<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint 220 milliárdot sikerült behajtani a renitens adózóktól, de még így is annyival tartoznak, hogy összességében az egész ágazatot lehetne finanszírozni egy évig.

Jelenleg minden korábbinál nagyobb számú, 357 200 adóvégrehajtás van folyamatban, 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt (342 400). Az adófizetési morál romlását az is mutatja, hogy az adóvégrehajtással érintett tartozás összege egy év alatt ennél is jóval nagyobb mértékben, 22,8 százalékkal növekedett. Ez év július végén az adóvégrehajtásokkal érintett összeg megközelítette az ezermilliárd forintot (976,7 milliárd). Egy évvel korábban az ilyen irányú hatósági intézkedések 795,3 milliárd forintról szóltak – tájékoztat a feketelista.hu.

A magánszemélyek tartozása csökkent

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön nyilvántartásban szerepelteti a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló nagy összeggel tartozó (100 millió forintot meghaladó) cégek és magánszemélyek adatait. Ez a céglista egy év alatt 11,7 százalékkal, szám szerint 193 vállalkozás nevével bővült, és elérte az 1836-ot. Fél évnél (180 nap) régebben fennálló adótartozásuk összege 8,8 százalékkal növekedett, és jelenleg 786,9 milliárd forintra rúg.

A nagy összegű, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek száma (4066) is meghaladja az egy évvel ezelőttit (3749), ám tartozásuk összege ez idő alatt 213,5 milliárd forintról 189,8 milliárd forintra csökkent.

A behajtás nehézségeit bizonyítja, hogy ez évben, július végéig a NAV adóbehajtásból származó bevételei csak 3,7 százalékkal nőttek, összegszerűen 227,7 milliárd forintot tettek ki. A költségvetési törvény erre az évre adó- és járuléknemekből összesen 10 901 milliárd forint bevételt irányoz elő, azaz 369 milliárd forinttal többet a tavalyinál. Az adóhivatal tájékoztatása szerint „2013. első félévében a bevételek a várakozásoknak és az egyes adónemek szezonális jellemzőinek megfelelően 5016,4 milliárd forint összegben teljesültek.”

Csak viszonyításként. Amennyiben a még végrehajtásra váró és már behajtott összeget összeadjuk, az nagyjából 1200 milliárd forintnak felel meg. A magyar állam nagyjából ennyi pénz költ minden évben az egészségügyre.

Elhúzódó eljárások

Amennyiben az adózónak lejárt esedékességű (bevallás, jogerős határozat) adófizetési kötelezettsége keletkezik, a NAV haladéktalanul megindítja az adó-végrehajtási eljárást. Ennek különböző formái lehetnek. Inkasszó, jövedelemletiltás, gépjárműfoglalás, ingatlan-végrehajtás. Ha ezek az adminisztratív intézkedések nem vezetnek eredményre, az adóvégrehajtás helyszíni eljárással, a vagyonelemek felkutatásával, foglalásával folytatódik.

Az idén július végéig az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal több adó-végrehajtási eljárást indítottak, 21 százalékkal nagyobb összegű adótartozás behajtására. Az inkasszós bevételek 6 százalékkal, a jövedelemletiltásokra befolyt összegek 10,3 százalékkal növekedtek. Az árverések bevételei viszont 4,4 százalékkal elmaradtak a megelőző évitől. A NAV tájékoztatása szerint egyre nehezebb, időigényesebb a behajtás. Az adó-végrehajtási eljárást az adóhatóság az elévülési időn belül bármikor és akár többször is megkísérelheti.

Már követeléskezelőt is bevontak

Amennyiben kiderül, hogy a gazdálkodó szervezet adótartozása behajthatatlan, az adóhatóság haladéktalanul intézkedik az adószám felfüggesztéséről, felszámolási eljárást, illetve cégtörlési eljárást kezdeményez az illetékes bíróságnál. A NAV tájékoztatása szerint ezekben az ügyekben kiemelt feladat a törvényességi felügyeleti, illetve az ismeretlen székhelyű cég megszüntetése iránti eljárás mielőbbi megindítása.

Az adóhatóság a behajtásra reménytelen követelések egyre jelentősebb hányadát, az úgynevezett engedményezési megállapodás alapján, átadja a Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt.-nek. Jelenleg 13 700 felszámolás alatt álló cég megközelítően 200 milliárd forintnyi tartozását próbálják ily módon behajtani. Adószakértők szerint azonban ennek az összegnek néhány százalékos elérésére is alig van esély.

"Az a tény, hogy folyamatosan növekszik az adóval tartozó, illetve már az adóvégrehajtás szakaszába került cégek száma, egyre nagyobb körültekintést igényel az üzleti világ szereplőitől. Ajánlatos, hogy mielőtt új kapcsolatot létesítenek, szerződést kötnek, alaposan ellenőrizzék kiszemelt partnerük üzleti morálját, pénzügyi helyzetét. A feketelista.hu honlapon 12 állami intézmény minden elmarasztaló döntéséről egyetlen klikkeléssel tájékozódhat az érdeklődő. Adatbázisunkban csaknem félmillió cégre vonatkozó, egymillió adathoz juthat hozzá."– mondta Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

Vannak cégek, ahol havonta kopogtatnak a végrehajtók

A honlap szerkesztői összeállították azoknak a cégeknek százas listáját, amelyek ellen idén a legtöbbször rendeltek el adóvégrehajtást. A névsorban hat olyan társaság található, amellyel szemben fél év alatt hatszor, átlagosan tehát havonta kellett az adóhatóságnak intézkednie. Tizenhét vállalkozás hat hónap alatt ötször, ötven cég pedig négyszer szerepelt az adóvégrehajtók nyilvántartásában. A feketelista.hu szerint meglepő, hogy a száz „kigyűjtött” társaság között mindössze két fővárosi található. Gyakran, összesen tízszer szerepel viszont Kaposvár, hatszor Paks, és ötször Siófok neve.

A száz vállalkozás között egyetlen részvénytársaság sincs, ugyanakkor kilenc betéti társaság érintett. Közülük kettőnél az idén már hatszor volt az adóvégrehajtó. Egyikük, a dombóvári Kulimary Kereskedelmi Bt. régi ügyfele az adóhatóságnak, az ideivel együtt eddig összesen 28 alkalommal kellett behajtani tőle az adótartozást. A nagyatádi HU-MÉSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-nek eddig kilencszer kellett fogadnia a végrehajtókat. Szenna a székhelye a Robicon Személyi és Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-nek; az idei hattal együtt tizenhatszor kapott a hatóságtól adóbehajtásra vonatkozó végzést.

Marcaliban van bejegyezve a TARGO 2000 Targoncajavító Kft., az elmúlt három év alatt összesen huszonötször indult ellene adóvégrehajtás. A kőröshegyi Mobil-Autó Line Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetőinek 2011 augusztusa óta huszonnégyszer volt dolguk az adóvégrehajtókkal, átlagosan minden hónapban. A rekordot minden bizonnyal a szekszárdi Posta-Kocsi Fuvarozási és Szállítmányozási Kft. tartja; eddig összesen harminchétszer szedték be tőle adótartozását adóvégrehajtással.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos