségűre keverjük. A maradék 20 dkg cukrot karamellizáljuk, a durvára vágott diót belekeverjük. Még melegen a tojásos masszába öntjük, összekeverjük, és beletesszük a mazsolát, a vaníliás cukrot és a narancs- vagy citromhéjat.
Egy nagy darab folpackot levágunk, és erre tesszük az egyik ostyalapot, majd az ostyalapra még melegen ráöntjük a masszát. Rátesszük a másik ostyalapot is, a folpackba szorosan becsomagoljuk és könyvek között lenyomva tartjuk amíg ki nem hűl. 3x1 centis darabokra szeleteljük és tányérra tesszük - percek alatt garantáltan elfogy.

Csodálatos karácsonyi sütemények képgalériája- Kattintson!


Variációk gesztenyére

Gesztenyebomba (sütés nélkül)

Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta (kb. 30 darab), 2 csomag gesztenyemassza, 10-15 dkg margarin, porcukor és rum ízlés szerint, 1 dl tejszín, tea, étcsokoládés tortabevonó

A gesztenyemasszát a margarinnal és ízlés szerint porcukorral és rummal elkeverjük, a végén a tejszínt is hozzáadjuk, de csak akkor, ha a massza túl kemény.
A babapiskótákat rumos teába bemártjuk és lerakjuk egy sorban egy közepes méretű jénai edény aljára. A tál oldalát is kibéleljük a piskótákkal úgy, hogy állítva egymás mellé körberakjuk. Nem baj, ha a piskóta magasabb az edény falánál, mert a végén majd visszahajtogatjuk. (A jénai edényt helyettesíthetjük másfajta tállal is, viszont tudni kell, hogy a jénaiból a végén könnyebben kicsúszik a sütemény.)
A gesztenyemassza felét rákenjük a lerakott babapiskótára, majd következik egy újabb sor teába áztatott piskóta. Ezután rákenjük a massza másik felét is, végezetül lezárjuk egy sor babapiskótával. Ha nincs tele a tál, a tetején túllógó babapiskótákat visszahajtogatjuk.
24 órára hűtőbe tesszük. Másnap egy lapos tányérra vagy tálcára kifordítjuk, és csokoládébevonóval leöntjük. Tejszínhabbal tálaljuk.
 

Gesztenyés-csokis alagút

Hozzávalók:
tésztához: 7 dkg étcsoki, 10 dkg vaj, 6 tojás, 10 dkg cukor, 7 dkg liszt, 2 dkg darált mandula
csokikrémhez: 20 dkg étcsoki, 2 dl habtejszín, 3 evőkanál porcukor
gesztenyemasszához: 25 dkg gesztenyepüré, 5 dkg vaj, 5 evőkanál tej, 2dl habtejszín, 1 evőkanál cukrozott kakaó

A csokikrémhez olvasszuk fel az étcsokit a tejszínnel és a porcukorral, és tegyük egy napra hűtőbe.
A tésztához olvasszuk fel az étcsokit a vajjal, ha langyos, keverjük bele a tojássárgákat, majd a lisztet és a mandulát. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral, és ezt is keverjük a tésztához. Simítsuk egy centi vastagon egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, és 180 fokon süssük 15-20 percig. Ha kész, nedves konyharuhával tekerjük fel.
A gesztenyepürét keverjük simára a megolvasztott vajjal és a tejjel, tegyük bele a habbá  vert tejszínt és a kakaót, majd tegyük hűtőbe. Ha hideg, kenjük meg vele a piskótát, tekerjük fel, a tetejére pedig kenjük rá  a csokikrémet. Bármilyen piros gyümölccsel kitűnő.
 

Csodaparfék

Dióparfé narancsöntettel

Hozzávalók:
parféhoz: 25 dkg dió, 4 tojás, 12 dkg kristálycukor, 0,5 dl rum, 3 dl habtejszín, 5 dkg porcukor, 1 csomag habfix
öntethez: 4 dl narancslé, 1,5-2 kiskanál étkezési keményítő, 0,5 dl narancslikőr vagy narancsszörp

A dióbelet egy nagyobb tepsiben megpörköljük, de nagyon vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. A legszebb szemeket a díszítéshez félrerakjuk, a többit ledaráljuk.
A tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük, a darált diót és a rumot hozzáadjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot és a habfixet is beledolgozzuk, majd kétharmadát a diós tojásba forgatjuk. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a masszát belesimítjuk és legalább 6 órára lefagyasztjuk.
Az öntethez a narancslét fölforraljuk és a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A likőrrel ízesítjük és kevergetve hűlni hagyjuk.
A parfét kiborítjuk, a folpackot lehúzzuk róla és felszeletelve a narancsmártással körbeöntve tálaljuk. Narancshéjjal, tejszínhabbal és a félretett diószemekkel díszítjük.
 

Mákparfé forró ribizlivel

Hozzávalók:
parféhoz: 2 közepes narancs, 1 kisebb citrom, 2 dl tej, 1 dl főzőtejszín, 15-20 dkg kristálycukor, 20 dkg darált mák, 5 dl habtejszín
öntethez: 4 evőkanál méz, 60 dkg ribizli (de más erdei gyümölcs is lehet)

A narancsok és a citrom héját lereszeljük, majd levüket kifacsarjuk. Mindezeket egy kisebb lábasba rakjuk,  ráöntjük a tejet és a főzőtejszínt, beletesszük a cukrot és többször megkeverve felforraljuk. A mákot beleszórjuk, kevergetve kis lángon pár percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. A habtejszínből kemény habot verünk és óvatosan a mákkrémbe forgatjuk.
Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a masszát belesimítjuk. Fagyasztóban dermedni hagyjuk.
A mézet megmelegítjük, a gyümölcsöt belerakjuk és felforraljuk. A mákparfét kiborítjuk, a folpackot lehúzzuk róla és felszeleteljük. A forró gyümölccsel körülöntve tálaljuk.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG