1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok vállalat életében nemrég zárult le a könyvvizsgálati időszak, amely idén több, a korábbi évekre kevésbé jellemző tapasztalattal szolgált
A naptári évnek megfelelő üzleti év szerint működik a hazai cégek legnagyobb része. Ezeknek a vállalatoknak az életében nemrég zárult le a könyvvizsgálati időszak, amely idén több, a korábbi évekre kevésbé jellemző tapasztalattal szolgált a cégek számára. A Deloitte e tapasztalatok közül gyűjtötte össze a legfontosabbakat, amelyek segíthetnek a vállalatoknak abban, hogy a mostani, új pénzügyi időszakban könnyebben elébe menjenek az év végi kellemetlen meglepetéseknek.

Binder Szilvia, a Deloitte számviteli tanácsadás üzletágának igazgatója elmondta, az év végi pénzügyi beszámolóval, és annak auditálásával kapcsolatban minden cégvezető és tulajdonos számára a legfőbb elvárás az, hogy ne érje meglepetés, vagyis az előzetes terveknek megfelelően teljesüljenek az eredmény-elvárások, és sor kerülhessen a betervezett osztalékfizetésre. A gazdasági válság eredményeként ugyanakkor szerte a világon, így hazánkban is jelentősen nőtt annak a kockázata, hogy a vállalatoknak az év végén váratlanul kedvezőtlen hírekkel kell szembenézniük, leginkább azért, mert nem reagálnak megfelelően az év közben felmerülő számviteli kihívásokra.

1. A tőkehiány átgondolt kezelése
Molnár Gábor, a Deloitte Kft. Számviteli tanácsadás üzletágának szenior menedzsere kiemelte: A válság miatt számos cég tőkehelyzete kapcsán merült fel probléma az utóbbi időszakban. A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény szigorú szabályokat ír elő arra az esetre, ha egy vállalkozás a beszámolójában foglaltak alapján két egymást követő üzleti évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével. A törvény értelmében a társaságnak három hónapon belül gondoskodnia kell a szükséges saját tőke biztosításáról, illetve negatív saját tőke esetén haladéktalanul kell cselekedniük a tulajdonosoknak.

A tőkehiányos állapot megoldása olyan kritikus probléma, amely rendkívül gyors intézkedést igényel. A legegyszerűbb módszer a készpénzes tőkeemelés, illetve korlátolt felelősségű társaságok esetében a pótbefizetés, de ez nem jelent minden esetben hosszú távon is optimális megoldást, illetve készpénzt igényel. A tapasztalatok szerint az apport, vagy a feltételes tőkeleszállítás is meg tudja oldani a kialakult problémát, a vállalatoknak ugyanakkor már a döntésük pillanatában tisztában kell lenniük azzal, hogy az általuk választott módszer milyen hosszú távú következményekkel járhat -  a megoldás módja kihathat a cég tőkeszerkezetére, bizonyos esetekben gátolhatja a tulajdonosoknak történő osztalékfizetést, illetve nehezítheti a későbbi nyereséges működés eredményeképpen felszabaduló többlet tőke kivételét.

2. A szabályok nem ismerete nem mentesít a betartásuk alól
A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti beszámolót készítő vállalatoknak gyakran okoz problémát, hogy részben a pénzügyi válság miatt, részben az IFRS és az amerikai számviteli standard (US GAAP) egységesítése miatt szinte folyamatos a változás az IFRS alkalmazásának szabályaiban.

Ezeket a sokszor bonyolult, gyakran elaprózott változásokat igen nehéz nyomon követni, nagy kihívást jelent a vállalatok számára az, hogy év közben állandóan figyelemmel kísérjék az egyes szabályok hatályba lépését, illetve annak eldöntése, hogy ezek közül melyik a kötelező érvényű szabály, és mely csupán lehetőség.  A hazai vállalatok szempontjából a legnagyobb problémát kétségkívül az jelenti, hogy viszonylag kevés olyan magyar nyelvű anyag áll a rendelkezésükre, ami a nemzetközi beszámolási standardok helyes alkalmazásában támogathatná őket – és kifejezetten kevés az olyan tanácsadócég is, amely ilyen naprakész magyar nyelvű anyagokkal tudna segíteni ebben.

Molnár Gábor kiemelte, a folyton változó IFRS szabályok naprakész ismeretének hiányából eredő problémák ugyanakkor kíméletlenül, jellemzően az üzleti év végén, a könyvvizsgálói audit során kerülnek felszínre, ismét csak kellemetlen meglepetéssel szembesítve a cégvezetőket és a tulajdonosokat. A várttól eltérő eredmény könnyen megrendítheti a helyi cégvezetésbe vetett bizalmat, de közvetlen hátrányokkal is járhat abban az esetben, ha emiatt nem teljesülnek például a prémium-elvárások.

3. Az értékelések folyamatos napirenden tartása
Szintén jellemző probléma az év végi könyvvizsgálatok során, hogy év közbeni cégvásárlás esetén a vevő nem készíti el időben az üzletértékelést, ami alapján különböző, esetenként a vállalat számára komoly értékkel bíró, de nehezen megfogható eszközöket is azonosíthat (például a meglévő ügyfélkapcsolat, márkanév, vagy a goodwill egyéb formája) a beszámolójában. Nem ritka, hogy a társaságok csak az év végi könyvvizsgálat idején eszmélnek, utólag azonban az ilyen jellegű üzletértékelés pontos elvégzése már jóval nehezebb - átfogóbb tapasztalatot igényel, és nem utolsó sorban nagyobb költséggel jár a megvalósítása.

A goodwill ellenőrzését sem mindig végzik el a vállalatok a megfelelő időben, pedig bizonyos eszközök értékét az IFRS előírásai szerint évente szükséges ún. impairment-tesztek (értékvesztés tesztek) segítségével ellenőrizni. Már csak a válság hosszú távú következményei - az eszközök, befektetések értékének esetleges kedvezőtlen alakulása - miatt is célszerű elvégezni ezeket a teszteket, hiszen előfordulhat, hogy soha nem fog megtérülni az a befektetés, amit az adott tárgyi eszközbe, vagy üzletágba invesztált a vállalat. Ezekhez az értékelésekhez nagy szakértelem kell, jobbára kötött a módszertanuk, és rendkívül kellemetlen, ha az év végi audit során derül fény a problémákra, ami miatt például az adott cég anyavállalata sem kaphatott időben értesítést arról, hogy leányvállalatánál értékvesztést kell majd elszámolni.

4. A fedezeti ügyletek kezelése
A Deloitte szakértője elmondta: Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a veszélyes árfolyam-ingadozások kiküszöbölését célzó fedezeti ügyletek kezelésére, hiszen az IFRS előírásai szerint ezen ügyleteket mindig a piaci értéken kell értékelni a beszámolóban, szemben azzal az alap-üzleti tevékenységgel, amire az ügyletet – kvázi biztosítékul – kötötték. Ha a vállalatnak a fedezeti ügyletből nyeresége származik, akkor ezt a nyereséget le kell adóznia, ha a viszont veszteség keletkezik ezeken, akár negatívba is fordulhat a cég tőkeállománya – könnyen előfordulhat, hogy a tulajdonosok így végül nem kapják meg az elvárt eredményt vagy osztalékfizetést. Érdemes tehát a vállalatoknak megfontolni az úgynevezett fedezeti számvitel alkalmazását, amely igen szigorú előírásai miatt bonyolultnak tűnhet, ugyanakkor tényleges megoldást jelenthet a fedezeti ügyletek kapcsán felmerülő számviteli problémák kivédésére.

5. Halasztott adó számvitele
A hazai számviteli gondolkodástól igen távol áll a halasztott adózás (deferred tax) alkalmazása (szemben az IFRS-el vagy US-GAAP-el, ahol már évtizedek óta követelmény), amelynek lényege, hogy időben összeköti, párhuzamba állítja egymással a számviteli eredmény és az adófizetés megjelenését. A cég tehát mindig annyi adóráfordítást mutat ki, amennyi a számviteli eredménye, ha csupán időbeli az eltérés a felmerülő tételek számviteli és adóbeli kezelésében. A cég ettől még sem több, sem kevesebb adót nem fizet, de az eredmény valós bemutatása szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a halasztott adózás hatása megjelenik-e a beszámolóban.

Mivel az IFRS szerint készülő beszámolókban, anyavállalatnak küldendő jelentésekben elvárás a halasztott adó számítása, viszont a cégeknél kevés szakértő van ebben a témában, ezért ezt a területet is célszerű kiemelten figyelnie a cégvezetőknek az év végi meglepetések elkerülése végett.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG