4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Lehet vitatni, hogy a gépek elveszik-e a munkánkat vagy sem, ahogy azt is, hogy végül olcsóbb-e a gyáraknak, cégeknek robotokat alkalmazni az emberek helyett. Az azonban biztos, hogy vannak állások, amiket dalolva és önként adunk át a gépeknek, vagy azért, mert veszélyesek, vagy azért, mert nincs az a pénz, amiért embert találnánk rá. Ez történt Sellafieldben, az atomkatasztrófa helyszínén is.

A terrorelhárítás és a katonaság évek óta vet be robotokat fegyverek és bombák hatástalanításához, a gyárakban és raktárakban pedig rájuk bízzuk a nehéz és veszélyes feladatokat. Nincs ez másképp az atomreaktorok és a veszélyes hulladék kezelésével sem. Ha most azonnal minden atomreaktort leállítanánk a világon és behintenénk sóval, még akkor is legalább egy évszázadig tartana eltakarítani azt a rengeteg veszélyes hulladékot, ami a működésük során keletkezett. Márpedig abban nem csak a Bloomberg újságírói, mi is egyet érthetünk, hogy nem szívesen kóborolnánk egy sugárveszélyes atomtemetőben, így kénytelenek vagyunk ezt a munkát valaki másra bízni – itt jönnek a képbe a robotok.

Sellafield akkor: a halálos plutóniumgyár

Londontól 482 kilométerre északra, az Ír-tenger partjainál terül el a súlyos nukleáris szivárgásairól elhíresült Sellafield. A telepet eredetileg a hidegháború során hozták létre, hogy ipari mennyiségben állítson elő plutóniumot a brit atomhadászat felszereléséhez: a Sellafield 2-es blokkja évi 7,5 tonna plutóniumot állított elő, egy atombombához pedig elvileg 1,5 tonna is elég, ahogy azt a német Kraftwerk is megénekelte. Az idő fegyverkezésre sürgetett, így a tervezők nem sokat foglalkoztak azzal, hogy mihez kezdjenek az így keletkező hulladékkal: a keletkező mellékterméket grafitszarkofágokba helyezték egy olimpiai méretű, vízzel telített úszómedencébe.

Sellafield Forrás: Wikimedia Commons

A probléma csupán annyi, hogy a grafit sugárzás hatására megváltoztatja a szerkezetét, amit csak melegítéssel lehet visszaállítani, ezt viszont megfelelő hűtéssel kell végezni, különben a grafit meggyullad. Ez következett be végül 1957-ben a Windscale (Sellafield 1) erőműben, és bár a tüzet hamar megfékezték, a kiszivárgó anyag súlyosan károkat okozott a környék talaj- és vízrendszerében, az újságok egyebek mellett világító tejet adó tehenekről és halálos gőzökről cikkeztek. A két blokkot bár azonnal leállították, a lezárt anyagok folyamatosan szivárognak, miközben az erőművek lassan szétrohadnak a halálos atomtemető felett.

Sellafield most: pénznyelő, ketyegő katasztrófa

Azóta eltelt hatvan év, napjainkban pedig egyre sürgetőbb problémát jelent a reaktorok megfelelő elbontása és a bennük lévő sugárzás- és tűzveszélyes hulladék kezelése. A telep technikai vezetője, Rebecca Weston elmondása szerint a két reaktor mintegy 10 ezer embernek ad munkát, akik a létező legnagyobb óvatossággal dolgoznak a telepek biztonságos elbontásán, valamint saját rendőrsége és tűzoltósága is van. Mindez azonban kevés, Sellafield pedig évente 2 milliárd fontba kerül a brit kormánynak, hogy ne omoljon össze és okozzon még nagyobb kárt. A teljes takarítás akár a 90 milliárd fontot is megütheti idővel.

Ki takarítja el a robotokat?Nem a Fort az első fejlesztő, a telepen több száz robot és drón dolgozik már, akik a radioaktív iszapot gyűjtik ki tartályokba a medencékből, amiket aztán megfelelő silókba szállítanak. Azonban akárcsak az emberekre, a gépekre is hatással van a sugárzás, így miközben takarítják Sellafieldet, egyre több egyéb, elektronikai hulladék keletkezik a területen.

A megoldást a robotok jelentenék, a Forth Engineering robotikai vállalat pedig már el is kötelezte magát az ügy mellett: az operatív igazgató, Mark Telford elmondása szerint Fukushimába is ellátogattak, hogy ihletet merítsenek. Jelenleg egy hatlábú, nagyjából egy kávézóasztal nagyságú roboton dolgoznak, amit szenzorokkal és kamerákkal láttak el, hogy mindent megfelelően lásson. Emellett kap egy hatalmas vágókart a fémdarabok lebontásához, a lábain pedig mágnesek találhatók, hogy légy módjára a falon is tudjon mászni. A megfelelő mesterséges intelligencián már dolgoznak, hogy emberi vezérlés nélkül végezhesse a feladatát, a tervek szerint egy-egy robot félmillió fontba fog kerülni majd a kormánynak.

A legelső kész gép az ígéretek szerint már 18 hónap múlva rendelkezésre áll majd, ezt azonban még áramforrásról, távirányítással kell majd működtetni. Egy biztos: még jó néhány generációnak fel kell nőnie, mire Sellafield környéke ismét élhető lesz.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Penészedés, alkatrészcserék, horpadások a BYD-knél: minőségi gondokkal is küszködik Európában a magyar kormány új kedvenc autógyára
Litván Dániel | 2024. március 16. 17:44
Összességében tarolt tavaly a BYD, de Európában sántikálnak az eladások, és ebben a bosszantó minőségi gondok is szerepet játszanak. Az áraik sem elég alacsonyak ahhoz, hogy igazán nagy szeletet szakítsanak ki a piacból, segíthet mindezen a magyarországi gyár?
Vállalat Tőzsdéről szerezne 750 millió dollárt a közösségi platform, tavaly 90 milliót buktak
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 11:31
22 millió részvényt vinnének tőzsdére, de vajon megveszik majd a kívánatosnak tartott áron?
Vállalat Az MBH Bank szeretné lakossági ügyfeleit is minél inkább a zöld irányba terelni
Natív tartalom | 2024. március 12. 11:01
Az MBH a fenntarthatóság szempontjából szeretne a hazai bankpiac élmezőnyébe tartozni. Ez is kiderül a Puskás András vezérigazgató-helyettessel készült interjúból.
Vállalat Kirobbanó formában az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 11:13
Az OTP Bank a tavalyi utolsó negyedévben a várakozások átlagát meghaladva 229,987 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el, így éves szinten 1008,583 milliárd forinttal zárt.
Vállalat A Budapesti Értéktőzsde nem csak nőnapon támogatja a nők részvételét az üzleti életben
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:50
Az üzleti szférában a vezető testületek arányos összetételét, az esélyegyenlőséget és a nők részvételének támogatását szorgalmazza a Budapesti Értéktőzsde Nyrt. (BÉT), amely ennek előmozdítására szándéknyilatkozatot írt alá több szakmai szervezettel - közölte az értéktőzsde csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat Beveszi Kolozsvárt a BMW
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:05
A BMW digitális átalakuását segítik majd a kolozvári központból. 
Vállalat Brüsszel megint lecsapott
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:52
Az Európai Bizottság ezúttal az Apple-t sújtotta 1,8 milliárd eurós bírsággal.  
Vállalat Nagy halat fogott ki az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 18:37
William Wells, a Rothschild & Co globális pénzügyi tanácsadó vállalat korábbi Közép- és Délkelet-Európáért felelős igazgatósági alelnöke és ügyvezető igazgatója csatlakozik a 4iG tanácsadóihoz.
Vállalat Nagy veszély leselkedik a DIGI-előfizetőkre
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:54
Bezárja és törli a céghez tartozó elektronikus postafiókokat a DIGI, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak, akik minden online fiókjukat ilyen e-mail-címmel használták.
Vállalat Ecserről szolgálják ki Szlovákiát, Szlovéniát, de még Boszniát is
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:02
Háromszáz ember dolgozik azon, hogy simán menjenek a dolgok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG