Maradék nélkül címmel indult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal programja, amely az élelmiszerpazarlás elkerülésére figyelmeztet. A program keretében a hatóság azt is fölméri, hogy a magyar háztartások mennyi élelmiszerhulladékot termelnek – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.
A Nébih első részletes részletes élelmiszerhulladék-felmérése szerint az EU által becsült 39 kilogrammnál jóval magasabb, 68 kilogramm az évente egy főre jutó élelmiszerhulladék mennyisége Magyarországon, ennek pedig csaknem a fele tényleges pazarlás – vagyis feleslegesen vásárolt vagy tárolási hiba miatt szemétbe került ételek.
Vizsgálják a háztartások szokásait is
A közlemény szerint az elpazarolt élelmiszerek akár 450 ezer rászoruló étkezését fedeznék, illetve fejenként évi 10-12 ezer forint fölösleges kiadást jelentenek. Az elkerülhető élelmiszerhulladékban ételmaradékok, a sütőipari termékek, zöldségek és gyümölcsök, valamint tejtermékek fordulnak elő leggyakrabban – tették hozzá.
A program keretében a hivatal nemcsak a pazarlás megelőzésére és a tudatos vásárlói magatartásra figyelmeztet, hanem ennek első lépéseként 100 család közreműködésével vizsgálják a magyarországi háztartások gyakorlatát. A Nébih szerint kevesebb, de jobb minőségű és lehetőleg magyar termékeket érdemes vásárolni, mivel a rövidebb szállítási távolságok kímélik a környezetet. Az FM arra számít, hogy a Nébih Maradék nélkül programja rövidtávon is jelentős eredményeket hozhat az élelmiszerpazarlás mérséklésében.
Bezárták a Nagyi Palacsintázóját - tettek a szabályokra a piszkos konyhában Fedetlenül tárolt alapanyagok, lenyomozhatatlan készételek, mocsok mindenhol. Jön a több százezer forintos büntetés. További részletek >>> |