<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Mérsékelten, de csökken azon magyar cégek száma, melyek tulajdonosa valamely offshore országbeli cég. Ciprus tavaly májusi pénzügyi összeomlásával csökkent az országban székelő magyar cégtulajdonosok száma, de még így is a Seychelles-szigetek és Hollandia mellett itt van a legtöbb tulajdonos bejegyezve.

2012-ben még nőtt, tavaly már csökkent

Az Európai Unió és az Egyesült Államok adóparadicsomokra irányuló, folytatódó nyomásgyakorlásának következményeként az adóparadicsomokban tevékenykedő cégtulajdonosok száma Magyarországon 2013-ban 3,1 százalékot csökkent, pedig 2011-ről 2012-re számuk még 2,33 százalékkal növekedett.

A Bisnode üzleti információszolgáltató elemzése szerint a ciprusi pénzügyi válság hatására a Cipruson bejegyzett magyar cégtulajdonosok száma egy év alatt 7,8 százalékkal csökkent, de csökkenés volt tapasztalható Hollandiában (2,6 %) és a Seychelles-szigeteken is (1,9 %). Érdekes összehasonlítás, hogy Szlovákiában nő az offshore országokhoz köthető cégek száma,  több mint 5,5 százalékos növekedést könyveltek el 2012-ről 2013-ra. Ráadásul a szomszédos országban arányaiban is több offshore vállalkozás tevékenykedik, mint nálunk.

Offshore országban tevékenykedő cég tulajdonában lévő magyar vállalkozások száma 2011-2013.
Forrás: Bisnode

Belizebe is mennek

A fenti három országon kívül kedvelt offshore célpont még Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein is.  Ezekben az államokban is több mint 500 működő magyar cégnek van tulajdonosa,  de közülük Belize volt az egyetlen, ahol nőtt a hazánkhoz kapcsolódó cégek száma.

Néhány száz cég kötődik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is.

Top 10 offshore célpont a magyar cégek körében:

  1. Ciprus
  2. Seychelles-szigetek
  3. Hollandia
  4. Svájc
  5. Panama
  6. Belize
  7. Luxemburg
  8. Liechtenstein
  9. Marshall-szigetek
  10. Hongkong

A Top 10 célpont közül a működő magyar cégek tulajdonosainak körében leginkább Ciprus és Panama népszerűsége csökkent, míg Hongkong, a Marshall-szigetek vagy Belize több magyar céggel "büszkélkedhetett" mint egy évvel korábban.

Némileg lanyhult a cégalapítási kedv

Seychelles-szigeteki tulajdonossal alakult a legtöbb új offshore cég 2013-ban, ami a szlovákiai cégek körében is a legnépszerűbb célpont volt. Hazánkban 77, míg Szlovákiában 40 új cég jött létre szigeteken működő tulajdonossal. Ezt követően Ciprus, Belize, Svájc, Panama és Hollandia volt a legnépszerűbb adóparadicsom.

Új offshore alapítású cégek számának alakulása 2013-ban a legnépszerűbb adóparadicsomokban.
Forrás: Bisnode

 

Új offshore cégnek azt a vállalkozást tekintjük, amelyik  adott időszakban alakult valamelyik kedvező adózású országban, vagy már hosszabb ideje tevékenykedett ott,  de a megjelölt időszakban lett tulajdonosa az adott országbeli cég.

Keleti József a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy a számokból jól látszik, az offshore cégalapítás népszerűségének mérsékelt csökkenése, azonban a jövőben is feltehetően virágozni fog ez a tevékenység, ugyanis a csökkenés nagyon kis mértékű.

Ráadásul a törvényi változásokat szigorító országokról más területekre helyeződik a hangsúly, bár hazánkban jellemzően még mindig a korábban is népszerű adóparadicsomok vezetik a népszerűségi listát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG