Hirdetés
Hirdetés

Akik támadják a költségvetést, nem értik a világ kihívásait

2011. szeptember 30., 16:20

Kormányszóvivői iroda szerint országvédelmi büdzsé készült,és a 2012-es költségvetési év a válságzónától való elrugaszkodás éve lesz - közölte a Kormányszóvivői Iroda kommentárját a kormany.hu.

Hirdetés
Kormányszóvivői iroda szerint országvédelmi büdzsé készült,és a 2012-es költségvetési év a válságzónától való elrugaszkodás éve lesz - közölte a Kormányszóvivői Iroda kommentárját a kormany.hu.

A közlemény szerint az elmúlt időszak nemzetközi gazdasági folyamatai azt bizonyítják, hogy az Európai Unió még éveken keresztül egy elhúzódó pénzügyi-gazdasági válsággal küzdő térség marad, amit alapvetően az okoz, hogy az uniós országok jelentős része nem képes megállítani az államadósság növekedését. Magyarország ezzel szemben 2011-ben elkezdte csökkenteni államadósságát, valamint megteremtette, illetve az év hátralévő részében megteremti a nagy ellátó rendszerek átszervezését biztosító törvényi alapokat. Ennek szellemében készült a jövő évi, országvédelmi költségvetés.
 
A jövő évi költségvetés elveit követve némi gazdasági fellendülés mellett Magyarországnak nemcsak 2012-ben, hanem középtávon is szilárd és strukturális intézkedésekkel fenntartható államháztartási politikája lehet - mondta Banai Péter Benő pénteken Pécsen.
A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén közölte, hogy már az 1,5 százalékos gazdasági növekedés és 3 százalék alatti hiány is biztosítja az államadósság csökkentését. Ha pedig mély recesszió jönne, a hiány növelésének van egy alkotmányos féke. (MTI)
A kormány minden korábbi vállalását tartani kívánja, így a 2012. évi országvédelmi költségvetés megalkotásakor a kiadási oldalon takarékossági intézkedések bevezetéséről döntött, másrészt - az arányos és egykulcsos adórendszer kiterjesztésével együtt - a költségvetés bevételi oldalán a tervezett többletből finanszírozza a költségvetési hiány, valamint az államadósság csökkentését. A 2012-es költségvetési év így a válságzónától való elrugaszkodás éve lesz a kormány szerint.
 
A kabinet a költségvetés elfogadásával csökkenteni kívánja Magyarország gazdasági kiszolgáltatottságát, pénzügyi kitettségét, és újabb lépéseket tesz az ország stabilitása érdekében. Ennek megfelelően a tervek szerint az államadósság jövőre 1 százalékkal tovább csökken és a GDP-arányos költségvetési hiány is jóval a 3 százalék alatt marad.
 
A jövő évi költségvetés kiemelt céljai:
- 2012-ben tovább halad az egyszerűsítés irányába az arányos, egykulcsos adórendszer, amelynek célja az adóelkerülés visszaszorítása.
- A kormány saját lábra állítja a nyugdíjkasszát azzal a céllal, hogy a jövőben ne termelje újra az államadósságot.
- Ezek mellett jelentős átalakításon megy keresztül az egészségügy.
- Továbbá a jelenlegi 595 ezer jövedelempótló juttatásból részesülő állampolgár közül legalább 200 ezer visszatér a munka világába a Start Munkaprogram segítségével.
 
A kormány azzal számol, hogy az országot körülvevő kedvezőtlen európai és nemzetközi gazdasági környezet okán még hosszú távon komoly kihívásokkal kell Magyarországnak szembenéznie. A következő évben az eurózónából esetlegesen érkező további veszélyekre történő felkészülés érdekében, a kormány először tesz javaslatot az Országgyűlés részére egy Országvédelmi Alap létrehozására, amely biztonsági tartalékként szolgál minden rendkívüli helyzet megfelelő kezelésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium a beterjesztett költségvetés alapjául szolgáló árfolyamszint mellett két további árfolyamszinttel kalkulálva is modellvizsgálatokat végzett, a kormánynak így lehetősége nyílik arra, hogy kedvezőtlen gazdasági változások bekövetkezte esetén felkészülten, kész megoldásokkal reagáljon a kialakult helyzetre.
 
A Kormányszóvivői Iroda szerint azok, akik támadják az országvédelmi költségvetést, nem értik a válság alatt újraformálódó világ legfontosabb kihívásait, így megfelelő válaszaik sincsenek a kialakulóban lévő helyzetre. Számukra az egyedül elfogadható terápia az államadósság és a lakossági hitelállomány növelése, valamint a megszorítások politikája - fogalmaznak, hozzátéve: ez a politika az elmúlt 20 évben megdőlt, csődközeli állapotba sodorta az országot; ennek folytatása a görög út, a magyar kormány a 2012-es országvédelmi költségvetéssel ezt az utat elkerüli.

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?