<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Már csak bő két napjuk maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidőig elkészítsék személyijövedelemadó-bevallásukat, ezt sokan a tavalyi évhez hasonlóan az utolsó pillanatokra hagyták.

Kedden éjfélkor lejár az szja-bevallások benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Tavaly összesen 4,6 millió szja-bevallást dolgozott fel a NAV. Az összes beérkezett szja-bevallás idei és tavalyi adatai között időarányosan nincs jelentős változás, május közepéig nagyjából a mostanihoz hasonló számban nyújtottak be bevallást az adózók - közölte a NAV.

Van, aki pénzt kap vissza

Az idén a legutóbbi, május 13-i adatok szerint a beérkezett 1353-as önbevallásból 818 ezer teljes adattartalmú, 852 ezer csökkentett adattartalmú, adónyilatkozatból ("söralátét-bevallás") pedig 23 ezer érkezett az adóhatósághoz. A NAV-ra 356 ezren bízták bevallásuk elkészítését, ezek adatait azonban csak május 20-a után lehet véglegesíteni, mert keddig még bárki dönthet úgy, hogy mégis önbevallást tesz. 

A beérkezett bevallások 35 százaléka elektronikusan érkezett, míg tavaly még csak 32 százalékuk. A papíron benyújtott bevallások háromnegyede a NAV internetes kitöltő programjával készült. 

Az adózók nem csak befizetnek, vissza is igényelnek adót, eddig 355 ezer adózónak 20,7 milliárd forintot fizettek vissza, ebből 3,5 milliárdot utaltattak az adózók önkéntes pénztári vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára - közölte az MTI érdeklődésére az adóhatóság.

Ha valaki a bevallás benyújtása után veszi észre, hogy hibásan töltötte ki a lapokat, az idén már május 20-a előtt is benyújthatja az önellenőrzést, 2014. január 1-jétől változott ugyanis az erre vonatkozó szabály.

Diákok, közmunkások és háztartásbeliek

Nem árt tudni azt sem, hogy iskolaszövetkezet tagjaként végzett diákmunka esetén is adóbevallást kell benyújtani, az iskolaszövetkezettől kapott igazolás alapján, a jogviszonynak megfelelő sorban kell a jövedelmet feltüntetni, és a bevallás megfelelő sorában szerepeltetni kell a munkáltató, kifizető által levont adóelőleget is.

A közfoglalkoztatotti jogviszonyból származó jövedelem nem önálló tevékenységből származó adóköteles bérjövedelemnek minősül. Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélyt adóbevallási kötelezettség terheli, a kötelezettséget abban az esetben is teljesíteni kell, ha nem keletkezik adófizetési kötelezettsége az adózónak. Nem kell ugyanakkor bevallani a közfoglalkoztató által nyújtott természetbeni ellátások (például térítésmentes étkezés, elhelyezés, a lakóhelyről a munkavégzés helyére történő szállítás) értékét, mert ezek a juttatások adómentesek - tudta meg az MTI az adóhatóságtól.

A természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül, a háztartási alkalmazottnak nincs adó- és járulékfizetési kötelezettsége, tehát a háztartási munkával összefüggésben nincs bevallási kötelezettsége.

Egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételből a magánszemélynek kizárólag akkor kell jövedelmet megállapítania és bevallást benyújtania, ha az egyszerűsített foglakoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglakoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (2013. évben 4510 forint/nap) szorzatát (mentesített keretösszeg).

Egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemnek a kifizetett (nettó) munkabér száz százalékát kell tekinteni. Amennyiben a magánszemélynek személyijövedelemadó-bevallási kötelezettsége keletkezik, munkaviszonyból származó jövedelemként (a bevallás 1. sorában feltüntetve) kell figyelembe venni a kifizetett nettó munkabérnek a mentesített keretösszeget meghaladó részét. Nem kell azonban a filmipari statisztaként végzett alkalmi munka bevételéből jövedelmet megállapítani és bevallani.

A munkanélküli ellátásban részesülőknek jó tudniuk, hogy az szja-törvény bérnek minősíti többek között a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított álláskeresési járadékot, álláskeresési segélyt, továbbá a keresetkiegészítést és keresetpótló juttatást. Az ilyen jogcímeken kapott juttatást a bevallás 4. sorában, "más bérjövedelemként" kell feltüntetni, mivel ezeket nem a munkaviszonyával összefüggésben szerezte a magánszemély. Ha azonban az álláskeresési segélyt az öregségi nyugdíjkorhatár öt éven belüli betöltésére is figyelemmel állapítják meg, az összeg nyugdíjnak minősül, így azt bevallani sem kell.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló