Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyarország is beszáll az automatikus adóügyi információcserébe: a múlt héten 50 másik országgal együtt mi is aláírtuk azt a nemzetközi megállapodást, amely alapján a csatlakozó államok már 2017-től automatikusan továbbíthatják egymás felé az adózási szempontból lényeges bankszámla adatokat. Az egyezményt több adóparadicsom is aláírta.

Miről szól az egyezmény?

A megállapodást október 29-én Berlinben, az OECD Átláthatóságról és Adóügyi Információcseréről szóló Globális Fórum rendezvényén írták alá. A nem titkolt cél az, hogy az automatikus információcsere globális biztosításával hatékonyan tudjanak fellépni az állami költségvetéseket súlyosan károsító adócsalással és az adóelkerüléssel szemben.

„A Berlinben aláírt megállapodás jelentősége, hogy automatikussá teszi a banki számlainformációk adóhatóságok közötti cseréjét. Míg a banktitokra hivatkozva korábban sokszor tagadták meg ezek átadását, az egyezmény értelmében a számlavezető intézményeknek jelentéstételi kötelezettsége lesz saját országuk adóhatósága felé. Az adóhatóságok az így beérkezett információkat minden évben automatikusan továbbítják majd a partnerállamok felé, amivel nagyon erős fegyvert biztosítanak a nemzeti adóhatóságok ellenőrzési tevékenységéhez” – mondta el Békés Balázs, a Ryan globális adótanácsadó cég regionális vezetője.

Három év és jön

A megállapodás szerint – az aláíró államok kötelezettségvállalásai függvényében – először 2017-ben valósulna meg az automatikus információcsere. Magyarország az úgynevezett Korai Alkalmazók Csoportjához csatlakozott, vállalva, hogy az információcserét legkésőbb 2017 szeptemberéig biztosítja az újonnan nyitott bankszámlák, illetve a nagyobb értékű, már meglévő bankszámlák esetében. A további számlákról 2018-ban fog először adatokat továbbítani.

Az uniós tagállamok nagy része a Korai Alkalmazók Csoportjához csatlakozott, ideértve Ciprust, Máltát és Luxemburgot is. Emellett számos EU-n kívüli ország és több egzotikus adóparadicsom is vállalja a korai információcserét. Más országok, mint Ausztria, Svájc, Szingapúr és Hong Kong csak 2018-től vállalják a megállapodás alkalmazását. Mivel az információátadás többnyire kölcsönös, a magyar adóhatóság nemcsak adatokat továbbít, hanem információt is fog kapni az érintett országok adóhatóságaitól.

Mi volt eddig?

„A megállapodás 2017-es és 2018-as bevezetése nem jelenti azt, hogy az adóhatóság ezt megelőzően nem szerezhet a külföldi bankszámlákra vonatkozó adózói információt. Egyrészt, bizonyos területeken már ma is működik hasonló automatikus információcsere, másrészt, több ország is jelezte, hogy kétoldalú kapcsolataiban már korábban elindítaná az automatikus adatszolgáltatást. Az egyezmény végrehajtásához szükséges technikai feltételek megteremtésével pedig már az egyezmény hatályba lépése előtt el fognak hárulni a fizikai akadályok, amellyel hatékonyabbá válhat az adóhatóságok közötti nemzetközi együttműködés.” – hívta fel a figyelmet Dr. Békés Balázs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
depositphotos