Hirdetés
Hirdetés

Kína megfékezte a veszedelmesen terjedő pilótajátékot

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 06., 06:06

A virtuális, avagy kriptovaluták elterjedése után a közelmúltban új pénzgyűjtési módszer terjedt el, ami hasonlít a részvénykibocsátásra, valójában a befektetőnek fogalma sincs, hová tűnik a pénze. A történet jól ki van találva, de míg minden más ügyletet szigorúan szabályoznak, itt úgy bújnak ki ez alól, hogy virtuális valutában zajlik az ügylet. Kína most az asztalra csapott.

Jogi űr

A virtuális valutákat már sokat taglaltuk, a konklúzió az volt, hogy legnagyobb problémájuk a szabályozatlanság, vagyis az ilyen eszközök birtokosát semmilyen jogi védelem nem illeti meg. Ha ellopják tőle bitcoinjait vagy etherjeit, a különböző országok törvényei esetleg nem is tudják értelmezni, mi az, így azt sem, hogy egyáltalán lopás történt. Ezen eszközök adásvételével kis magántőzsdeszerű platformok foglalkoznak, azokra sem vonatkozik általában jogi szabályozás, így ott is ki van szolgáltatva a befektető az árfolyamkockázaton túl jogi kockázatoknak is.

Mindazonáltal a kriptovalutákból mánia lett, lufit fújtak belőlük, így a közönség teljesen érthető módon roppant módon érdeklődik minden iránt, ami ezzel kapcsolatos. Ahogy ilyenkor lenni szokott, leleményes „vállalkozók” kitalálták, hogy a szabályozatlanságot zseniális módon ki lehet használni: úgy tenni, mintha egy létező és törvényes befektetési lehetőséget ajánlanának, miközben nem azt teszik, csak arra hasonlít. Egy hasonlattal: ha valaki kötvényt vett a Quaestortól, nem tudhatta, hogy az MNB által engedélyezett tényleges kötvényről, vagy egy nemlétező, fiktívről van szó.

Hirdetés

Az új trükk

Ebben az esetben a tőzsdei részvénykibocsátások, angol rövidítésükkel IPO-k mintájára ICO-kat szerveznek (initial coin offering, vagyis elsődleges érmekibocsátás, utalva a bitcoin nevére). Ennek során kibocsátanak egy új digitális valutát vagy inkább egy kvázi digitális részvényt, és bitcoint, vagy más digitális valutát szednek be a befektetőktől, és miután ezt semmi nem szabályozza, sőt a jog sokszor nem ismeri a fogalmat, az ügyletre nem alkalmazhatók  a meglévő törvények. A befektető így kaphat papíron vagy elektronikus jelként egy üzletrészt, egy részvényszerűséget, ami jogilag pont annyira létezik, mint a Quaestor fiktív kötvényei, persze ettől még előfordulhat, hogy működik a dolog, így jött létre az Ethereum nevű vállalkozás keretében az ether nevű kriptovaluta.

A közönséget ugyanakkor vonzza a lehetőség, nem foglalkoznak a kockázatokkal, hisz minden mánia lényege az, hogy csak az elérhető nyereséget látják a fellelkesült szerencsevadászok, a bukás lehetőségének gondolatát félresöprik. Márpedig eddig azt látták, hogy a bitcoin kitalálása óta a sokszorosára emelkedett, ebből arra következtetnek, hogy ha bitcoinnal szállnak be egy akármilyen vállalkozásba, az is csak aranybánya lehet. Így volt ez 2000-ben is, amikor, ahogy akkor viccelődtek vele, valaki a nagymamamája mögé odaírta, hogy .com, a nénit a tőzsdére vitte, és már járulhatott a kasszához.

Megfékezik

Az ilyen folyamatok egyrészt veszélyesek, mert ha jön az összeomlás, gazdasági károkat okoznak és megingatják a bizalmat, emellett igazságtalan, hogy egyes ügyletek szigorúan szabályozottak, másokra pedig csak a vadkapitalizmus szabályai vonatkoznak. Ennek most Kína vetett véget, ahol a legnépszerűbb lett az új befektetési forma, vagy inkább pilótajáték, ahogy nézzük. Betiltottak minden olyan műveletet, ahol egy vállalkozás egy új kriptovalutát bocsát ki, és ezt adja el, illegális betétgyűjtésnek minősül az esemény.

A megoldás feltehetően az lesz, mint minden újdonságnál, ahol a jog nem tudott azonnal reagálni: szabályozni fogják ezeket a műveleteket pontosan úgy, mint a részvénykibocsátásokat. Ha ugyanolyan szigorú szabályok vonatkoznak rájuk, ugyanúgy védik a befektetők érdekeit, akkor semmi akadálya, hogy ilyen új típusú ügyletek elterjedjenek. Nyilván csak azok fognak ilyenbe belevágni, akiknek komoly a szándéka, aki pedig arra gyűjt így pénzt, hogy meglépjen vele, az automatikusan kiszorul, hisz büntethetővé válik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ifjú kémek bevetésen: egyre nagyobb a félelem a kínai behatolástól

Ifjú kémek bevetésen: egyre nagyobb a félelem a kínai behatolástól

Az angolszász országokban világszerte egyre keményebb fellépést követelnek a kínai befolyásszerzés visszaszorítására. Célkeresztbe kerültek a kínai vendéghallgatók is, mert többüket rákényszerít Peking az információk továbbadására. A nyugati csúcstechnológiai cégek kínai fölvásárlása is egyre forróbb téma.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?