5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Pénzügyi ismeretterjesztést közvetít, gazdálkodásra, valamint takarékosságra ösztönöz az a magyar program, amelyet nemrég a Global Inclusion Awards-ra is jelöltek. A program egyik szervezője mesélt nekünk a háttérről.
Hosszu Kata, a PontVelem Nonprofit Kft.
marketing menedzsere

Pénzügyi ismeretterjesztést közvetít, gazdálkodásra, valamint takarékosságra ösztönöz: ez az MNB által támogatott Pénziránytű Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. közös pénzügyi oktató és ismeretterjesztő projektje, a BankVelem Program, amely általános iskolás diákok számára kínál komplex, gyakorlatias tanítási eszközt. Ötvözi a környezetvédelmi és a pénzügyi szemléletformálást, emellett játékos környezetben fejleszti a diákok pénzügyi ismereteit, és hozzájárul az online bankolás legfontosabb lépéseinek elsajátításához.

A program a közelmúltban bekerült a 125 országban 36 millió gyereket és fiatalt elérő, pénzügyi ismeretterjesztéssel foglalkozó szervezet, a Child & Youth Finance International által meghirdetett rangos díj jelöltjei közé. A Global Inclusion Awards nemzetközi díj azokat a szervezeteket ismeri el, amelyek nevéhez fontos innovációk fűződnek a pénzügyi oktatás területén. Idén ötszáz jelentkező közül hat kategóriában 54 pályázat került a döntőbe. A Civil Society Achievement Award kategória döntőjébe a BankVelem programmal együtt mindössze hat kezdeményezés került. A jelölés kapcsán a programot a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen elindító PontVelem Nonprofit Kft. marketing menedzserével, Hosszu Katával beszélgettünk.

Mikor, milyen keretek között indult el a BankVelem program?

A BankVelem program része egy átfogó általános iskolai programnak, a PontVelem Okos Programnak, melyben a diákokat szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözzük. A gyerekek a gyűjtött hulladékért (használt elemek, mobiltelefonok, e-kütyük, stb.) beváltható pontokat kapnak, melyekért az internetes PontBoltban vásárolhatnak. A program jó lehetőséget kínált arra, hogy a gyerekeket pénzügyi tudatosságra is tanítsuk, hiszen a pontokat nem csak elkölteni lehet. A BankVelem Program keretében a diákok a gyűjtéssel, azaz munkával szerzett pontjaikkal gazdálkodhatnak, leköthetik, kamatoztathatják is azokat. 2014 nyarán a Pénziránytű Alapítvánnyal együtt dolgoztuk ki a BankVelem Program kereteit, és a 2014/2015-ös tanévben már el is indult a program a hazai általános iskolákban. Rögvest sikeres lett, hiszen játékos környezetben segít fejleszteni a diákok pénzügyi ismereteit, valamint hozzájárul az online bankolás legfontosabb lépéseinek elsajátításához.

Mennyire volt nehéz megszólítani az iskolákat?

Valójában egyáltalán nem volt nehéz. Szerencsére vannak lelkes kapcsolattartó tanárok, akik az iskolákban népszerűsítik a BankVelem Programot, mivel ők is fontosnak tartják a céljainkat. Nagyszerű versenyeket, pályázatokat hirdettünk meg, ezekre sokan jelentkeztek.

Milyen tanulságai voltak az első időszaknak?

Elsősorban az, hogy fontos a tevékenységünk és van rá igény. A visszajelzések alapján a gyerekek és tanárok is kedvelik a BankVelem Programot. Itt szeretném kiemelni egy tanár visszajelzését, aki a tanórákon is foglakozik a témával. Azt írta köszönő levelében, hogy a gyerekek szeretik, várják ezeket az órákat és sikeresek az órákon. A diákok maguk fogalmazták meg, hogy itt tényleg az életre készítik fel őket.

Látnak-e eredményeket a diákok, pedagógusok pénzhez való viszonyában?

Természetesen igen! A BankVelem program elindulása óta a diákok már nem költik el rögtön a megszerzett pontjaikat, hanem gyűjtenek, kamatoztatják azokat! Emellett nagyszerű eredményeket érnek el pénzügyi tudásversenyeinken, pályázatainkon, ami remek visszajelzés. Örülünk, hogy a pedagógusok számára is érdekes eszközt kínálunk a pénzügyi tudatosság oktatásához.

Hány tanár és hány diák vesz részt a programban?

A PontVelem Okos Programmal 1100 hazai iskolában vagyunk jelen. Tágabb értelemben ezen iskolák minden tanulója és tanára részt vehet a BankVelem Programban. Szűkebb értelemben közel 35 000 regisztrált diák és mintegy 2300 regisztrált tanár vesz részt a programban, amely az ország mintegy 720 településén van jelen. Ez egy országos projekt, az egész országot lefedi a jelenlétünk, erre nagyon büszkék vagyunk.

Milyen, a programmal kapcsolatos igények fogalmazódtak meg a résztvevő iskolák részéről?

A BankVelem Program részeként működő PontBankban a diákok saját egyéni folyószámláikon gazdálkodhatnak, végezhetnek online banki műveleteket, utalhatnak, vásárolhatnak, leköthetik, kamatoztathatják pontjaikat, vagy akár jótékony célra is felajánlhatják azokat. A tranzakcióikról idén már SMS-értesítést is kapnak, éppúgy, mint a felnőttek világában. „Bankolj, Gazdálkodj, Gyarapodj” -szlogenünk is arra utal, hogy nem csak a pontjaikat, de tudásukat is kamatoztathatják a mindennapokban a diákok, ebben a program mindig segítségükre lesz.

Hogyan fogadták, hogy bekerültek a Child & Youth Finance International által meghirdetett díj jelöltjei közé?

Hatalmas elismerés ez számunkra és nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ilyen rangos díjra jelölték a BankVelem Programot! Nagyszerű, hogy a résztvevő tanárok és diákok elismerésén túl egy ilyen fajta megbecsülésben is részesülhetünk! Példaértékű, ahogyan a Pénziránytű Alapítvány szakmailag és anyagilag is támogatja a BankVelem Programot. Nagy köszönet jár érte, hiszen ez a mostani nemzetközi elismerés is a közös munkánk eredménye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG